Redningsmænd
Hør uddrag

Redningsmænd

Skandinaviske aktioner for at redde fanger fra tyske kz-lejre i krigens sidste år

Bo Lidegaard

Politikens Forlag
Ny bog fra Bo Lidegaard om de skandinaviske aktioner for at redde fanger fra tyske kz-lejre i krigens sidste år.

Dette er historien om de mange aktioner, der i foråret 1945 fik transporteret over 20.000 fanger fra tyske koncentrationslejre til sikkerhed i Sverige. Sporene følges fra de første norske og danske initiativer, der udgik fra aktivister, som trods modstand fra alle sider satte alt ind på at hente deres landsmænd fra lejrene, inden det var uigenkaldeligt for sent.

For første gang samles perspektiverne fra alle de tre skandinaviske lande og Tyskland til en samlet fascinerende fortælling om handlekraft, vovemod - og de skandinaviske hjælperes første møde med koncentrationslejrenes brutale verden.

Allerede i slutningen af 1944 kom de første kørsler i gang med danske busser, der hentede syge fanger, som det lykkedes at få frigivet. Gradvist blev operationerne udvidet, men først da Sverige i marts 1945 trådte ind i aktionen, fik den et omfang, så det blev muligt at samle alle de skandinaviske fanger i kz-lejren Neuengamme.

Længe så det ud til, at de måtte blive der, men gennem dramatiske og intensive forhandlinger med den magtfulde SS-ledelse lykkedes det i krigens sidste uger at få ikke alene langt de fleste norske og danske fanger ud, men også at få frigivet flere end 10.000 fanger af andre nationaliteter.

Historien giver et enestående indblik i, hvordan disse hjælpeaktioner kunne tilrettelægges og gennemføres midt i Det Tredje Riges blodige sammenbrud og umiddelbart før dets endelige kollaps.
Læs mere
Vælg udgave:
 e-bog (epub)
 lydbog (download)
 p-bog (indbundet)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 200.00
Sprog: Dansk
Sideantal: 464
ISBN: 9788740062298
Format: 151x226
Udk. 17. March 2020
2. udgave, 1. oplag
Indbinding: Indbundet
Indholdsgrafiker: Pamperin & Bech
Fotograf: POLFOTO, Scanpix - Nordfoto
Forlag: Politikens Forlag
Omslagsgrafiker: Imperiet
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
 
-  Politiken, Claus Bundgaard Christensen
Historikeren Bo Lidegaard fortæller flot den store historie om den forbløffende og komplicerede skandinaviske redning af fanger fra Hitlers koncentrationslejre.
 
 
 
 
 
-  Jyllands-Posten, Flemming Østergaard
Bo Lidegaard […] har skrevet det i særklasse mest sammenfattende oversigtsværk. […] Selv 70 år efter begivenhederne er det gysende læsning, spændende som en thriller, og sekvensen udfolder en sidste gang samarbejdspolitikkens store moralske dilemma.
Sygeplejersken , Gunilla Svensmark
[Bogen] kan varmt anbefales til alle med interesse for den gigantiske humanitære indsats 1944-45.
Historie-online, Thomas Petersen
Atter har Bo Lidegaard beriget den historiske litteratur med et hyperinteressant og medrivende storværk. Hvor får den mand dog tiden og energien fra? Vel researchet, gedigen historieskrivning, velskrevet. Denne gang om handlekraft og heltemod, udmøntet i et samlet fascinerende vue over den fælles skandinaviske indsats for at redde landsmænd ud af kz-lejrenes brutale verden. Kan varmt anbefales som udbytterig og inspirerende læsning. Læs mere
Lektørudtalelese, DBC, Morten Brynildsen
Fremragende og detaljeret skildring (…) Gennemarbejdet, detaljeret og fængende. Bogen udmærker sig ved at tage udgangspunkt i materiale fra både norske, danske, svenske og tyske kilder, hvilket giver et bredt perspektiv samtidig med, at fortællingen udspiller sig i aktørernes øjenhøjde, så man mærker historiens vingesus Læs mere
Historiemagasinet Noter, Peder Wiben
Bogen anbefales som et must på enhver skoles bibliotek – det er simpelthen uhyre spændende læsning og særdeles velegnet for elever, der kunne tænkes at ville skrive en større skriftlig opgave om det interessante emne.
Weekendavisen, Bo Bjørnvig
Forfatteren har rejst (…) en værdig mindesten.
Hvad kan vi lære af historien?
"Redningsmænd - skandinaviske aktioner for at redde fanger fra tyske kz-lejre i krigens sidste år" er historien om de mange aktioner, der i foråret 1945 fik transporteret over 20.000 fanger fra tyske koncentrationslejre til sikkerhed i Sverige. Sporene følges fra de første norske og danske initiativer, der udgik fra aktivister, som trods modstand fra alle sider satte alt ind på at hente deres landsmænd fra lejrene, inden det var uigenkaldeligt for sent.
Læs mere
Hvad handler "Redningsmænd" om?
Redningsmænd - skandinaviske aktioner for at redde fanger fra tyske kz-lejre i krigens sidste år er historien om de mange aktioner, der i foråret 1945 fik transporteret over 20.000 fanger fra tyske koncentrationslejre til sikkerhed i Sverige. Sporene følges fra de første norske og danske initiativer , der udgik fra aktivister, som trods modstand fra alle sider satte alt ind på at hente deres landsmænd fra lejrene, inden det var uigenkaldeligt for sent. Læs mere
Downloads
TOP  ▲
Andre bøger af Bo Lidegaard
Landsmænd
I oktober 1943 lykkedes det langt hovedparten af de danske jøder at flygte Læs mere
Øjeblikke
Billedbureauet Polfoto har det seneste år digitaliseret store dele af deres Læs mere