Når forfatteren selv skal fortælle om sin hovedperson

 

Gåden om Erhard
 
Figuren Erhard er forfatter Thomas Rydahls hovedperson i trilogien, som består af Eremitten, De savnede og nyeste bog: De tre paver. Men hvem er Erhard egentlig, og hvordan er det som forfatter at følge den samme figur i mange, mange år? Vi har spurgt forfatteren selv:

 
 
Erhard er en helt almindelig mand. Gymnasielærer og familiefar. Lige indtil en utilgivelig fejl, en forbrydelse, får ham til at forlade sin familie og flygte fra Danmark til Fuerteventura i 1995. Planen er at starte forfra, men det er ikke så let, når man ikke vil se sig selv og sin fortid i øjnene. Derfor går der 17 år, inden der sker noget. På det tidspunkt lever Erhard en ensom tilværelse som sær eremit på en bjergside, sammen med sine to geder, han kører taxa og stemmer klaver for at tjene småpenge.
 
Første bind, Eremitten, begynder med det tragiske fund af en død dreng på bagsædet af en forladt bil. Den grusomme forbrydelse vækker Erhards retfærdighedsfølelse og giver ham omsider noget at leve for. Samtidig sendes han på en udviklingsrejse med op- og nedture, der fører os gennem bind 2, De savnede, hvor han konfronteres af sin nu voksne datter, der opsøger ham som del af et reality-program, samtidig med at Erhard skal opspore en forsvundet immigrant. Og videre til bind 3, De tre paver, hvor Erhard lever i eksil, men får en sidste chance for at se sig selv og sit liv i øjnene, da han lokkes til at hjælpe en ven med at opklare en voldtægt.
 
Hvordan har det været at leve med Erhard i alle de år?
 
Jeg fik ideen til Erhard-karakteren, den klaverstemmende, taxakørende eremit, da jeg var på ferie på Fuerteventura i 2010. Så man kan sige, at jeg har arbejdet (sammen) med Erhard i næsten ti år. I starten skulle vi lige lære hinanden at kende, og han var heldigvis tålmodig med mig. Han protesterede ikke engang, da jeg huggede den ene finger af ham, fordi det var et stærkt hint om den slags fejl, Erhard begik i Danmark, inden han rejste fra landet. Efterhånden har jeg lært at se verden med Erhards øjne og forstå, hvorfor han gør som han gør. Jeg elsker hans særheder, store hjerte og overraskende vildskab. Og jeg kommer til at savne at skrive flere bøger med og om ham.
 
Kan vi lære noget af Erhard?
 
Ja, uden tvivl. Først og fremmest kan man lære, at det er menneskeligt at fejle, og det er endnu mere menneskeligt at lære at tilgive sig selv for sine fejl. Det tager Erhard lang tid og mange prøvelser at begynde at se sin fortid i øjnene. Vi andre kan måske gøre det lidt hurtigere og uden så meget dramatik som Erhard. Derudover kan vi måske også lære at det aldrig er for sent at ændre sig og lave sit liv om. Det er en af de ting, der har inspireret mig ved Erhard som person: At han kaster sig ud i tingene på den måde han gør - og han tager chancer. Måske fordi han ikke har så meget at miste. Men alligevel. Det kan vi vise alle sammen lære af. Og så kan vi måske lære lidt af hans evne til at værdsætte livets små, gratis gaver: At sidde med en god bog og høre musik. At stirre ind i den sorte nat eller ud over det oprørte hav. At køre i fuld fart gennem et smukt landskab.
 
 
Efter succesen… Var det svært?
 
Efter mange års skriverier uden at kunne få noget færdigt og udgivet, var det en stor lettelse og enorm glæde at opleve Eremittens succes. Det mindede mig om, at mit projekt som forfatter giver mening. Jeg kan faktisk skrive, så andre forstår mig. At vide at der er læsere på den anden side af alt det arbejde er fantastisk forløsende. Og efter at have skrevet noveller og romaner i mere end 25 år vidste jeg, at Eremitten ikke var det rene held, mit ene skud i bøssen, men et resultat af mit kontinuerlige arbejde med mit håndværk og min begejstring for den gode historie.
 
Hvad er næste projekt?
 
Nu udkommer De tre paver, tredje og sidste bind i Erhard-trilogien, men til september udkommer en vild og vanvittig krimi, jeg har skrevet i samarbejde med AJ Kazinski. Den handler om H.C. Andersen som detektiv og foregår i 1834. Det bliver også spændende at se, hvordan den bliver taget imod. Og lige nu arbejder jeg på en ny thriller, en samtidsroman om en mand, der bliver medlem af en klub, der hedder De fraskilte mænds spontane onsdagsklub. Og hvordan det ændrer hans liv - til det værre.