Modstand 1933-1942
Læs uddrag

Modstand 1933-1942

Frihedskampens rødder

Niels-Birger Danielsen

Politikens Forlag
For første gang nogensinde samles beretningen om den danske modstandsbevægelse i et stort anlagt firebindsværk, baseret på et kæmpemæssigt researcharbejde.
 
Første bind af værket dækker perioden 1933-1942. Udviklingen i Europa og Danmark flettes sammen, og vi møder nogle af de helt centrale personer, der kom til at spille en afgørende rolle i det danske modstandsarbejde.
 
Niels-Birger Danielsen sætter scenen allerede året efter besættelsen, hvor en flok studenter, en radioingeniør, en kreds af mænd i Valby, en skipper, en ung læge, en godsejer, en filosof og andre enkeltpersoner  beslutter sig for ”at gøre noget” – at gøre modstand. De havde medkæmpere, som ikke havde noget valg. Kommunisterne var efter den 22. juni 1941 tvungne modstandsfolk. Deres parti var blevet erklæret illegalt. Faldskærmsagenter, bladfolk og sabotører blev jagtet – ikke af Gestapo, men af dansk politi. Modstanden var kun nogle få øer i et folkehav, der støttede samarbejdspolitikken.

Bindet slutter samtidig med den første store sabotageaktion mod skibsværftet Nordbjærg & Wedell med statsminister Vilhelm Buhls radiotale, hvor han opfordrer danskerne til at stikke deres landsmænd, og hvor den begyndende modstand kræver sine første dødsofre. Dem kom der mange af siden hen – for herfra udvikler historien sig kun stadig mere dramatisk.

MODSTAND – samarbejdets fald omhandler årene 1942-1944 er planlagt til efteråret 2018.
Senere udkommer MODSTAND – I de allieredes lejr – sådan da omhandler årene 1944-45.
Læs mere
Vælg udgave:
 e-bog (epub)
 lydbog (download)
 p-bog (indbundet)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 99.00
Sprog: Dansk
Spilletid: 16T 41M
ISBN: 9788740050080
Format: Download MP3
Lydbog udk. 06. July 2018
Indlæst af: Henrik Hartvig Jørgensen
Forlag: Politikens Forlag
Omslagsgrafiker: Imperiet
Oversætter: Hanne Wendelboe, Hans Christian Bjerg
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
 
-  Fyns Amts Avis
Første bind af en samlet fortælling om modstandskampen lover godt. ... En af bogens kvaliteter er en nøgtern stil, der giver troværdighed. Danielsen hverken glorificerer eller nedgør. Han lægger facts frem ...
 
 
 
 
 
-  Krigsvidenskab.dk, Anders Poulsen
I stil med forfatterens tidligere udgivelser er der tale om et meget sproglig velskrevet og veldisponeret værk. Så det er med spændt forventning at udgivelse af Bind 2 imødeses.
 
 
 
 
-  Berlingske Tidende, Bent Blüdnikow
Frihedskamp. Historikeren Niels-Birger Danielsen udsender første bind af tre i en monumental udgivelse om frihedskæmperne. Det er en fornem fortælling om modstandskæmperne…Første bind af Niels-Birger Danielsens trebindsværk lover godt.
 
 
 
 
-  Ekstra Bladet, Hans Engell
Godt greb om modstanden … Danielsen er ved at udvikle sig til en virkelig stærk og nutidig krigshistoriker med godt greb om et stort stof.
 
 
 
 
-  Nordjyske Stiftstidende, Per Pilekjær
Randers Amtsavis, Knud Mogensen
Niels-Birger Danielsen har udført et enormt researcharbejde.
Den korte avis, Dines Bogø
Historikeren Niels-Birger Danielsen har gjort det igen. Han har skrevet en spændende bog om begivenheder under besættelsen. Det er bind 1 af 3 og titlen er ”Modstand 1933-1942 – Frihedskampens rødder”. Første bind beskriver perioden fra 1933 og de 572 sider er ikke bare lige noget man starter på. Bladrer man lidt opdager man, at der hele tiden står noget interessant og i mange tilfælde også noget overraskende nyt. Niels-Birger Danielsen er detaljeret, men samtidig skriver han på en måde, så man ikke lægger bogen til side, men læser videre. Glemmer de andre aktiviteter man ellers skulle have ordnet. Kan man så også bruge som et opslagsværk? Det er nemt, da der er indholdsfortegnelse og stort register med personnavne, kildehenvisninger m.v. Bogen er opbygget kronologisk og ofte hænger begivenheder sammen. Man bliver fristet hele tiden til at læse hele bogen…. Læs mere
Lektørudtalelse, Thomas Ry Andersen
Yderst velfortalt og engagerende værk … Levende og med stor fortælleglæde genfortæller Danielsen modstandskæmpernes indsats, og efter endt læsning står det klart, at der var forskellige årsager til, at de unge mennesker blev grebet af modstandsånd. … Anbefales til alle biblioteker
Horsens Folkeblad, Christian Rimestad
Med alt det, der … er kommet frem om modstandskampen, kan man sige, at Niels-Birger Danielsen med sine tre bøger løser en opgave, der længe har trængt sig på - og gør det i meget læseværdig form.
Helsingør Dagblad, Steen Søndergaard Jensen
Det første af tre bebudede bind om den danske modstandsbevægelse under 2. verdenskrig lover godt.
Trilogiens første bind er velskrevet, interessant, sine steder spændende og meget læsværdig. Det lover godt for de efterfølgende to bind.
Arbejderen
Dette første bind imponerer, og man må håbe, at de efterfølgende lever op til denne standard. Frihedskampens rødder er godt illustreret, har en imponerende litteraturliste og et brugbart personregister, og er desuden båret af dejlig fortælleglæde, der giver mange gode historier og et vidunderligt billede af tiden dengang. Læs mere
Downloads
TOP  ▲
Andre bøger af Niels-Birger Danielsen
Modstand 1944-1945
I fjerde og sidste bind af storværket om den danske modstandsbevægelse  Læs mere
Modstand 1943-1944
I bind 3 af Niels-Birger Danielsens anmelderroste storværk om den danske Læs mere
Modstand 1942-1943
Da modstanden slog igennem – den 29. august 1943. Andet bind i Læs mere
Werner Best
Bogen er den første danske biografi om Werner Best, der var Læs mere