Modstand 1943-1944
Læs uddrag

Modstand 1943-1944

Den skærpede kamp

Niels-Birger Danielsen

Politikens Forlag
I bind 3 af Niels-Birger Danielsens anmelderroste storværk om den danske modstandsbevægelse skærpes den dramatiske kamp, og sabotageaktionerne eskalerer.

Bind 3 af det store værk om den danske modstandsbevægelse begynder i efteråret 1943, hvor sabotagen herhjemme antager mere militante former. Med Gestapos ankomst til landet i september 1943 følger også tortur mod tilfangetagne frihedskæmpere.

Kampen mod stikkerne – Gestapos danske håndlangere – tager til i denne periode, og med likvideringerne begynder et kontroversielt kapitel, der den dag i dag er belastende for efterkommere af både likvideringsmænd og ofre.

Tyskerne iværksætter clearingdrab som repressalie mod likvideringerne, og Werner Best forsøger i april 1944 at stoppe sabotagen ved at erklære en gidselpolitik. Fængslede sabotører vil blive stillet for krigsret og henrettet, hver gang en større sabotageaktion finder sted. Sabotagen standser ikke, men inden for få måneder bliver over 30 modstandsfolk henrettet i Ryvangen.

Frihedsrådet bliver dannet som en fælles ledelse, og militærgrupper i hundredvis etableres. Bind 3 slutter med Folkestrejken i København i juni/juli 1944, der med 100 dræbte civile københavnere bliver den største af alle konfrontationer med besættelsesmagten. Under strejken viser Frihedsrådet en politisk styrke, der får de etablerede politikere til at anerkende rådet som en ligeværdig aktør, der skal forberede befrielsen.
Læs mere
Vælg udgave:
 e-bog (epub)
 lydbog (download)
 p-bog (indbundet)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 199.00
Sprog: Dansk
Spilletid: 17T 24M
ISBN: 9788740057874
Format: Download MP3
Lydbog udk. 17. October 2019
Indlæst af: Henrik Hartvig Jørgensen
Forlag: Politikens Forlag
Anmeldelser og omtale
Weekendavisen , Claus Bundgård Christensen
Modstand 1943-1944 er som de forrige bind bygget op omkring erindringsstof fra deltagerne i frihedskampen, der gennemgående gengives i lange, men ofte velvalgte citater.. I det hele taget er Niels-Birger Danielsens projekt prisværdigt, da der mangler et stort samlet oversigtsværk og syntese om modstandskampen i Danmark. Læs mere
 
 
 
 
 
-  Avisen Danmark, Christian Rimestad
”masser af knaldgodt læsestof i bind tre og en forfatter, som mestrer at fortælle alle de gode -og ofte barske -historier om dem, der turde tage kampen op mod tyskerne.”
Downloads
TOP  ▲
Andre bøger af Niels-Birger Danielsen
Modstand 1933-1942
For første gang nogensinde samles beretningen om den danske Læs mere
Modstand 1944-1945
I fjerde og sidste bind af storværket om den danske modstandsbevægelse  Læs mere
Modstand 1942-1943
Da modstanden slog igennem – den 29. august 1943. Andet bind i Læs mere
Werner Best
Bogen er den første danske biografi om Werner Best, der var Læs mere