Sveas søn
Hør uddrag

Sveas søn

Lena Andersson

C & K
Ragnar Johansson er håndens, men også tankens mand. En kantet og meget korrekt mand. Han er stolt over at være en af byggestenene i det svenske folkehjem, tror på det, tager ansvar for det og forsvarer dets ensretning af borgerne, fordi han er overbevist om, at det kan løfte befolkningen ud af mørket.
 
Ragnars mor Svea er fra en anden tid, det fattige bondesamfund, med al den smerte og afsavn, de yngre generationer ikke kender til. For Ragnar er hun et levn fra en tid, som aldrig må komme tilbage. Og endelig er der datteren, Elsa, der længe forsøger at leve op til sin fars høje idealer, indtil murens fald, hans midtvejskrise, forældrenes skilsmisse og hendes egen frigørelse sætter alt i skred.

Sveas søn er en skarp, humoristisk og gribende genkendelige roman om tre generationer, der glider længere og længere fra hinanden i levevis og verdenssyn. En fortælling om det svenske folkehjem og velfærdsstatens udvikling og forfald.
Læs mere
Vælg udgave:
 e-bog (epub)
 lydbog (download)
 p-bog (indbundet)
Belastning...
DKK 250.00
Sprog: Dansk
Sideantal: 240
ISBN: 9788740052480
Format: 135x210
Udk. 01. maj 2019
1. udgave, 1. oplag
Indbinding: Indbundet
Forlag: C & K
Oversætter: Andrea Fehlauer
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
 
-  Politiken, Jes Stein Pedersen
Lena Anderssons forfatterskab sprudler af vitalitet og politisk ukorrekthed … Peger skarpt og morsomt på splittelsen i det svenske folkehjem ... Hendes undersøgelse af, hvilke kræfter der kæmper i Ragnar, som i hemmelighed faktisk stræber efter en storhed, der passer til hans almindelighed, er formidabel. Og rørende … ‘Sveas søn' er et forfriskende og intelligent bud på en modfortælling i et litterært klima domineret af nyfeminisme og politisk korrekthed … Litterær mentalitetshistorie af højeste karat. Læs mere
 
 
 
 
-  Kristeligt Dagblad
Andersson kan det der med at spidde sine personer, sådan at man også genkender både sig selv og andre, det er morsomt og effektivt gjort.
 
 
 
 
 
-  Bogrummet.dk
En klog og sørgmunter roman om store idealer i afmægtige menneskehænder … Lena Andersson har taget et skarpt og afslørende, men ikke ukærligt røntgenbillede af Sverige og svenskerne. Læser man mellem linjerne, forstår man sagtens retlinede Ragnars frustration over nye generationers manglende samfundssind og hans længsel efter fortidens sammenhold … ’Sveas søn’ skal varmt anbefales alle, der tænker over, hvor vores velfærdssamfund bevæger sig hen. Læs mere
Information, Kamilla Löfström
Rundt om en patriarks fald tegner Lena Andersson et satirisk portræt af folkhemmet, der ligesom falder med ham … Med kløgt og humor.
Weekendavisen, Birte Weiss
Lena Anderssons veloplagte, kritiske version af folkehjemstanken som moralsk tankesæt er mere et hadkærligheds-forhold, omend hun finder den patroniserende. Omklamrende. Hun dypper ikke sin pen i skarntyde, men i sarkasme møntet på idealer fra solidaritetskravets overdrev. Dem lader hun hovedpersonen, den ualmindeligt almindelige sløjdlærer Regnar Johansson fra Stockholmforstaden Tensta, repræsentere i lyst og nød. Læs mere
Alt for Damerne, Marie-Louise Truelsen
Svensk når det er bedst
Downloads