”Jeg arbejder mig fremad, som når man springer fra sten til sten over en å"

 

Interview af Vicki Broue Meinertz


Forfatteren Jens Henrik Jensen slog igennem i 1997 med romanen Kællingen i Kraków. Siden da er det blevet til en stribe af bestsellere, og til efteråret rammer hans 10. bog butikkerne. Det er tredje bind i serien om Danmarks højest dekorerede soldat nogensinde, krigsveteranen Niels Oxen. Her fortæller Jens Henrik Jensen om inspirationen til serien om Niels Oxen og hans tanker om krimigenren generelt.

” Min hovedperson, krigsveteranen Niels Oxen, er i virkeligheden født ud af fascination, undren og ønsket om at gå mod strømmen”, fortæller Jens Henrik Jensen.

”Jeg har altid haft en vis fascination af det at være soldat. Det er et stykke reelt håndværk, der er så fjernt fra andre menneskers job. I sin yderste konsekvens er det et blodigt og livsfarligt stykke arbejde udført af nogen, som er så almindelige, at de er i fagforening og sagtens kunne være min nabo, men alligevel så ualmindelige, at de kan fungere i det undervejs. Og jeg kan samtidig godt blive forundret over, at der slet og ret er nogen, der vælger krig som deres uddannelse”.

Ud til livets kant
”Nogle soldater kommer ud for, at livet bliver levet på den yderste kant i perioder. De kan stille sig selv spørgsmålet, når de står op: Overlever jeg dagen? Og det er netop turen ud til livets kant og tilbage igen, der betyder, at hér taler vi om personer med tyngde og indre liv, der kan forme en stærk hovedperson i en roman. Jeg ville gerne udfordre mig selv med en hovedperson, der ikke skulle være journalist, ikke politikommissær, ikke retsmediciner. Det skulle i stedet være en krigsveteran med en tung bagage, plantet i en traditionel krimi/ thriller. Og det blev Niels Oxen”, fortæller Jens Henrik Jensen.

Når Niels Oxen lider af posttraumatisk stress, er det også for indirekte at skildre det gode i ham. 

”At noget har været så grufuldt, at han ikke har kunnet skubbe det af sig. At han er et reflekterende menneske. Så selv om det gør livet tungt for ham, så er det i mine øjne med til at gøre ham sympatisk”, forklarer Jens Henrik Jensen.

Ansvar for Niels Oxens skæbne
Jens Henrik Jensen bliver ofte spurgt om, hvornår Oxen bliver ordentligt rask. Om han ikke snart får en ny hund, og om han da for pokker ikke skal være kæreste med Margrethe Franck.

”Spørgsmålene afspejler en stor – og dejlig – interesse for Niels Oxen, næsten som var han en levende person derude. Men i virkeligheden kender jeg ikke svarene præcist. Jeg ved bare, at tingene nødvendigvis må udvikle sig langsomt for Oxen. Ellers er det ingen troværdig historie. For traumer forsvinder ikke med et fingerknips. Hvis de da forsvinder”.

Komplekse og troværdige plots
Det er den almindelige samfundsinteresse, som gør en krimi ekstra nærværende, mener Jens Henrik Jensen. Den har han med fra sin uddannelse som journalist. ”Dertil tror jeg, at jeg er ret habil til at udtænke komplekse og troværdige plots. Men jeg er til gengæld også meget længe om det”, fortæller han.

”Jeg forsøger at være dynamisk. Både sprogligt og i opbygning. Jeg kan lide, at handlingen føres fremad i pænt tempo. Endelig holder jeg mig meget for øje, at spændingen skal være der, næsten konstant. Enten i konkret form eller mere underliggende, så læseren fornemmer, at der er noget, der sitrer. Der skal simpelthen være nerve”, forklarer Jens Henrik Jensen.

En fodfejl kan være katastrofal
I modsætning til nogle kolleger, der har hele manuskriptet klappet og klart før skrivningen begynder, så har Jens Henrik kun tegnet de store linjer.

”Jeg arbejder mig fremad, akkurat som man springer fra sten til sten over en å. Men der er nødt til at være et jerngreb om selve plottet og dets indre logik. Dertil bruger jeg et kæmpe whiteboard på mit kontor. Så tegner jeg cirkler og streger og forbinder dem med pile, sætter gule huskesedler på og meget andet. At lave en fodfejl eller huske forkert i min genre kan blive nok så katastrofalt. Både for mig. Og for min ven, Niels Oxen”, slutter Jens Henrik Jensen.

OM FORFATTEREN
Jens Henrik Jensen, 52 år, forfatter og journalist. Har to drenge på fire og seks år, bosat på landet nær Horsens. Jens Henrik Jensen har rejst over store dele af verden. Han nærer en stor passion for Spanien og de gamle spanske kulturlande i Sydamerika. Fritidsinteresserne er naturen, film, bøger, lystfiskeri og fodbold.