Sommeren kan være farlig for din hund – pas på den


Det er sommer, det er sol, og det er tid til at komme på tur – også for de firbenede venner. Men sommeren byder også på flere ting, du skal være opmærksom på, når du passer på din hund.


Enhver ansvarlig hundeejer burde vide, at man aldrig må efterlade sin hund i en bil på en varm sommerdag. Alligevel er der hvert år hunde, som lider eller i værste fald dør, af netop dette. Temperaturen stiger ufattelig hurtigt i en parkeret bil, også selv om vinduerne er åbne, og man holder i skyggen. For skygger har det med at flytte sig, og hunde er særlig udsatte i forhold til varmen.

”Hunde sveder ikke på samme måde som mennesker. De har kun svedkirtler i trædepuderne, og disse er ikke engang lavet primært til det”, fortæller dyrlæge og forfatter Lotte Davies. ”Hunde har svært ved at tilpasse sig temperaturen og komme af med varmen. Alene af den grund, at de altid har pels på, og når de så gisper kølig luft ind over tungen for at køle kroppen, fordamper der en del væske.” Hendes bedste råd er derfor ikke at efterlade din hund, men tag den med ud i naturen, og lad den få nogle gode skyggefulde oplevelser med dig.

”Er uheldet ude, og din hund viser tegn på overophedning, skal du reagere hurtigt: Skygge, køl hunden med ikke for koldt vand, og tilbyd hunden vand, når den er i stand til at drikke. Selv om hunden relativt hurtigt virker normal, er det essentielt, at den bliver tilset af en dyrlæge, da der kan opstå komplikationer som nyreskade eller krampeanfald efter et hedeslag,” råder Lotte Davies.


Lille parasit med stor betydning


Skovflåten er den mest almindelige flåt i Danmark, hvor den gemmer sig i skov og krat. I sig selv er den ufarlig, men den kan være smittebærer af nogle meget alvorlige infektionssygdomme.

”Glem alt om gamle husråd som at smøre flåten ind i olie, smør, tandpasta, sprit el. lign. Det får ikke flåten til at slippe sit greb, men får den til at tømme sit maveindhold ind i hunden,” siger Lotte Davies. ”Her skal du i stedet hurtigst muligt fjerne skovflåten ved at bruge en særlig tang eller pincet.”

Bliver en lille del af flåtens kæber siddende, er det ok. De bliver udstødt af kroppen i løbet af et par dage. Men hold øje med bidsted og hundens velbefindende. Udvikler hunden en reaktion omkring bidstedet, eller får den tegn på feber, muskelsmerter, halter, bevæger sig usikkert eller virker meget træt, må du en tur til dyrlægen. Hellere end gang for meget end en gang for lidt.

Kilde: Lotte Davies Sund hund, Politikens Forlag
 
FAKTABOKS:
Lotte Davies har skrevet bogen Sund hund – et aktivt hundeliv med fysisk og mental sundhed fra hvalp til senior hund. Bogen er målrettet dig, der vil holde din hund sund, så den trives og har et godt langt familieliv. Jo bedre du forstår din hunds behov, jo bedre vil den trives, og I vil få et fantastisk, indholdsrigt liv sammen. Udkommet på Politikens Forlag, forår 2017.