5 skarpe til A.J. Kazinski


Hvorfor er I dykket ind i drømmenes univers denne gang?
”Vi er begge meget rationelle mennesker og har egentlig aldrig tænkt nærmere over vores drømme. Alligevel har vi længe talt om drømme som omdrejningspunkt for en historie. I årevis har vi forgæves ledt efter den rigtige indgang, for det kan være svært med drømme i fiktion. Drømme er ukonkrete og svære at holde fast i. Man glemmer dem, det bliver let syret og uforståeligt. Besøget på Jung Instituttet ændrede det hele, og mødet med Jung-forskeren Renate Daniel gjorde et dybt indtryk på os.”
 
Hvordan har i det så med drømme nu?
”Nu er vi begge overbeviste om, at drømme afspejler fortrængninger i vores liv, og at drømme har en langt større betydning for os, end de fleste mennesker er klar over. En dag havde Anders eksempelvis haft den her underlige drøm om en flod og om sin far og om den tidligere engelske premiereminister Gordon Brown. Den forsøgte vi at analysere sammen. På en eller anden måde var det den drøm, der fik os til at beslutte, at drømme skulle være omdrejningspunktet i den næste bog. For hvor kommer dét fra? Det spørgsmål kunne vi ikke slippe.” 
 
Hvad kan vi lære af drømmene?
De fleste mennesker er blevet meget ”professionelle”. Vi drikker os sjældent fulde, vi kæmper indædt for at bevare kontrollen, vi er blevet enormt gode til ikke at afsløre noget om os selv. Vi vil for alt i verden fremstå som nogen, der har styr på tingene, både på jobbet, i familien, i livet i det hele taget. Men nedenunder – i det psykoanalytikerne kalder vores ubevidste – lurer dæmonerne. Vi mennesker er jo fulde af fejl, af mangel på mod, af angst, af frustrationer, af sex og kærlighed vi ikke kan finde ud af at leve ud, af uindfriede ambitioner, ensomhed, utilfredshed med livet. Men vi må ikke vise det. Helst ikke engang fortælle det til nogen. Og her kan drømmene måske hjælpe os. For hvis vi gider lytte til dem vil de ofte tale til os om natten, minde os om alt det, der ligger nedenunder. Minde os om hvem vi i virkeligheden er. Og måske også fortælle os hvem andre mennesker er, under den glatte overflade.
 
Skete der noget med jeres drømme undervejs i researchen?
”Ja. Vi begyndte begge at drømme meget voldsomme, intense drømme, som vi skrev ned og læste højt for hinanden. En nat havde Jacob drømt, at vi var om bord på en gammel trawler, langt ude på havet. Og midt på trawleren stod en guillotine. Nogen skulle henrettes på det skib. Hvem? Os? Det var meget skræmmende.”    
 
Hvilket emne kaster I jer over nu?
”Den næste bog bliver under vores kvindelige pseudonym, Anna Ekberg. Den hedder ’Kærlighed for voksne’. Vi er meget optaget af kærlighed. Nære relationer. Hvorfor er kærligheden så svær? Hvad går parforholdet ud på? Hvad består det af? Kan det lykkelige parforhold overhovedet lade sig gøre? Hvis historien skal koges ned til tre ord, kunne de lyde sådan her: Kærlighed, ægteskab og mord.”