Modstand 1944-1945
Hør uddrag

Modstand 1944-1945

Dramaets sidste akt

Niels-Birger Danielsen

Politikens Forlag
I fjerde og sidste bind af det imponerende værk om den danske modstandsbevægelse under besættelsen når vi til den dramatiske afslutning på krigens fem lange år. Niels-Birger Danielsen samler trådene fra de forrige bind af værket og kommer med sin egen konklusion på et voldsomt kapitel af danmarkshistorien.

Dramaets sidste akt begynder i sommeren 1944, hvor kampen mellem modstandsbevægelsen og Gestapo og især det tyske politis danske håndlangere tiltager i brutalitet. Frihedskæmpernes likvideringer på den ene side og på den modsatte side repressaliedrab samt schalburgtager eskalerer i en ond spiral, der først bliver brudt ved den tyske kapitulation i maj 1945. Specielt i København er der det sidste år en borgerkrigslignende tilstand, og efter den tyske aktion mod det danske politi den 19. september 1944 føjer en omsiggribende kriminalitet sig til de øvrige farer for civilbefolkningen.

Sideløbende med skærpelsen af kampen og udsigten til krigens afslutning sker der den sidste tid en tilnærmelse mellem modstandsbevægelsen og de etablerede politikere, der havde stået bag samarbejdspolitikken indtil den tyskerklærede undtagelsestilstand i august 1943. Mellem parterne bliver der indgået et forlig om en befrielsesregering med lige mange ministerposter til modstandsbevægelsen og politikerne, enighed om et
strengt retsopgør og en fælles anmodning til de sejrende stormagter om anerkendelse af Danmark om allieret land.

Nu er modstandskampen blevet hele folkets kamp og ikke kun noget, der blev udøvet af snævre nichegrupperinger. Politikerne er blevet medkæmpere. Og sådan er der så meget, der bliver ”med tilbagevirkende kraft”, da konklusionerne ved besættelsestidens slutning skal drages på dimensionen samarbejde contra modstand. Et dilemma, der har præget de fem besættelsesår, og som siden dengang er blevet heftigt diskureret.
Læs mere
Vælg udgave:
 lydbog (download)
 e-bog (epub)
 p-bog (indbundet)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 350.00
Sprog: Dansk
Sideantal: 624
ISBN: 9788740047004
Format: 151x226
Udk. 16. April 2021
1. udgave, 1. oplag
Indbinding: Indbundet
Indholdsgrafiker: Bech Grafisk
Forlag: Politikens Forlag
Omslagsgrafiker: Harvey Macaulay
Anmeldelser og omtale
Dansk Biblioteks Center, Lektørudtalelse
Gennemført og velskrevet afslutning på en ny formidling af modstandskampens facetter. Analysen er anlagt bredt, da modstanden ses i en folkelig kontekst og ikke kun som noget der kommer til udtryk hos de mest involverede frihedskæmpere. Skildringen af krigens afslutning er ekstra voldsom
Liebhaverboligen
En vigtig og nuanceret fortælling om et stykke danmarkshistorie, vi aldrig bliver helt færdige med. Med et væld af konkrete eksempler og et flot sprog gør forfatteren bag storværkerne historien både levende og relevant.
Downloads
TOP  ▲
Andre bøger af Niels-Birger Danielsen
Modstand 1933-1942
For første gang nogensinde samles beretningen om den danske Læs mere
Modstand 1943-1944
I bind 3 af Niels-Birger Danielsens anmelderroste storværk om den danske Læs mere
Modstand 1942-1943
Da modstanden slog igennem – den 29. august 1943. Andet bind i Læs mere
Werner Best
Bogen er den første danske biografi om Werner Best, der var Læs mere