Nolde
Læs uddrag

Nolde

Maleren, der trådte ved siden af

Hans Christian Davidsen

Politikens Forlag
I Danmark kender de fleste ekspressionisten Emil Nolde som et offer for nazismen. I virkeligheden var han selv nazist, og hans malerier skal derfor ses i et helt nyt lys.
  Emil Nolde er kendt som kunstneren, der af de tyske nazistister i 1941 fik forbud mod at male, og hvis malerier blev fjernet fra tyske museer. Han var selv medvirkende til, at det er den historie, vi har hørt, og en velvillig skare af tyske politikere, forfattere og kunstkritikere og understøttede efter Anden Verdenskrig den udlægning. Også ledelsen på Nolde-museet lige syd for den dansk-tyske grænse var bevidst med til at skabe en usand fortælling.Hans Christian Davidsen har i 20 år været på sporet af Noldes antisemitiske holdninger og hans fascination af nazismen, og han har i mange år forsøgt at få adgang til arkiverne på Nolde-museet. Det blev først for alvor muligt, da museets nuværende leder tiltrådte. I museets arkiver fandtes en omfattende korrespondance mellem Nolde og hans kone, Ada, som viser, at de begge beundrede Adolf Hitler.Der er gennem tiden skabt myter om mange af Noldes billeder, der ikke holder længere. Andre værker skal ses i et helt nyt lys. For selv om han aldrig tilpassede sin kunst til nazisternes smag, så tog hans motivvalg en drejning efter Hitlers magtovertagelse i 1933. Nolde malede værker for at indynde sig i toppen af nazistpartiet. I bogen gennemgås det, hvilke malerier der er der tale om, og hvordan de kan tolkes i dag.Nolde blev født i 1867 som Hans Emil Hansen i byen Nolde, der siden 1920 har været en del af Danmark. Hans familiebaggrund var sønderjysk-tysk-frisisk, og han beholdt sit danske statsborgerskab fra 1920 og til sin død.

Læs mere
Vælg udgave:
 lydbog (download)
 e-bog (epub)
 p-bog (indbundet)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 199.00
Sprog: Dansk
Spilletid: 5T 21M
ISBN: 9788740074789
Format: Download MP3
Lydbog udk. 01. December 2021
Indlæst af: Tine Gotthelf
Forlag: Politikens Forlag
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
 
 
-  Jydske Vestkysten, Lars Ole Knippel
Fremragende bog, der er fornemt formidlet … Hans Christian Davidsen formår dels at håndtere mange værdifulde oplysninger og perspektivere dem i et veloplagt sprog, dels hensætte læseren til perioden, da Tyskland kom på afveje. Det er på én gang kunsthistorie, kulturhistorie og politisk historie.
 
 
 
 
 
-  Berlingske , Holger Dahl
Fremragende, lettilgængelig og meget grundig bog.
Radio Update, Hanne Bærentzen
Hans Christian Davidsens bog kommer hele vejen rundt om Nolde – både hans liv, hans kunst og hans eftermæle. Det er gjort forbilledligt: grundigt, sobert og samtidigt så spændende, at det er svært at lægge bogen fra sig … En imponerende bedrift.
Radio Update, Hanne Bærentzen
Hans Christian Davidsens bog kommer hele vejen rundt om Nolde – både hans liv, hans kunst og hans eftermæle. Det er gjort forbilledligt: grundigt, sobert og samtidigt så spændende, at det er svært at lægge bogen fra sig … En imponerende bedrift.
Den korte avis, Torsten Dam Jensen
Glimrende bog … trykt på kvalitetspapir fremstår de meget smukt og i god sammenhæng med teksten. Bogen fortjener opmærksomhed som en appetitvækker til en af det 20. århundredes største malere. Nazist eller ej. Mennesket er en gåde.
Magasinet Grænsen, Anders Ehlers Dam
Davidsens bog formidler det omfattende og interessante stof i et levende og flydende sprog. Man mærker det journalistiske håndelag og fortælleglæden … akkompagneret af fine gengivelser af værker af Nolde.
POV International, Jørgen Aabenhus
Det er myten, der er temaet i Hans Christian Davidsens gennemresearchede og rigt illustrerede bog.
Downloads