7. bind i serien om Afdeling Q, Selfies, udkommer på torsdag
Vi har sat forfatteren stævne for at høre lidt om, hvordan hans univers og bøger ser ud.
De første seks bøger i serien med Carl Mørck som hovedperson – Kvinden i buret, Fasandræberne, Flaskepost fra P, Journal 64, Marco Effekten og Den grænseløse – har gjort Jussi Adler-Olsen til en af de mest læste og populære forfattere i såvel Danmark som internationalt.
Hvordan kom du frem til personen ’Carl Mørck’ ?
Carl Mørck indeholder elementer af mig selv, CARL Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen. For eksempel er vi begge i bund og grund ret dovne. Jeg er bare ikke så meget for at acceptere det, hvorimod Carl hellere end gerne smækker fødderne op på bordet og tager en lur. Carl Mørck er en sammensat person, der indeholder en god portion ironi, satire og selvironi kombineret med humor. Disse karaktertræk kombineret med stor politimæssig faglig kunnen og et besværligt privatliv skulle dog ikke stå alene i det samlede billede af Carl Mørck. Derfor har han også ”arvet” nogle egenskaber efter en patient min far havde, der faktisk hed Mørk (uden ”c”). Denne hr. Mørk lærte jeg at kende som barn og holdt meget af ham, min far fortalte, at han havde dræbt sin kone og jeg lærte derigennem, at godt og ondt er grundelementer i os alle, og min erindring om denne patients kamp med det onde i sig selv har givet næring til en vigtig del af min hovedperson, vicekommisæren Carl. Og derfor fik han i sidste ende navnet Carl Mørck.
Hvor får du inspiration fra?
Ideer myldrer for den med vågne øjne. Aviser, andre medier, folk omkring, der er ideer alle vegne. Måske er det bare besynderlige reaktionsmønstre eller forkert trufne beslutninger. Alt kan være byggesten til en god historie. Men NÅR historien begynder at tegne sig, er det vigtigt, at forfatteren stiller sig selv spørgsmålet: Hvorfor vil jeg skrive den her bog? Grundplottet træder stærkt frem, når du kender svaret på dette ’Hvorfor’.
Hvordan griber du research an?
Researchen er meget vigtig for mig, for hvis jeg ikke har været grundig nok, og noget dermed bliver forkert, så ødelægger jeg romanens troværdighed. Jeg laver så meget research som muligt først i processen, men der vil uvægerligt komme situationer i løbet at skriveprocessen, hvor jeg må erkende, at jeg skal ud i marken igen for at være helt sikker på, at det, jeg skriver, er beskrevet korrekt. Jeg brugte to år på research på Washington Dekretet fordi den foregår i udlandet i et miljø, der er hemmelighedsomgærdet og fuldt besat med eksperter på en lang række felter. Dem ønskede jeg ikke at få kritik af med denne kontroversielle historie. Sådanne romaner er tidskrævende, fordi man ikke har så let adgang til oplysningerne, som hvis handlingen var henlagt til Danmark. Men eksempelvis Afdeling Q, der er skrevet i Danmark i miljøer, som ikke er så svært tilgængelige, og som foregår under danske forhold, tager mig mellem to-fire måneder at researche.
Hvad holder du mest af ved at være forfatter?
Jeg nyder den frihed det giver mig. Jeg kan arbejde hvor og hvornår det passer mig, og jeg kan tage fri når det passer mig. Sådan da. Den succes jeg har opnået har nemlig betydet, at jeg ikke har den grad af frihed, jeg havde, da jeg startede, fordi der er bud efter mig mange steder fra. Men det er også noget af det jeg holder af: at være en forfatter, der bliver læst af mange. Det er for mig den største kompliment en forfatter kan opnå.
Hvad er den største udfordring ved at være forfatter?
Jeg er altid spændt på, hvordan en ny roman bliver modtaget. Ikke så meget af anmelderne, men af den almindelige læser. Synes de om det jeg skriver? Eller dropper de mig. Jeg skriver først og fremmest for at blive læst, så det betyder meget for mig, at mine trofaste læsere også kan lide det nye, jeg skriver. Det er altid en udfordring at kombinere mit behov for at udvikle mig som forfatter og stadig have opbakning fra mine læsere.
Hvad synes du, er det vigtigste tema i din nye bog SELFIES?
Overfladiskhed og selviskhed.
Afdeling Q er sat til at strække sig over ti bind. Hvordan er det at skrive på et samlet værk gennem så mange år?
På én gang hårdt og fantastisk. Hårdt, fordi jeg har bundet mig til et bestemt udgangspunkt og persongalleri, fantastisk på grund af det samme.
Er der nogle specifikke emner, du gerne vil sætte fokus på i dine thrillers?
Jeg hader magtmisbrug og uretfærdighed, og i hver og én af mine romaner fortæller jeg om en variation af magtmisbrug og viser måder, hvorpå man kan bryde det. Jeg er overbevist om, at mine læsere ikke bare vil underholdes – selvfølgelig vil de det – men de vil også gerne lære noget og få noget med, der maner til eftertanke. En af grundene til, at jeg har valgt at skrive krimithrillere er, at jeg derved kan komme ind på alle emner. Ondskab er et nyttigt værktøj, og når man beskriver kontrasten mellem godt og ondt kan man også sende et budskab.
Kommer vi til at møde dig rundt om i landet i løbet af året?
Ja, jeg kommer på en mindre signeringstur dette efterår. Min facebookside er altid opdateret (https://www.facebook.com/Jussi.AdlerOlsen/). Ellers kan I også gå ind og se kalenderen på min i øvrigt helt nye hjemmeside (www.jussiadlerolsen.dk)
Faktaboks:
Indtil nu har serien om Afdeling Q solgt mere end 2,5 millioner alene i Danmark, mens Jussis bøger på verdensplan er solgt i over 14 millioner eksemplarer.Afdeling Q er planlagt som én lang fortælling bestående af ti selvstændige og meget forskellige romaner. Samlet fortæller de en sammenhængende historie om hovedpersonerne. Serien er solgt til udgivelse i over 40 lande. Filmrettighederne til de første fire bøger i serien er solgt til Zentropa, de resterende seks bøgers filmatisering vil blive varetaget af Nordisk Film.
Jussi har modtaget en lang række priser for sine thrillers herunder den mest prestigefyldte krimipris i verden, The Ripper Award, The Barry Award, den skandinaviske Glasnøgle, De Gyldne Laurbær, Læsernes Bogpris og mange, mange flere.
