”Sid ikke og vent på motivationen”


Du ved det godt: Du skal spise sundt, du skal tænke positivt, og så skal du lige motionere. Men hvor finder du overskuddet til det, når hverdagen trænger sig på med travle deadlines, et familieliv der skal passes og en sofa, der kalder længselsfuldt efter aftensmaden? Det kan være svært for de fleste.Af Helle Skov Wacher

Frida Hallqvist er en af kvinderne bag Træn Spis Lev, som hun har skrevet sammen med Maria Lucia. Som personlig træner for en bred skare af kvinder i forskellige aldre og forskellige steder i deres liv er det Fridas erklærede mål at hjælpe sine klienter til at komme i form. Et af de spørgsmål hun oftest får er, hvor man finder motivationen henne.

”Du skal huske, at du altid har et valg. Vil du spise en gang pomfritter, eller vil du spise en gang ovnbagte bønner? Vil du få energi fra en tur i skoven, eller vil du hellere flade ud i sofaen? I bund og grund er det ret enkelt, når du blot husker, at valget er dig,” siger hun. Men før det nu lyder for frelst, medgiver hun, at hun godt kan forstå, at det kan være svært.

”Mit bedste råd er, at du skal gøre det, du selv synes, du kan. Kan du ikke overkomme træningen en dag, så sørg måske i stedet for at spise sund og nærende mad, der giver dig energi. Måske kan du så lidt mere i morgen?” fortsætter hun. ”Men det nytter jo ikke noget, at du sidder og venter på motivationen. Du er nødt til selv at gøre en indsats. Og skal du vælge mellem at sætte ind med kost eller motion, så sæt først fokus på kosten, som kan gøre meget godt for dig. Især hvis du er i vægttabsforløb, kan det virkelig rykke her”.
 
Fra Træn Spis Lev:

Maria Lucias bedste råd:
Det er i grunden ret simpelt – du kan enten blive siddende i mørket og komme med dårlige undskyldninger, som hverken gør dig lykkeligere eller stærkere, eller du kan lære at acceptere det faktum, at ingen andre end dig selv kan lave en vedvarende livsstilsforandring. Mange ting og oplevelser pa vejen kan være med til at føre dig i den ene eller den anden retning, men det er i sidste ende dig selv, der er herre over, hvilken retning du vil sejle.

Fridas tip:
Træn, fordi du elsker din krop og vil passe på den. Derved gør du noget godt for din krop, som den får det bedre af. Træning er ikke en straf. En veltrænet krop giver selvtillid, og træning frigør energi og hormoner, som gør os lykkelige.