Danmarkshistoriens mest berømte tyv


Interview af Vicki Broue Meinertz


Ulrik Langens bog Tyven handler om Niels Heidenreich, der i 1802 stjal og omsmeltede guldhornene. Det er en historie om overlevelse, gæld, guld, pantelånere, fængsler, falskmøntnere, opfindere, ære, selviscenesættelse og meget andet, der er med til at tegne et billede af danmarkshistoriens mest berømte tyv.

Hvordan kan et menneske for egen vindings skyld finde på at stjæle og tilintetgøre en fuldstændig uforlignelig kulturskat? Hvordan kan man være så kynisk og egoistisk? Det var det spørgsmål, Ulrik Langen stillede sig selv, da han stødte på historien om manden, der stjal guldhornene. Og det var årsagen til, at han satte sig for at undersøge hvem han var – og skrive en bog om ham.

”Under min research stødte jeg på forskellige spor, der viste, at guldhornstyvens liv og skæbne var fuld af drama, modsætninger og overraskelser. Historien er derfor meget mere end bare en historie om en mand og et tyveri. Det er en historie om fattigdom, håb, misbrugte talenter, kriminalitet og ikke mindst om et barsk fængselsliv, der får nutidens fængsler til at ligne fritidsklubber”, fortæller Ulrik Langen.

Detaljerne har givet historien liv
Efter de flotte anmeldelser at dømme er det lykkedes rigtig godt for Langen at genskabe de historiske rum og miljøer, som guldhornstyven levede og agerede i.

”En af de ting, jeg for eksempel har brugt lang tid på, har været at finde materiale om fængslet, han levede i. Hvordan var det indrettet? Hvordan var de daglige rutiner? Hvilke konflikter fandtes mellem fangerne. Det er detaljerne i Rigsarkivets kildemateriale, der giver min egen fremstilling liv og nuancer”, fortæller Ulrik Langen.

Som en anden krimiforfatter har Langen tænkt over, hvordan han skulle disponere stoffet og bygge sin tekst op.
”Men i dette tilfælde var den virkelige historie faktisk så nervepirrende, at den ikke behøvede hjælp afspændingskurver og cliffhangers”, fortæller han.

Ulrik Langen har modtaget Den Faglitterære Pris 2015 for Tyven. Prisen er en formidlingspris, der gives til forfattere, der formår at viderebringe kompliceret materiale til et bredt publikum.

”Jeg blev meget overrasket og ikke mindst glad og stolt. Men det bekræ er mig i, at historiebøger sagtens kan være fagligt velgrundede og spændende som en krimi på én og samme tid”, fortæller Ulrik Langen.


OM FORFATTEREN
Ulrik Langen, ph.d. og professor i historie ved Københavns Universitet. Forfatter til Revolutionens skygger. Franske emigranter og andre folk i København 1789-1914 (2005), Den afmægtige – en biografi om Christian 7. (2008), sammen med Peter Henningsen Hundemordet i Vimmelskaftet – og andre fortællinger fra 1700-tallets København (2010), der blev kåret som Årets historiske bog samme år, Det sorteste hjerte. Historien om et dybt fald i enevældens København (2012) og Tyven – den utrolige historie om manden, der stjal guldhornene (2015), der ligeledes er nomineret til titlen som Årets historiske bog. Ulrik Langen har tidligere været vært i DR's Historiequizzen.