Stærkt familiedrama kan ende som årets roman … Det er rystende godt skruet sammen.
Iben Mondrup er helt fantastisk til at beskrive forholdet mellem børn og forældre - og forholdet iøvrigt i familier, hvor de voksne gerne vil være perfekte. Eminent er hun til at beskrive problemstillinger i familier og på en eller anden måde udstille overfor læserne, hvad det er, vi kan tænke at
gøre ved vore egne familier og vore egne børn og reflektere over, om det er den måde, vi ønsker at leve på.
Læs mere
Iben Mondrup skildrer klart og klogt livet i en familie, hvor børnene må kæmpe for sig selv og hinanden, samtidig med, at 'Tabita' sætter et tiltrængt litterært fokus på et stykke betændt danmarkshistorie.
Det er en fantastisk god roman, og nærværende anmelder var fuldstændigt opslugt fra første indtil allersidste sætning. Sproget er lysende klart, intet ubehageligt er stukket under stolen, og intet ubehageligt er udpenslet.
’Tabita’ er en særdeles velskrevet, tankevækkende, hjerteskærende og urovækkende roman om et forsøg på at få et barn af den vilde grønlandske kultur til at passe ind i den danske, mere rolige og høflige kultur. Men det er også en roman om savn til sit hjemland, sin familie, om at være ufrugtbar og
om adoption.
Læs mere
Iben Mondrup har skrevet en indsigtsfuld, tankevækkende og nuanceret beretning om et dystert og mørkt kapitel i adoptionens historie.
’Tabita’ er en uafrystelig roman om et kulturmøde, hvor intentionen om at give to sårbare børn en tryg og "civiliseret" tilværelse nok har været god, men ender katastrofalt ud, fordi den grundlæggende præmis er helt forfejlet. De voksne og "civiliserede" bliver de inhumane, der lader de mest sårbare
sejle deres egen sø. Iben Mondrup skriver smerten, fortvivlelsen og de gode intentioners kuldsejling så hjerteskærende stærkt frem, at man som læser fysisk kan mærke det.
Læs mere
'Tabita' må være januars absolutte mustread.
Det er en rigtig god roman, som gør en lidt klogere på, hvad det betyder for et barn at blive fjernet fra det miljø, som det er blevet født ind i.
Iben Mondrup skriver fantastisk. Hun har en enestående evne til at beskrive, hvordan et barn tænker og mærker verden … Det er bøger som denne, som kan skabe større forståelse og accept - og kan gøre kolonitiden til et afsluttet kapitel.
En vigtig historie som alle bør læse. Iben Mondrup, du mestrer den endnu en gang. Du er og bliver en af mine yndlingsforfattere.
Man har svært ved at lægge bogen fra sig, og den fortjener helt bestemt også at blive læst.
Iben Mondrup skriver forbandet god litteratur … ’Tabita’ er en fornem litterær bedrift.
Tabita’ - Mondrups ottende udgivelse og måske den mest gribende. En fortælling, der stille og grumt udfolder sig og borer sig igennem fortrængte lag af den dansk-grønlandske historie.
De grønlandske adoptivbørns historie er en vigtig historie at få fortalt, og Mondrup gør det godt og nænsomt med denne roman.
Det er en morbid og hjertegribende beretning om egoisme og uforstand, som smadrer sjælen på en stakkels pige, der er splittet mellem dansk og grønlandsk kultur.
Iben Mondrup har en særlig evne til at skrive, så det svier som et lækkende brandsår i sjælen, længe efter sidste side er vendt.
Iben Mondrup har i den grad stillet skarpt på Grønland med en udsøgt fornemmelse for detaljen, sansningerne og ikke mindst kultursammenstødet mellem de danske tilflyttere og grønlænderne … Mage til ondt vuggende familiedrama skal man lede længe efter … Med 'Tabita' broderer Iben Mondrup fermt videre
på sin grønlandsk-danske mosaik.
Læs mere
Mondrup er så utroligt smaddergod til forelskelser, selve forelskelsesmesteren i ny dansk litteratur.
Endnu en stærk roman af Iben Mondrup, som på mageløs vis skildrer et nådesløst sammenstød mellem den grønlandske og danske verden gennem pigen Tabitas møde med en dansk familie.
Mine varmeste anbefalinger til ’Tabita’, hvor jeg følte mig tryllebundet helt fra starten af historien. Romanen er både smuk, stærk, dramatisk, spændende, skræmmende og med stof til eftertanke.
’Tabita’ er en af den slags bøger, man slet ikke er færdig med, selv om den sidste linje er læst.