Prismodtager: ”Det er en pris, man kun kan drømme om”

 

Interview af Camilla Wahlgreen


Forfatter Jesper Stein modtog i januar boghandlernes prestigefyldte pris, De Gyldne Laurbær, for krimien Aisha. Traditionen tro skete det som et overraskelsesstunt og med stor bevågenhed fra medierne. Vi fulgte i hælene på ham på dagen.

Onsdag den 27. januar. Krimiforfatter Jesper Stein er stået op kl. 5.30 og snart på vej til DR Byen, hvor han skal give dagens første interview til P1 Morgen. 

For under et døgn siden er han blevet overrasket af formandskabet for De Gyldne Laurbær med et hav af journalister og fotografer i halen. De indhenter en uvidende Jesper Stein, da han er ved at forlade Den Sorte Diamant i København sammen med sin redaktør, Anne Christine Andersen, som han har spist frokost med. Boghandlerne i Danmark har stemt på årets bog. Steins krimi, Aisha, med vicepolitikommissær Axel Steen som hovedperson, har fået flest stemmer.

”Jeg er helt rystet! Jeg lagde godt mærke til, at her stod en masse mennesker, men tænkte ikke, det havde noget med mig at gøre, så jeg blev rigtig overrasket”, fortæller han senere til journalisten fra TV Avisen.

Fra Den Sorte Diamant går turen til Politikens Forlag, hvor samtlige medarbejdere er proppet ind på direktør Lene Juuls kontor sammen med noget, der ligner et flagudsalg og med masser af bobler i champagneglas. Hurraråbene kan høres helt ned på Rådhuspladsen, da Jesper Stein træder ind i rummet. Han når imidlertid ikke mange skåltaler. Der er bud efter ham fra medierne.

En pris man kun kan drømme om
Inden længe sidder han i en kulisse i DRs Aftenshowet, som værten Ulla Essendrop kalder for krimiforfatterhjørnet, med alt, hvad dertil hører af arkivskabe, opslagstavler og skrivemaskine. Ulla Essendrop vil gerne vide, hvordan det var at få nyheden om, at han havde fået De Gyldne Laurbær.

”Meget overvældende”, siger Jesper Stein.

”Det er en pris, man kun kan drømme om. Det er folk, der har et lidenskabeligt forhold til bøger, der har stemt på min bog. Det er jeg selvfølgelig rigtig glad for. Det er en pris, man får af de mennesker, der skal sælge ens bøger. De tror på dem, og de brænder for dem og har læst dem. At blive hædret af nogen som også sikrer, at man bliver læst, det er en stor ting”.

I 19 Nyhederne på TV2 kalder Michael Kamber Jesper Stein for en forfatter af den hårdtslående slags med en fortid som reporter. 

”Min erfaring som journalist har jeg kunnet bruge meget i mine bøger”, siger Jesper Stein.

”De ti år jeg har været krimi- og retsreporter har givet mig en sikkerhed, som gør, at der er en masse ting, jeg ikke behøver researche. Det ligger lige til højrebenet”.

Krimigenren er rummelig
Jesper Stein slutter aftenen i Kulturen på News, hvor værten Allan Silberbrandt bemærker, at det er andet år i træk en krimiforfatter får De Gyldne Laurbær og er nysgerrig efter at vide, hvad det er, krimigenren kan.

”Det er en meget rummelig genre, hvis man anerkender dens regler og dogmer. Der er nogen, der bliver slået ihjel. Der bliver begået en forbrydelse, og den skal opklares ”, svarer Jesper Stein, som også vægter betydningen af, at man i krimierne, kan komme rundt i mange miljøer, møde et stort persongalleri og have flere lag af politik og samfundskritik i en og samme bog.

”Min hovedperson, vicepolitikommissær Axel Steen, er ikke samfundskritisk på et overordnet plan”, siger Jesper Stein, ”men han forholder sig til det dilemma, at vi i vores samfund på den ene side har utrolig meget brug for at vide, vi kan være trygge og sikre. Det skal politiet sørge for, ellers bliver vi meget bange. Men når vi vil have det, så risikerer vi på den anden side, at staten får nogle beføjelser og kan begå nogle overgreb. Mine romaner handler meget om de udstrakte beføjelser, man giver til for eksempel efterretningstjenesten og hvilke omkostninger, det har for det enkelte individ”.

