Landsmænd
Hør uddrag

Landsmænd

De danske jøders flugt i oktober 1943

Bo Lidegaard

Politikens Forlag
I oktober 1943 lykkedes det langt hovedparten af de danske jøder at flygte til Sverige. Hvordan gik det til, og hvorfor valgte langt de fleste danskere at hjælpe deres landsmænd på flugt?

Siden besættelsen har myterne floreret om de dramatiske begivenheder, da mere end syv tusinde mennesker desperat flygtede fra nazisternes forfølgelse. Nu er det muligt at fortælle historien med afsæt i samtidige kilder, dagbøger og dokumenter, skrevet af de flygtende, deres forfølgere og af hjælpere samtidig med, at begivenhederne fandt sted.

Gennem fjorten kapitler, der hver dækker en dag, følges udviklingen gennem de afgørende uger, hvor der trækkes tråde direkte fra beslutningerne i Berlin over de tyske og danske embedsmænd til de flygtende og deres landsmænd. Fortællingen viser, hvor nært redningen af de danske jøder hang sammen med den danske regerings stilling over for de totalitære trusler. Den afdækker hvordan det lykkedes det lille og udsatte Danmark at sætte sig op mod Det tredje Rige ved at fornægte selve grundlaget for den nazistiske ideologi.

Historien er medrivende og bevægende. Samtidig viser den hvor afgørende fællesskabet mellem forskellige befolkningsgrupper er i et demokratisk samfund.

Læs mere
Vælg udgave:
 e-bog (epub)
 lydbog (download)
 p-bog (indbundet)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 200.00
Sprog: Dansk
Sideantal: 512
ISBN: 9788740062465
Format: 151x226
Udk. 17. March 2020
2. udgave, 1. oplag
Indbinding: Indbundet
Forlag: Politikens Forlag
Omslagsgrafiker: Kenneth Schultz
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
 
 
-  Fredericia Dagblad
En flot og velskrevet bog. Og Lidegaard har valgt verdens bedste titel: "Landsmænd"
Berlingske, Mogens Rüdiger
Bo Lidegaards bog er værd at læse for skildringen af de jødiske familiers kamp for at undslippe til Sverige og som et konsistent og velskrevet eksempel på, at samarbejdspolitikken var et plus for det besatte Danmark.
Kristeligt Dagblad , Jes Fabricius Møller
Lidegaard kan sit skrivehåndværk, og den dramatiske nerve fastholdes dygtigt.
Jyllands-Posten, Flemming Østergaard
Med bogen "Landsmænd" leverer Bo Lidegaard på én gang en velanbragt hyldest til danskerne og den folkelige sammenhængskraft i anledning af 70-året for danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943 og en bredside i værdikampen.
Ekstra Bladet
Vi kender jo historien om flugten over Øresund, men Lidegaard får alligevel trukket en masse spændende detaljer frem og givet den unikke handling perspektiv bl.a. gennem stærke dagbogsoptegnelser og personlige vidneudsagn.
Politiken
"Landsmænd" er i bund og grund tro mod traditionen om oktober 1943. Aktørerne er de sanddru politikere og demokratiske danskere, som reddede de chokerede og handlingslammede jøder, der aldrig, trods forfatterens umage, for alvor indtager hovedrollen.
Information , Joachim Lund
Den kombinerer en hel vifte af samtidige beretninger, helt op i samfundets øverste beslutningslag.
Århus Stiftstidende , Mogens Rüdiger
Det er gribende fortællinger, der belyser de store menneskelige omkostninger ved antisemitismen.
Lektørudtalelse, Carsten Güllich-Nørby
Den rummer et vigtigt led af dansk historie og vores demokratiske selvfølelse, vi alle bør gøre en indsats for at huske på.
Landsmænd
I oktober 1943 lykkedes det langt hovedparten af de danske jøder at flygte til Sverige. Hvordan gik det til, og hvorfor valgte langt de fleste danskere at hjælpe deres landsmænd på flugt? Hør Bo Lidegaard fortælle om begivenhederne, om hans adgang til hidtil ukendte dagbøger og om, hvordan samfundet forholdt sig til deres "Landsmænd".

Læs mere
Downloads
TOP  ▲
Andre bøger af Bo Lidegaard
Redningsmænd
Dette er historien om de mange aktioner, der i foråret 1945 fik Læs mere
Øjeblikke
Billedbureauet Polfoto har det seneste år digitaliseret store dele af deres Læs mere