”Det er sådan her, det var”

 

Fra min faders skygge er Sebastian Kleins kærlige og rå fortælling om at vokse op i skyggen af sin berømte far. Om skaberkraft, succes og glæde på den ene side, men også om generthed, fiasko og om som enebarn at bære ansvaret for forældrene.Af Helle Skov Wacher

Utallige gange er Sebastian Klein blevet spurgt om, han ville skrive en biografi om hans far, hele Danmarks Jesper Klein. Lige så mange gange har han sagt nej tak, men nu skulle det alligevel være:

”Det gik op for mig, at minderne om min familie er det kun mig, der har. Den tid, vi har haft sammen, og hele min opvækst findes kun i mig. Jeg ville egentlig have forsvoret det, men jeg gør det nu både for min egen og for mine børns skyld,” fortæller Sebastian Klein. ”Projektet startede som en biografi, men det endte faktisk med at være et selvransagelsesprojekt. Jeg vil gerne vise mine børn, at det var sådan, deres far voksede op. Jeg kan godt lide tanken om, at minderne lever, når man selv er væk. Og når de minder er samlet i en bog, er de håndgribelige og kan gives videre.”

Angstprovokerende at lægge alt frem
Arbejdet med bogen og hele det færdige resultat er en stærk personlig, rå og ærlig fortælling.

”Det er jo meget privat at give så meget af sig selv. At lukke andre ind i mine tanker, mit inderste og stille mine følelser til skue, som jeg - ligesom alle andre - plejer at holde tæt på kroppen. I vores del af verden buser vi ikke ud med vores indre. Men her er mit indre præsenteret for alle på godt og ondt,” siger han. ”Skulle jeg skrive bogen, skulle jeg gøre det fuldt og helt, så jeg kan vise, at ’det er sådan her, jeg er, og det er sådan her, det var’. Det har helt ærligt været en meget angstprovokerende proces.”

Ingen fikumdik
Bogen er skrevet af Danni Travn på basis af timelange interviews med Sebastian Klein.  ”Danni er en rigtig god interviewer. Alligevel har vi ændret en del efter, at det er skrevet ned, for der er stor forskel på det skrevne ord i forhold til det talte. Et glimt i øjet eller et skævt smil kan være svært at få med på skrift, og satiren går tabt. Der er ikke plads til fikumdik,” forklarer Sebastian.

Undervejs i forløbet har Sebastian Klein dels gransket sin egen erindring og dels kigget billeder og andet materiale igennem. Han fortæller: ”Jeg har ikke oplevet, at der er dukket overraskelser eller fortrængninger op. Men dårlige ting kan stadig gøre ondt, når man taler om dem og læser dem igen. Til alt held gør det modsatte sig også gældende, så man bliver glad.”

Det her er, hvem vi var
Jesper Klein var et folkeeje i sin tid, og utrolig mange danskere nærede et nærmest personligt forhold til ham. Og det har været Sebastians største frygt, at nogen skulle blive forargede eller sure over bogen.

”Jeg synes, at mange biografier har været for udleverende og fordømmende over for dem, der er portrætteret. Det er på ingen måde min hensigt med bogen. Min kærlighed og respekt for mine forældre er fortsat både intakt og stor. Bogen skal derfor gerne afspejle deres liv på en sandfærdig måde. På godt og ondt med succes og udfordringer. Det skal jo ikke bare være en Wikipedia-opremsning af deres liv, men jeg vil gerne danne en forståelse af det hele menneske, så det giver mening. Det her er jo historien om, hvem min far, jeg og vi var".

Forældre vil alle det bedste
Bogen udkommer d. 31. oktober, og Sebastian er ret spændt på modtagelsen blandt læserne. ”Jeg tror ikke bogen kan blive bedre: Det her, er hvad jeg kan byde på – det kan ikke gøres anderledes. Hvis folk ikke kan lide den, så er det min skyld, for det her er så godt, det kan blive,” siger han. ”Jeg tror, satser og håber på, at der i bogen er nogle eviggyldige sandheder og svar om at have forældre. Vi har ofte den evne til at sætte berømte mennesker på en fejlfri piedestal. Men ingen er fejlfri – og slet ikke forældre. Selvom alle forsøger at være de bedste forældre, vil vi altid have kunnet gøre noget bedre. Det her er en bog om at være barn, om at være forælder og om relationerne her imellem. De relationer er de samme, uanset om du er skraldemand i Øster Hurup eller præsident i USA.”
TOP  ▲
Fra min faders skygge
Fra min faders skygge er Sebastian Kleins åbenhjertige og rå fortælling om at vokse op i skyggen af sin berømte fars op- og nedture. En universel historie om en far og en søn.

Sebastian tager Læs mere