Tabita
Læs uddrag

Tabita

Iben Mondrup

Politikens Forlag
Eva og Berthel kommer hjem til Danmark med to adopterede børn efter en årrække i Grønland. Det er midten af 60’erne, og både forholdet imellem Eva og Berthel og imellem Grønland og Danmark knager. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer og imellem alle de voksne, der skal forestille at passe på børnene. Hjemme i Grønland bor børnenes mor, Abelone. Hun var hushjælp hos Eva og Berthel, og omstændighederne tvang hende til at sende sine to mindste børn med deres nye familie til Danmark.

Iben Mondrup skildrer klart og klogt livet i en familie, hvor børnene må kæmpe for sig selv og hinanden.
Læs mere
Vælg udgave:
 lydbog (download)
 e-bog (epub)
 p-bog (paperback)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 199
Sprog: Dansk
ISBN: 9788740060492
Serietitel: Tabita-trilogien
Nummer i serien: 1
Format: Download MP3
Lydbog udk. 15. January 2020
Indlæst af: Iben Mondrup
Forlag: Politikens Forlag
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
 
 
-  Jyllands-Posten, Henriette Bacher Lind
Stærkt familiedrama kan ende som årets roman … Det er rystende godt skruet sammen.
bogsyn.dk
Iben Mondrup er helt fantastisk til at beskrive forholdet mellem børn og forældre - og forholdet iøvrigt i familier, hvor de voksne gerne vil være perfekte. Eminent er hun til at beskrive problemstillinger i familier og på en eller anden måde udstille overfor læserne, hvad det er, vi kan tænke at gøre ved vore egne familier og vore egne børn og reflektere over, om det er den måde, vi ønsker at leve på. Læs mere
Sjællandske Nyheder
Iben Mondrup skildrer klart og klogt livet i en familie, hvor børnene må kæmpe for sig selv og hinanden, samtidig med, at 'Tabita' sætter et tiltrængt litterært fokus på et stykke betændt danmarkshistorie.
Radio Update
Det er en fantastisk god roman, og nærværende anmelder var fuldstændigt opslugt fra første indtil allersidste sætning. Sproget er lysende klart, intet ubehageligt er stukket under stolen, og intet ubehageligt er udpenslet.
 
 
 
 
 
 
-  Sidsesbogreol.dk
’Tabita’ er en særdeles velskrevet, tankevækkende, hjerteskærende og urovækkende roman om et forsøg på at få et barn af den vilde grønlandske kultur til at passe ind i den danske, mere rolige og høflige kultur. Men det er også en roman om savn til sit hjemland, sin familie, om at være ufrugtbar og om adoption. Læs mere
Helsingør Dagblad
Iben Mondrup har skrevet en indsigtsfuld, tankevækkende og nuanceret beretning om et dystert og mørkt kapitel i adoptionens historie.
Litteraturtale.com
’Tabita’ er en uafrystelig roman om et kulturmøde, hvor intentionen om at give to sårbare børn en tryg og "civiliseret" tilværelse nok har været god, men ender katastrofalt ud, fordi den grundlæggende præmis er helt forfejlet. De voksne og "civiliserede" bliver de inhumane, der lader de mest sårbare sejle deres egen sø. Iben Mondrup skriver smerten, fortvivlelsen og de gode intentioners kuldsejling så hjerteskærende stærkt frem, at man som læser fysisk kan mærke det. Læs mere
 
 
 
 
 
-  Litfix.dk
'Tabita' må være januars absolutte mustread.
Litteraturhjørnet.dk
Det er en rigtig god roman, som gør en lidt klogere på, hvad det betyder for et barn at blive fjernet fra det miljø, som det er blevet født ind i.
Arnanut
Iben Mondrup skriver fantastisk. Hun har en enestående evne til at beskrive, hvordan et barn tænker og mærker verden … Det er bøger som denne, som kan skabe større forståelse og accept - og kan gøre kolonitiden til et afsluttet kapitel.
 
 
 
 
-  Biancasbogreol
En vigtig historie som alle bør læse. Iben Mondrup, du mestrer den endnu en gang. Du er og bliver en af mine yndlingsforfattere.
 
 
 
 
-  Dagbladenes Bureau
Man har svært ved at lægge bogen fra sig, og den fortjener helt bestemt også at blive læst.
 
 
 
 
 
-  Berlingske, Merete Reinholdt
Iben Mondrup skriver forbandet god litteratur … ’Tabita’ er en fornem litterær bedrift.
 
 
 
 
 
-  Børsen , Line Rasmussen
Tabita’ - Mondrups ottende udgivelse og måske den mest gribende. En fortælling, der stille og grumt udfolder sig og borer sig igennem fortrængte lag af den dansk-grønlandske historie.
 
 
 
 
-  Politiken, Lillian Munk Rösing
De grønlandske adoptivbørns historie er en vigtig historie at få fortalt, og Mondrup gør det godt og nænsomt med denne roman.
 
 
 
 
-  Nordjyske, Hans Nielsen
Det er en morbid og hjertegribende beretning om egoisme og uforstand, som smadrer sjælen på en stakkels pige, der er splittet mellem dansk og grønlandsk kultur.
 
 
 
 
-  Kristeligt Dagblad, Kathrine Maria Amann
Iben Mondrup har en særlig evne til at skrive, så det svier som et lækkende brandsår i sjælen, længe efter sidste side er vendt.
Information, Nanna Goul
Iben Mondrup har i den grad stillet skarpt på Grønland med en udsøgt fornemmelse for detaljen, sansningerne og ikke mindst kultursammenstødet mellem de danske tilflyttere og grønlænderne … Mage til ondt vuggende familiedrama skal man lede længe efter … Med 'Tabita' broderer Iben Mondrup fermt videre på sin grønlandsk-danske mosaik. Læs mere
Weekendavisen, Lars Bukdahl
Mondrup er så utroligt smaddergod til forelskelser, selve forelskelsesmesteren i ny dansk litteratur.
Litteratursiden.dk
Endnu en stærk roman af Iben Mondrup, som på mageløs vis skildrer et nådesløst sammenstød mellem den grønlandske og danske verden gennem pigen Tabitas møde med en dansk familie.
Krimiormen.dk
Mine varmeste anbefalinger til ’Tabita’, hvor jeg følte mig tryllebundet helt fra starten af historien. Romanen er både smuk, stærk, dramatisk, spændende, skræmmende og med stof til eftertanke.
Randiglensbo.dk
’Tabita’ er en af den slags bøger, man slet ikke er færdig med, selv om den sidste linje er læst.
Downloads
TOP  ▲
Andre bøger af Iben Mondrup
Bjørn
Bjørn er en roman om at leve med de valg, man træffer, og overleve de valg, Læs mere
Julefortællinger
Adam Price, Adam Price , m.fl.
Ti fortællinger om den eventyrlige, omvæltende, kærlige, skrækkelige, varme Læs mere
Klimahistorier
Adam Price, Anders Abildgaard , m.fl.
Hvordan kommer vi igennem den grønne omstilling? Bliver vi reddet af Læs mere
Vittu
Da den grønlandske dreng Vitus bliver adopteret af den dansk/franske Læs mere