Slap af og bliv glad


Slut med forbudt – og slut med den dårlige samvittighed. Ny bog gør op med sundhedsdiktaturet og opfordrer folk til at slappe af i forhold til kropsidealer, kostregler og løftede pegefingre. Så bliver der plads til at gøre det, som giver glæde.

Af Helle Skov Wacher

Duften af chokoladekage spreder sig lokkende i køkkenet. ”Bare det her stykke, og så ikke mere,” tænker du og snupper det første stykke fra bradepanden. Da du sætter tænderne i, eksploderer smagen i din mund. Ah! Og inden du har set dig om, er det lille stykke væk. ”Nu er skaden sket,” tænker du. ”Så kan jeg lige så godt fortsætte.” Du spiser og spiser, til din mave er ved at revne. ”Jeg lever i nuet,” siger du til dig selv, mens du propper de sidste krummer i munden. Næste dag, da du slår øjnene op, værker kroppen på en besynderlig måde. Du føler dig utilpas. Og så kommer du i tanke om den: chokoladekagen!
 
Den dårlige samvittighed skyller ind over dig, du bliver gal på dig selv, og du skammer dig. ”Hvorfor har jeg så lidt rygrad?” hvæser du. Liggende i sengen træffer du en beslutning: Nu skal du følge kostplanen, og nu skal du en gang for alle gøre op med alt det usunde. Nul sukker. Nul brød. Nul junk. Og masser af træning. Tre dage senere sidder du i sofaen og propper dig med jordbæris, og dagen efter truer endnu mere dårlig samvittighed. Du er fanget i en ond cirkel.
 
Er du en af dem, der stræber efter et sundere liv, men kender situationen her? Så er der godt nyt på vej: En ny bog med den sigende titel Slut med forbudt gør op med ”sundhedstyranniet”, som forfatterne Morten Elsøe og Morten Svane kalder det.
 
Sundhedsstress skal stoppes
”Sund kost og træning er blevet et middel til identitetsskabelse og et våben, vi bruger til at dømme mennesker med. Ikke mindst os selv,” fortæller Morten Svane. ”I dag ser mange det nærmest som en pligt at vedligeholde kroppen. Stadig flere rammes af depression og angst, i takt med at samfundets fokus på sundhedsmæssig selvrealisering stiger. En del af selvrealiseringen er ønsket om den perfekte krop.”
 
De mere eller mindre utopiske sundhedsidealer skaber et enormt marked for lynkure, slankemidler og genveje, der alle lover et bedre og sundere liv. Så i stedet for at sætte os fri, har ønsket om en sund og smuk krop skabt et fængsel af madstress, utilfredshed, skyld og skam. Følelser, der absolut ikke fører til mere sundhed, men som alligevel er faste følgesvende for både fitnessudøveren, der hver uge troligt sveder tran i træningscenteret, og for det helt almindelige menneske, der kæmper med at tabe sig et par kilo eller fem.
 
Gør plads til glæde og nydelse
”Dårlig samvittighed, skyld og skam opstår på flere måder. Det kan være, når du tænker eller handler mod din moralske overbevisning, eller når du føler, du ikke lever op til dine egne eller omverdenens forventninger,” fortæller vanecoach og medforfatter, cand.scient., Morten Elsøe. ”Problemet opstår, når kravene til hvad der skal til for at undgå skyld, skam og dårlig samvittighed, er for høje. Og det er de på sundhedsområdet, hvilket betyder, at man aldrig får lov at opleve modsætningerne: tilfredshed og stolthed. Disse følelser, der giver dig glæde og velvære, er ikke bare umulige at opnå med tidens strikse sundhedskrav; tilfredshed ses i fitnessbranchen endda som noget negativt. Noget, der står i vejen for fremskridt.”
 
Slut med forbudt
Udgangspunktet for bogen er, at alle mennesker gerne vil være glade. Baseret på det og med udgangspunkt i videnskaben og forfatternes egne erfaringer, er det bogens mål at gøre op med den dårlige samvittighed, der plager alt for mange af de, der har ambitioner om at leve sundt. ”Opgøret kræver, at du siger fra over for sundhedstyranniet, dropper dogmerne og fokuserer på de ting, der gavner dig og giver dig glæde. Du skal gøre op med de klassiske misforståelser i sundhedsjagten, sige ’slut med forbudt’ og skabe din egen sunde livsstil med plads til udskejelser,” siger forfatterne. ”Hvis du hele tiden presser dig selv for hårdt i jagten på sundhed og et urealistisk kropsideal, kan det få store konsekvenser for dit helbred – både fysisk og psykisk.”
 
Kun ved at sige fra, bliver der plads til, at du kan bruge energien på det vigtigste i tilværelsen: de ting, der gør dig glad og tilfreds med dig selv og dit liv. Og netop dét er bogens dagsorden: at du kan opnå større velvære ved at bruge mindre tid på alt det sundhedsræs, der slet ikke gør dig sundere.
 
Faktaboks om bogen:
Slut med forbudt er et opgør med sundhedsdiktaturet: Regler, der bestemmer, hvad du skal spise, hvor hårdt og hvor meget du skal træne, og hvordan du skal se ud, for at du kan kalde dig sund. Bogen bygger på videnskab og fornuft frem for det, forfatterne kalder madreligion og fanatisme. Slut fred med din mad og din krop og lev et liv, hvor det, du spiser, bliver en kilde til nydelse i stedet for til stress.


Om forfatterne:
Morten Svane er cand.IT med speciale i sociale medier. Han arbejder som kommunikationskonsulent og er derudover blogger og foredragsholder.

Morten Elsøe er cand.scient i ernæring, med speciale i livsstilssygdomme. Han arbejder til daglig som livsstilscoach, klummeskribent og foredragsholder, og driver sin egen uddannelse i vanebaseret coaching.