Siamesiske tvillinger spiller hovedrolle i smuk kærlighedshistorie

 

​Af Helle Skov Wacher

 

Kan en forfatter skrive en international bestseller om noget så atypisk som et sæt siamesiske tvillinger? Kan man som læser blive både grebet og rørt over en historie om det? Svaret er et rungende JA til begge spørgsmål. Ny YA-bog sætter fokus på søsterskab og kærlighed i gribende roman, der spås at få lige så stor succes som John Greens bog En flænge i himlen blandt de unge.

Da John Greens bog En flænge i himlen udkom i 2012 blev det starten på en verdensomspændende interesse for bøger, der hurtigt fik genrebetegnelsen ”Sick lit”. De unge (og deres mødre) er vilde med det, og seneste skud på stammen er den britiske forfatter Sarah Crossans bog One. Bogen har fået en fremragende modtagelse i hjemlandet, ligesom den allerede er solgt til udgivelse over hele verden.

Helt kort handler bogen om de siamesiske tvillinger, Tippi og Grace, som trods deres fysik er to meget forskellige og selvstændige individer. Da pengene til privatundervisning slipper op, og de som teenagere bliver sendt i en almindelig skole, åbner der sig en helt ny verden af mobning – men også af venskaber og kærlighed. Grace bliver forelsket og mærker for første gang i sit liv en trang til ikke at have Tippi med i alt, hvad hun foretager sig. Da hun samtidig rammes af en hjertesygdom, bliver spørgsmålet om adskillelse pludselig helt konkret. For hvordan vil det være at leve adskilt, når man føler sig som en? 

Inspiration via dokumentar
Forfatteren Sarah Crossan blev inspireret til handlingen, da hun så en dokumentar på BBC om et par siamesiske tvillinger fra USA. ”Jeg var egentlig i gang med at skrive en anden bog på det tidspunkt, men jeg blev fuldstændig opslugt af at læse om siamesiske tvillingers liv (og død)”, fortæller Sarah Crossan.

”Jeg kastede mig intenst over research af emnet og brugte flere uger på The British Library hvor jeg læste historiske optegnelser og videnskabelige artikler om emnet. Jeg var også så heldig, at jeg fik mulighed for at tale med medicinske eksperter inklusiv en separations-kirurg”.

Da hun begyndte at skrive bogen, var udgangspunktet, at det ville blive en trist bog om to piger, som desperat ønskede at blive adskilt. Det viste sig ikke at holde stik.

Siamesiske tvillinger ønsker ikke at blive skilt
”I løbet af min research opdagede jeg, at siamesiske tvillinger ofte er virkelige glade for deres liv og overhovedet ikke ønsker at blive skilt ad. Det overraskede mig meget. Men det her er ikke bare en historie om siamesiske tvillinger. Det er en historie om søsterskab og kærlighed, så uanset om du er tvilling eller ej, kan du relatere til den på et eller andet niveau”.

One er med andre ord en universel historie om glæde og sorg, om drømme og virkelighed; og om at kærlighed kan have mange former. Den er solgt til udgivelse verden over, bogen er nomineret til et hav af priser, og filmoptionerne er solgt.

”Det er fantastisk, fordi det betyder, at min historie taler til mennesker generelt, og ikke bare rammer en særlig kulturel bevidsthed”, fortæller Sarah Crossan. ”Jeg er så lykkelig for det, og det jeg hører er, at alle læsere tager noget forskelligt med sig fra bogen. For mig handler den på mange måder om identitet, og om hvordan vi skaber identiteter for os selv baseret på vores forhold til andre – vores venner, kærester, børn.”


International anerkendelse til ONE:

 • Publishers Weeklys ’Pick of the week’.

 • Udvalgt af The Telegraph som en af deres ’Best YA Books of 2015’.

 • Nomineret til “Carnegie Prize”.

 • Nomineret til “The Irish Book Award 2015”.

 • Filmoptionerne er købt af Tiger Aspect.

 • One blev udråbt til ”Best Children's Book of the Year” af The Guardian's børnebogsredaktører og panel af teenagers, forfattere og redaktører. 

 • Bogen er solgt til udgivelse i USA (hvor den udkom i september 2015), Tyskland, Brasilien, Thailand, Norge, Danmark, Sverige og på Farsi.

 

Anmeldelser:

 • “Jeg har sjældent oplevet så enstemmig en begejstring for en bog forud for udgivelsen, og det er helt fortjent. Jeg læste bogen uden en eneste pause, og jeg blev blæst væk: hjerteskærende, livsbekræftende og helt usædvanlig".  
  - 'Editor's Choice' i The Bookseller

 • ’Dette er ærlig, kompromisløs realisme fra et alsidigt perspektiv, man ikke ofte ser i teenager-bøger. Bemærkelsesværdigt’
  - Kirkus Starred review 

 • 'Crossan’s roman balancerer smukt mellem sentimentalitet og søsterlig hengivenhed'
  - PW Starred review 

 • 'Hjerteskærende, livsbekræftende og helt usædvanlig'
  - The Bookseller

VIDEO

TOP  ▲
One
En rørende og meget smuk fortælling om de siamesiske tvillinger, Tippi og Grace, der trods deres fysik er to meget forskellige og selvstændige individer.

Da pengene til privatundervisning slipper Læs mere