8. januar 2016

Puk vinder Cavlingprisen

Puk vinder Cavlingprisen

Det er netop offentliggjort, at Puk Damsgård har vundet Dansk Journalistforbunds Cavlingpris 2015 ”for vedholdende og velfortalt dækning af krigen i Mellemøsten og i særdeleshed for bogen Ser du månen, Daniel. Prisoverrækkelsen foregår netop nu i Nationalmuseets festsal, Prinsens Palæ i København med deltagelse af pressens minister.

Puk Damsgård (f.1978) har siden 2011 været DR’s mellemøstkorrespondent, og inden da boede hun en årrække i Afghanistan og Pakistan. Hun har som journalist og forfatter modtaget adskillige priser, senest Fortællerprisen fra Den Danske Publicistklub og Læsernes Bogpris 2015 for sin forrige bog, bestselleren Hvor solen græder (2014) om krigen i Syrien. Tidligere har hun desuden skrevet bøgerne Ulvehjerter (2011) og De Renes Land (2009). Ser du månen, Daniel udkom herhjemme i oktober 2015 og er siden solgt til udgivelse i 9 lande.

Det var generelt et ualmindelig stærkt felt, der var nomineret:

Signe Daugbjerg og Michael Bech, TV 2, for dokumentaren De Vaccinerede Piger om HPV-vaccinerede pigers kamp for anerkendelse af bivirkninger og for hjælp i det etablerede sundhedssystem.  

Mikkel Vuorela, Politiken, for sine begejstrede, legesyge og originale journalistiske fortællinger i tekst, lyd og billede, blandt andet om en skattejagt i Grønland. 

Line Gertsen, Astrid Fischer, Mathias Friis, Laura Marie Sørensen og Niels Jacob Schøtt, DR, for afsløring af omfattende svigt i Sundhedsstyrelsens tilsyn med læger, så patienter i årevis blev ladt i stikken.
 
Simon Bendtsen, Morten Crone og Lars Nørgaard Pedersen, Berlingske, for at afdække myndighedernes forsøg på at ændre retsgrundlaget for asylsøgere fra Eritrea. 

Samt altså Puk Damsgård, DR, for sine indsigtsfulde, modige og menneskelige reportager fra konfliktfyldte områder i Mellemøsten samt for bogen Ser du månen, Daniel.

Ser du månen, Daniel er en af de mest spektakulære kidnapningssager i nyere tid. Bogen fortæller for første gang historien om Daniel Ryes 13 måneder i fangenskab, hvor han sad fanget i flere forskellige fængsler, inden han endte i Islamisk Stats højborg sammen med 23 andre udenlandske gidsler fra 13 forskellige nationer,” fortæller Puk Damsgård. ”Samtidig følger bogen Daniels Ryes familie og deres kamp for at få ham hjem, der først lykkes efter måneders nervepirrende forhandlinger med Islamisk Stat om en løsesum. Den kan læses som en spændingsroman, uden at man i øvrigt måtte være interesseret i den del af verden. Forskellen er bare, at dette er virkelighedens thriller. Tragedien i Syrien rækker jo nu ind i vores egne samfund. Flygtningene står og banker på vores dør. Det er min pligt som mellemøstkorrespondent at undersøge, hvad de egentlig flygter fra”.

Gå til News