Udenfor
Hør uddrag

Udenfor

Tredje bind af Ritt Bjerregaards erindringer er en beretning om bureaukrati, magt og alliancer, men også med personlige overvejelser om livet som politiker.

Udenfor begynder med formandsopgøret i Socialdemokratiet, hvor Poul Nyrup Rasmussen tog over efter Svend Auken. Med skiftet ændredes også Ritt Bjerregaards position i partiet, og da Nyrup dannede regering efter ti år i opposition, måtte hun konstatere, at hun trods et højt personligt stemmetal ikke kom med på ministerholdet.

I stedet blev hun udpeget som EU-kommissær, og fortællingen om de knap fem år i Bruxelles fra 1994 til 1999 er en øjenåbnende og aktuel insider-beretning om bureaukrati, magt og alliancer – og om vigtigheden af at værne om det fællesskab, der giver lille Danmark muligheder i en stor og kompleks verden. Vi hører selvfølgelig også om forløbet omkring Kommissærens dagbog, der endnu en gang bragte hende i modvind. Men først og fremmest handler det om kampen for miljøet – et område, hun havde været optaget af gennem 1980’erne, og som hun kom til at arbejde videre med som fødevareminister, da hun vendte tilbage.

Dette tredje bind giver plads til bredere og mere personlige overvejelser over livet som politiker. Hvad har været vigtigt? For Ritt Bjerregaard har politik altid handlet om forandring, om at leve op til det ansvar, hun har fået af vælgerne. Det har gjort hende populær i befolkningen, men ikke altid hos fagbevægelsen, medierne og partifællerne. Hun beretter om de vanskelige år for Socialdemokratiet, da udlændingepolitikken kom til at spille en større og større rolle, og hun giver nøgternt sit syn på partiets nedtur gennem nullerne.

Hvorfor blev jeg aldrig statsminister? lyder det provokerende spørgsmål, Ritt stiller sig selv, og svaret rummer selvindsigt og refleksioner over magtens væsen og kvinders stilling i politik.

Ritt slutter sin fortælling med tanker om det at blive gammel – om at holde af sin 78-årige krop, som den ser ud, og om have det godt, selvom man er syg.
Læs mere
Vælg udgave:
 e-bog (epub)
 lydbog (download)
 p-bog (indbundet)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 129.00
ISBN: 9788740058680
Format: ePub
E-bog Udk. 08. October 2019
Beskyttelse: Digital vandmærkning
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
-  Berlingske, Anne Sophia Hermansen
Point of View, Jytte Larsen
Den virkelige gamechanger er generelt gået under radaren: At Ritt Bjerregaard i kraft af sin placering, iagttagelsesevne og mangel på lyst til at sløre realiteterne gør køn til omdrejningspunkt for en ganske anden analyse af magtforestillinger og -spil i Socialdemokratiet og omegn end den, vi kender til bevidstløshed. Læs mere
 
 
 
 
 
-  Kristeligt Dagblad, Tim Knudsen
 
 
 
 
 
-  Altinget , Merete Riisager
Hun er politisk historie i levende live, en ur-kraft og en kvindesagsforkæmper i ordets oprindelige betydning. Hun har kastet sig ud i drabelige politiske slag og trådt op på øl-kassen til skue, spot og spe uden at skåne sig selv. Derfor føler jeg mig både betaget og underholdt, når jeg læser ” Udenfor”. Det tror jeg, mange andre læsere, vil være enige i … Jeg synes, Ritt Bjerregaard har gjort os andre en tjeneste ved at skrive så grundigt om det fantastiske liv, hun har levet, og det var en fornøjelse at læse ”Udenfor”. Læs mere
 
 
 
 
-  Jyllands-Posten, Jette Elbæk Maressa
Med tredje bind viser hun igen evnen til at binde en fortælling sammen, reflektere over fortiden og sin egen rolle i den.
Udenfor
Ritt Bjerregaard møder miljøminister Lea Wermelin
Downloads