Jesper Stein rammer sin seng efter midnat og har knapt nok nået at lukke øjnene, før han skal begynde, hvor han slap og på rundtur til mediernes morgenprogrammer.

Datter af en fucked up politimand
”Det er moderne, lidt hårdkogte storbykrimier med en noget anløben helt, som har mange af de karaktertræk, man kender fra den klassiske amerikanske noir litteratur. Kombineret med en moderne mands eksistentielle problemer,med skilsmisse, delebørn, misbrug og kvartalsfødselsdage i folkeskolen. Alt sammen ting, jeg kender fra mit eget liv”, svarer Jesper Stein, da han i P1 Morgen bliver spurgt om, hvad det er for en slags krimier, han skriver.

På Københavns Hovedbanegård lander Jesper Stein i sofaen i TV2s Go’ Morgen Danmark.

”Du har en gang fortalt, at skriveblokering ikke er noget, du arbejder med. Du skal bare ud over stepperne og have ord ned på papiret. Alligevel har Aisha været sværere for dig at skrive end dine tre foregående krimier”, siger studieværten Louise Wolff .

”Jeg prøver at udfordre mig selv, hver gang jeg skal skrive en ny bog, og gøre nye ting”, svarer Jesper Stein.

”Denne gang har Axel Steens datter for eksempel fået sin egen stemme i bogen. Hun har fået lov til at fortælle, hvordan det er at være ni år gammel og datter af en fucked up politimand og rabiat karrierejurist. Det er ikke altid så nemt. Det var en kæmpe udfordring for mig at skrive. Det er et helt andet sprog, end hos en voksen mand, der siger fuck på hver anden side”, siger Jesper Stein og afslører, at han har fået god hjælp af sine døtre på ni og nitten til at ramme den rigtige sprogtone. 

Litteraturen som døråbner
Hos Radio 24 Syv Morgen, vil de gerne vide, om det er Jesper Steins fortid som krimireporter, der har sat gang i hans karriere som krimiforfatter. Det er det ikke. Det er litteraturen. Jesper Stein er vokset op i et hjem med mange bøger og har altid læst meget – også krimier fra en meget tidlig alder.

”Litteraturen har altid været et rum, hvor jeg gerne ville ind og gøre noget”.

Inden Jesper Stein vender hjem til familien, lister han ind i Politikens Boghal på Rådhuspladsen. Finder en stol i sit yndlingshjørne, sætter sig med Bruce Springsteen i ørerne og prøver at lade det synke ind, at den er god nok, han har fået De Gyldne Laurbær. Det er ikke længere bare en drøm.

OM JESPER STEIN
Jesper Stein er født i 1965 i Aarhus. Han har blandt andet arbejdet som politireporter og litteraturjournalist. I dag er han fuldtidsforfatter. I 2012 udkom hans skønlitterære debut Uro, som modtog Det Danske kriminalakademis Debutantpris; året efter udkom bind to, Bye Bye Blackbird, og i 2014 blev bind tre Akrash, udgivet. I 2015 udkom fjerde bind i serien Aisha, som han netop har modtaget De Gyldne Laurbær for. Bøgerne er solgt til udgivelse i Tyskland, Island, Norge, Holland, Italien, Tjekkiet, Frankrig og Sverige. De tre første bind i serien er solgt til fi lmatisering.

DE GYLDNE LAURBÆR
Prisen uddeles af Foreningen De Gyldne Laurbær. Den uddeles en gang årligt baseret på afstemning fra samtlige danske boghandlere. Oprindelig bestod prisen i en guldnål med inskription, en overgang fulgte der en pengesum med, men i dag er det hovedsageligt en ærespris med en mindre boggave (2500 kr). Blandt de seneste års modtagere er Jussi Adler-Olsen, Helle Helle, Kim Leine, Anne-Cathrine Riebnitzsky og Sara Blædel.