Ser du månen, Daniel
Hør uddrag

Ser du månen, Daniel

13 måneder som gidsel hos Islamisk Stat

Puk Damsgård

Politikens Forlag
Den dramatiske historie om den danske fotograf Daniel Rye, der sad som gidsel i 398 dage hos terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien, fortalt af den prisvindende forfatter Puk Damsgård. Beretningen er et lille stykke danmarkshistorie midt i verdenshistorien.
 
I samarbejde med Daniel Rye, hans familie og andre med nært kendskab til historien fortæller DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård her for første gang om den danske fotografs kidnapning. Om de 13 måneder i fangenskab og det nu verdensberømte Islamisk Stat-fængsel i den syriske by Raqqa, hvor 24 vestlige gidsler sad under kontrol af deres fangevogter, briten bedst kendt som Jihadi John.

Daniel Rye var det sidste gidsel, der forlod fængslet i live i juni 2014. Herefter begyndte IS at dræbe de tilbageværende vestlige gidsler – Daniels medfanger. En af dem var den amerikanske journalist James Foley, som også var blevet Daniels ven. Den danske fotograf overbragte det sidste rørende brev til James Foleys familie, da han blev løsladt.

Puk Damsgård går også helt tæt på islamisk Stat og skildrer gennem interview med et tidligere IS-medlem terrororganisationen, der på kort tid er vokset til at være en regulær hær, som har erobret landområder og større byer, de administrerer som en stat i staten. Hun prøver at finde svar på, hvilken betydning Islamisk Stat har for udviklingen i Syrien og Irak, hvor Danmark deltager i krigen mod IS. Samt ikke mindst hvorfor Daniel Rye og andre gidsler blev forhandlet fri, mens andre aldrig kom hjem.

Ser du månen, Daniel giver et sjældent indblik i, hvordan mennesker overlever tortur, skaber venskaber og bevarer håbet under ekstreme forhold – og hvordan familien derhjemme håndterer frygten for, at deres søn aldrig kommer hjem.
Læs mere
Vælg udgave:
 lydbog (download)
 e-bog (epub)
 p-bog (indbundet)
 p-bog (hæftet)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 150.00
Sprog: Dansk
Sideantal: 336
ISBN: 9788740090741
Format: 151x226
Udk. 03. November 2023
7. udgave, 1. oplag
Indbinding: Hæftet
Indholdsgrafiker: Nanette Vabø Dimensions
Forlag: Politikens Forlag
Omslagsgrafiker: Selin Graphics
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
 
-  Ekstra Bladet, Thomas Rathsack
Puk Damsgård har begået en fremragende bog. Sammen med Daniel Rye bringer hun os igennem hele det menneskelige følelsesregister: frygt, smerte, ensomhed, skrøbelighed, mod, håb og glæde (…) Desuden beskriver bogen på fornem vis, hvordan et menneske agerer, når det berøves to basale og – for os i denne del af verden – uomtvistelige menneskerettigheder: værdighed og frihed (…) Med 'Ser du månen, Daniel' får vi et enestående indblik i, hvordan en dansker har oplevet og overlevet en gidselsituation hos de uforsonlige voldspsykopater i Islamisk Stat. Alene det gør bogen unik. Udover den ekstraordinære handling er en af bogens styrker den sobre og neutrale fortælleform. Ligesom i sine journalistiske reportager som Mellemøsten-korrespondent beretter Puk Damsgård uden at tippe over i den ene eller anden politiske og moralske lejr. Læs mere
 
 
 
 
 
-  Familie Journalen, Lene Dürrfeld
En af bogens mange styrker er, at man holder af Daniel Rye fra første side
 
 
 
 
-  Fyens Stiftstidende, Bjarke Vestesen
Puk Damsgårds fortælling om dansk gidsel er barsk og omhyggelig detaljeret.
 
 
 
 
-  Århus Stiftstidende, Kasper Krogh
Stærkest og mest vellykket er de afsnit, der koncentrerer sig om Daniel Ryes øjenvidneskildring fra fangenskabet og familiens kamp for at købe ham fri. Deri ligger bogens motor og brændstof. Deri ligger det, der giver et fuldstændig unikt indblik i, hvordan Daniel Rye gennemlevede og overlevede noget så ufatteligt som 13 måneders varetægt hos øjeblikkets mest brutale terrorister. Læs mere
 
 
 
 
-  Jyllands-Posten, John H. Christensen
Det er en uhyggelig historie, man får kvalme af at skulle igennem de mange siders rædsler og mishandlinger, og det er ubegribeligt, at nogen har både helbred og psyke til at overleve så systematiske grusomheder.
Weekendavisen, Jeppe Matzen
Puk Damsgård har skrevet en nervevridende dokumentarisk og psykologisk thriller om den 24-årige Daniel Ryes 13 måneders fangenskab hos Islamisk Stat. Puk Damsgård tager læseren med på en mareridtsfærd, men også en enestående rejse, ind i terrorregimet Islamisk Stats tortur-og fængselsvæsen i sin nye bog, Ser du månen, Daniel. Bogen fortæller historien om den danske freelancefotograf Daniel Ryes kidnapning i Syrien og hans 13 måneder i fangenskab, hvor han flyttes rundt mellem flere forskellige fængsler og ender i IS-højborgen, Raqqa. Læs mere
Bogblogger.dk, Andreas Krog
”Ser du månen, Daniel” er en udmærket fortælling, der giver et meget konkret indtryk af hvad det er for uhyrligheder, der udspiller sig i Syrien og hvordan Islamisk Stat agerer og behandler deres gidsler.
Information , Lasse Jensen
Stærk og dyb fortælling om et gidsels mareridt. Puk Damsgårds bog om gidseltagningen af pressefotografen Daniel Rye hos Islamisk Stat balancerer fremragende mellem det velresearchede og det medfølende ….
Journalisten, Anne Lea Landsted
Det er blændende godt gået af Puk Damsgård, der med ’Ser du månen, Daniel’ for alvor cementerer sin position som en af sin generations allerbedste journalister …
Den er virkelig godt skrevet, spændende som en thriller og et fremragende eksempel på, at virkelighedens dramaer ofte overgår fantasien.
Litteratursiden.dk, Dinna A. Madsen
Puk Damsgård er en fremragende formidler af den barske virkelighed uden at forfalde til at misbruge patos. ’Ser du månen, Daniel’ er vigtig og vedrørende læsning.
Downloads
TOP  ▲
Andre bøger af Puk Damsgård
Arabica
I Arabica rejser Puk Damsgård gennem Mellemøsten og Yemen. Hun sejler Læs mere
Drageland
Taliban er blevet fremtiden, og Puk Damsgård må skrive igen. Via ringvejen, Læs mere
Hvor solen græder
Hvor solen græder er Puk Damsgårds på én gang gribende og rædselsvækkende Læs mere
Den sorte kat i Mosul
I Irak flytter Puk Damsgård skriveværkstedet til fronten i millionbyen Læs mere
Ulvehjerter - en familiekrønike
De pakistanske stammeområder er blevet arnested for terrorister, som Læs mere
De renes land - Kærlighedshistorier fra verdens
De renes land er en gribende og humoristisk beretning om en dansk Læs mere