MAJAS KAGER


SPRØDE OG FLØJLSBLØDE, SALTE OG SYRLIGSØDE, DELIKATE OG DEJLIGT INSPIRERENDE.

74 kager til dig, der elsker at bage. 

MAJAS KAGER er nyeste bog fra kageeksperten Maja Vase. Med små tvists og fine detaljer fortolker hun her en lang række klassiske kager og giver dem nyt liv. Nogle vender hun helt på hovedet, andre bliver blot finnpudset lidt. Der er opskrifter til dig, der elsker enkle kager med få ingredienser og helt uden dikkedarer. Kager, der er klar på en time og smager drøngodt. Der er også opskrifter til dig, der vil udfordres. Kager, der kræver lidt tålmodighed, men får dine gæster til at måbe.

Maja tager dig ved hånden og støtter med mange uddybende tips, så du bliver ført sikkert i mål med den ene delikate kage efter den anden. Samtidig viser hun, hvordan du alene med et par spiselige blomster eller lidt bærstøv kan få en klassisk kage til at ligne en million.

Fra s. 52-53

HVID RIBSTÆRTE med yoghurt og lakrids

8-10 personer

MØRDEJ
125 g hvedemel * 25 g mandelmel * 50 g flormelis * 75 g smør * 1 knivspids salt * ½ æg

Kom hvedemel, mandelmel, flormelis, smør og salt i en blender og blend det hurtigt sammen. Saml dejen med ægget. Rul dejen tyndt ud mellem to stykker bagepapir og lad den hvile i køleskabet i min. 1 time.

Beklæd en tærtering (18-20 cm i diameter) med dejen og prik bunden med en gaffel. Bag tærtebunden i 15-20 minutter ved 175 grader, til den er fint gylden. Lad den køle helt af.

Jeg blindbager ikke tærtebunden her. Til gengæld bruger jeg en perforeret tærtering, der sørger for at holde tærtens kant på plads. Hvis bunden løfter sig under bagningen, prikker jeg luften ud med en gaffel.

KNAS
100 g hvid chokolade, gerne Ivoire 35 % fra Valrhona * 30 g cornflakes * ½ tsk rålakridspulver, gerne fra Johan Bülow * 1 godt nip salt

Smelt chokoladen i en skål over vandbad og tag skålen af varmen. Vend letknuste cornflakes, lakridspulver og salt i og smør massen ud i et tyndt, jævnt lag i tærtebunden. Sæt bunden i køleskabet, mens du laver ganachen.

YOGHURTGANACHE MED VANILJE
200 g hvid chokolade, gerne Ivoire 35 % fra Valrhona * 70 ml piskefløde * korn af 1 vaniljestang * 70 ml yoghurt naturel

Smelt chokoladen i en skål over vandbad og tag skålen af varmen. Bring fløde og vaniljekorn til kogepunktet i en lille gryde og hæld den over chokoladen, mens du rører i midten af skålen med en dejskraber. Forsæt med at røre, til ganachen samler sig. Vend yoghurten i og stavblend ganachen. Fordel ganachen i tærtebunden oven på knaset. Stil tærten tilbage i køleskabet i 1-2 timer, til ganachen har sat sig lidt.

PYNT
hvide ribs * lilla kornblomster * lilla stedmoderblomster * rålakridspulver, gerne fra Johan Bülow * kandiseret viol

Pynt tærten med hvide ribs, blomsterblade, rålakridspulver og viol.

Fra s. 110-11

KIRSEBÆRKAGE med saltlakrids

6 personer

LAKRIDSKIKSEBUND
50 g smuttede mandler * 150 g havrekiks * 1 tsk rålakridspulver, gerne fra Johan Bülow * 1/3 tsk flagesalt * 100 g smør

Rist mandlerne i ovnen ved 200 grader i ca. 5 minutter, til de er godt gyldne. Lad mandlerne køle af og hak dem groft. Blend kiksene til krummer og kom kiksekrummer, hakkede mandler, lakridspulver og salt i en skål. Smelt smørret i en lille gryde og rør det i kiksekrummerne. Fordel massen i en kagering (20 cm i diameter) med bagepapir i bunden og tryk den godt sammen med fingrene. Kom kiksebunden i køleskabet.

KIRSEBÆRMOUSSE
2 blade husblas * 50 g kirsebærsirup, gerne fra Amarena Fabbri * 50 g sukker * saft af ½ økologisk citron * korn af ½ vaniljestang * 125 ml piskefløde * 75 g græsk yoghurt 10 %

Udblød husblassen i koldt vand. Bring kirsebærsirup, sukker, citronsaft og vaniljekorn til kogepunktet i en lille gryde og tag gryden af varmen. Vrid husblassen fri for vand og rør den ud i den varme kirsebærsirup. Lad siruppen køle af til håndvarm.

Pisk fløden til let skum og vend yoghurten i. Vend først lidt af skummet i den håndvarme kirsebærsirup og derefter forsigtigt resten. Fordel moussen i halvkugle-silikoneforme (3, 4 og 5 cm i diameter) og kom dem i fryseren i min. 3 timer, gerne natten over.

Hemmeligheden bag den vidunderlige kirsebærmousse er kirsebærsiruppen fra Amarena Fabbri. Siruppen bidrager med både silkeblød konsistens og vidunderlig smag. For at knække sødmen er moussen tilsat citronsaft og græsk yoghurt.

SAMLING OG PYNT
2 spsk hvide chokoladeperler * ½ tsk pink glimmerstøv * 10-15 kirsebærlakridskugler fra Johan Bülow * ½ tsk rålakridspulver, gerne fra Johan Bülow * orange skovsyre

Skub kiksebunden ud af kageringen og placer de frosne moussebomber ovenpå. Lad kagen tø op på et kagefad i køleskabet i min. 2 timer. Kom chokoladeperler og glimmerstøv i en lille boks med låg og ryst godt, så perlerne dækkes af glimmer. Pynt kagen med perler, lakridskugler, lakridspulver og skovsyreblade lige inden servering.

Både bund og mousse kan med fordel laves et par dage før servering, så kagen blot skal samles på selve dagen.

Lad dig ikke forvirre af de to kager på billedet. Opskriften svarer til én kage. Jeg formår bare sjældent at begrænse mig.

Gratis læseprøve