Sveas søn
Læs uddrag

Sveas søn

Lena Andersson

C & K
Ragnar Johansson er håndens, men også tankens mand. En kantet og meget korrekt mand. Han er stolt over at være en af byggestenene i det svenske folkehjem, tror på det, tager ansvar for det og forsvarer dets ensretning af borgerne, fordi han er overbevist om, at det kan løfte befolkningen ud af mørket.
 
Ragnars mor Svea er fra en anden tid, det fattige bondesamfund, med al den smerte og afsavn, de yngre generationer ikke kender til. For Ragnar er hun et levn fra en tid, som aldrig må komme tilbage. Og endelig er der datteren, Elsa, der længe forsøger at leve op til sin fars høje idealer,  indtil murens fald, hans midtvejskrise, forældrenes skilsmisse og hendes egen frigørelse sætter alt i skred.

Sveas søn er en skarp, humoristisk og gribende genkendelige roman om tre generationer, der glider længere og længere fra hinanden i levevis og verdenssyn. En fortælling om det svenske folkehjem og velfærdsstatens udvikling og forfald.
Læs mere
Vælg udgave:
 e-bog (epub)
 lydbog (download)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 169.00
Sprog: Dansk
Spilletid: 5T 35M
ISBN: 9788740056174
Format: Download MP3
Lydbog udk. 01. May 2019
Indlæst af: Peter Oliver Hansen
Forlag: C & K
Oversætter: Andrea Fehlauer
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
-  Bogtanken.dk
’Sveas søn’ er historien om det moderne samfunds mentalitetshistorie gennem de sidste hundrede år fortalt med humor og underfundig kant af Lena Andersson. Det er en nytænkende og original fortælling om den pragmatiske Ragner, der er præcis som folk er flest – fuldstændig almindelig.
 
 
 
 
-  Drustrups Bogblog
I flydende og meget præcist sprog folder historien sig smukt ud, og et billede af en helt almindelig familie fra tiden bliver dannet. Samtidig dannes der også et præcist tidsbillede af en helt almindelig families liv i et samfund, der forandrer sig voldsomt.
Bogblogger.dk
’Sveas søn’ er en fin lille roman om Sveriges udvikling, ikke mindst mentalt. Fra den næsten uforståelige fattigdom i århundredes begyndelse til velstanden i slutningen … Her er mange gode billeder og pointer, og masser af smil når man læser om Ragnars genvordigheder.
 
 
 
 
 
-  Caroline Rutter, Magasinet Liv
En ualmindeligt velskrevet og i al sin lavmælthed sært indtagende bog om en mand, der er sikker på, at han har ret.
Dansk BiblioteksCenter
Det er originalt at skrive ’folkhemmets’ idéer ind i romanformen, så forståelsen træder skarpt frem. Ragnar bliver omgærdet med både kærlighed og humor - særligt hans forhold til de to børn rummer stor identifikation.
 
 
 
 
-  Avisen Danmark, Arne Mariager
Det er både substansen og myten om det svenske "folkehjem", hun fokuserer på i denne roman, hvor hun gennem tre generationer - mor, søn og barnebarn - skildrer udviklingen i Sverige. Det gør hun glimrende. Og det gør ikke romanen mindre interessant, at der er så mange paralleller mellem det svenske og det danske samfund … Bogen er fyldt med dejlige tidsbilleder og skønne historier om mennesker, og selv om det overordnet set er en alvorlig roman, rummer den også en masse humor. Læs mere
 
 
 
 
-  Kristeligt Dagblad, Mai Misfeldt
Andersson kan det der med at spidde sine personer, sådan at man også genkender både sig selv og andre, det er morsomt og effektivt gjort.
 
 
 
 
 
-  Femina, Julia Lahme
Hvordan er vores samfund skabt, og hvad har det kostet den enkelte? Det er et af de spørgsmål, der stilles i Lena Anderssons ’Sveas Søn’ … En fremragende familieroman, men også en velskrevet roman om, hvad der er sket i vores del af verden de sidste 100 år, og at det, vi tror er sket så stille og roligt, har krævet mere, end vi kan få øje på. Læs mere
 
 
 
 
 
-  Politiken, Jes Stein Pedersen
Lena Anderssons forfatterskab sprudler af vitalitet og politisk ukorrekthed … Peger skarpt og morsomt på splittelsen i det svenske folkehjem ... Hendes undersøgelse af, hvilke kræfter der kæmper i Ragnar, som i hemmelighed faktisk stræber efter en storhed, der passer til hans almindelighed, er formidabel. Og rørende … ‘Sveas søn' er et forfriskende og intelligent bud på en modfortælling i et litterært klima domineret af nyfeminisme og politisk korrekthed … Litterær mentalitetshistorie af højeste karat. Læs mere
 
 
 
 
-  Kristeligt Dagblad
Andersson kan det der med at spidde sine personer, sådan at man også genkender både sig selv og andre, det er morsomt og effektivt gjort.
 
 
 
 
 
-  Bogrummet.dk
En klog og sørgmunter roman om store idealer i afmægtige menneskehænder … Lena Andersson har taget et skarpt og afslørende, men ikke ukærligt røntgenbillede af Sverige og svenskerne. Læser man mellem linjerne, forstår man sagtens retlinede Ragnars frustration over nye generationers manglende samfundssind og hans længsel efter fortidens sammenhold … ’Sveas søn’ skal varmt anbefales alle, der tænker over, hvor vores velfærdssamfund bevæger sig hen. Læs mere
Information, Kamilla Löfström
Rundt om en patriarks fald tegner Lena Andersson et satirisk portræt af folkhemmet, der ligesom falder med ham … Med kløgt og humor.
Weekendavisen, Birte Weiss
Lena Anderssons veloplagte, kritiske version af folkehjemstanken som moralsk tankesæt er mere et hadkærligheds-forhold, omend hun finder den patroniserende. Omklamrende. Hun dypper ikke sin pen i skarntyde, men i sarkasme møntet på idealer fra solidaritetskravets overdrev. Dem lader hun hovedpersonen, den ualmindeligt almindelige sløjdlærer Regnar Johansson fra Stockholmforstaden Tensta, repræsentere i lyst og nød. Læs mere
Alt for Damerne, Marie-Louise Truelsen
Svensk når det er bedst
Downloads
TOP  ▲
Andre bøger af Lena Andersson
Datteren
Datteren handler om Elsa, barn af velfærdsstaten, Sveas barnebarn og Ragnar Læs mere