Om ulve og selvtægt

 

Jens Henrik Jensen er aktuel med sin fjerde krimi om krigsveteranen Niels Oxen. En krimi som ikke kun byder på spænding, men også sætter fokus på selvtægt og ulvesituationen i Danmark


Af Vicki Broue Meinertz

Navnet på Jens Henrik Jensens nye krimi er Oxen - Lupus, og det er der en særlig god grund til. Den latinske betegnelse canis lupus betyder gråulv, og ulve spiller en væsentlig rolle i bogen. Hovedpersonen Niels Oxen lever et liv alene – som den ensomme ulv – og derudover optræder der både ulve i fåreklæder og levende ulve i naturen i den kulisse, som historien udspiller sig i, nemlig den jyske hede.

”Jeg har været fascineret af ulven, lige så længe, jeg kan huske,” fortæller Jens Henrik Jensen. ”Det er uden tvivl det dyr, jeg har brugt længst tid på at iagttage. Min fascination skyldes både kollektivets styrke og den klare hakkeorden. De er stærke, når de arbejder sammen. Samtidig er ulven et stædigt og ekstremt udholdende dyr, der let rejser 80-100 kilometer på et døgn, og som kan klare sig alene.”

Jeg kunne ikke slippe den ensomme ulv

Jens Henrik er ikke ny på den danske forfatterscene. Udover serien om Niels Oxen har han udgivet flere trilogier, og det lå derfor ikke i kortene i første omgang, at der skulle kommen bind fire i serien om den ensomme krigsveteran:

”Jeg har egentligt aldrig sagt noget om, hvor mange Oxen-bøger, der ville komme”, siger Jens Henrik Jensen med et smil på læben. ”Men da de tre første hang sammen i en eneste lang historie, var det logisk at kalde det for Oxen-trilogien. Jeg følte mig bare slet ikke klar til at sige farvel til hovedpersonen, krigsveteran og tidligere jægersoldat, Niels Oxen.  Af alle mine hovedpersoner er han den, der har størst brug for at tage en ny vej gennem livet. Han er på en og samme tid, den der kan allermest selv – og har allerstørst behov for hjælp. Så hvor crazy det end måtte lyde, så føler jeg en slags ansvar for at følge ham et stykke videre på vej.”


Da vi møder Niels Oxen i Oxen - Lupus bor han i Vangede. Han har det bedst alene, går helst kun ud efter mørkets frembrud, og han kæmper stadig med PTSD (posttraumatisk stress syndrom) efter hans udsendelser som jægersoldat. Hans eneste mål med tilværelsen er at genoprette det forhold til sin søn, den 14-årige Magnus, som nærmest er ikke-eksisterende.

Alligevel ender Niels Oxen med at sige ja til en lille overkommelige opgave for sin den tidligere PET-chef. En opgave, som fører ham til en gammel gård ved Harrild Hede, og der begynder ulvene for alvor at krydse Oxens spor. De leder ham blandt andet tilbage til hans gamle makker Margrethe Francks fortid – en fortid, der er langt mere hemmelighedsfuld og farlig, end nogen aner.


Kan vi alle blive presset derud, hvor vi vil ty til selvtægt?

Det egentlige tema i Oxen - Lupus er selvtægt. For titlen er flertydig – og henviser både til ulvene, til Niels Oxen og til en gruppe af skyggepersoner – ulve i fåreklæder – inden for politiet, der angiveligt udøver en retfærdighed efter deres eget billede.

”Det er første gang, jeg for alvor tager emnet selvtægt op i en bog,” fortæller Jens Henrik Jensen og fortsætter: ”Men temaet – hævn – er jo urgammelt, klassisk i litteraturen – og altid lige friskt. Det sætter noget i gang i os alle, for hvor er grænserne? Kan vi selv – trods afstandtagen – havne helt derude, hvor vi alligevel vil ty til selvtægt? I bogen forsøger jeg at give læserne et grundigt og smerteligt indblik i en situation, som driver nogen ud i selvtægt. Det nuancerer forhåbentligt temaet og motiverne ...”

 

Fakta

Jens Henrik Jensen (f. 1963), forfatter og journalist, debuterede med thrilleren Wienerringen og slog derefter for alvor igennem med Kazanski-trilogien. Han udgav derefter bestsellerserien om kriminalassistent Nina Portland. I 2012 udkom De hængte hunde og i 2014 De mørke mænd, første og andet bind i en serie med krigsveteranen Niels Oxen. Tredje bind i Jens Henrik Jensens anmelderroste serie om Oxen, De frosne flammer, udkom i 2016. Året efter blev Jens Henrik Jensen hædret med Krimimessens Publikumspris. Sideløbende har Jens Henrik Jensens fået sit helt store gennembrud på den internationale scene. Hans bøger er solgt til udgivelse i en lang række lande, ligesom trilogien om Niels Oxen er solgt til filmatisering.