"Det er da for fedt at blive venner med Jungs barnebarn"

 

Interview af Christina Ove Holm


Den genfødte morder handler om reinkarnation. Den næste Bentzon-bog handler om drømmetydning, og derefter kommer et bind, der handler om mirakler. Mød de to forfattere bag pseudonymet A.J. Kazinski, der altid udforsker ukendte begreber i deres bøger, fordi de synes, det er kedeligt kun at skrive om et mord og en opklaring.

”Det mest spændende og fascinerende ved at være forfatter er, at man kan være nysgerrig på læsernes vegne. Man kan undersøge alle mulige interessante emner, som man ikke umiddelbart får mulighed for i så mange andre jobs. Og så møder man mennesker, som man slet, slet ikke havde regnet med”.

Sådan lyder det fra Jacob Weinreich og Anders Rønnow Klarlund, der er forfatterparret bag pseudonymet A.J. Kazinski, som er kendt for deres kriminalromaner med Niels Bentzon i hovedrollen.

Den seneste bog i serien, Den genfødte morder, udkom i maj 2015, og den næste bog, Drømmetyderens død, rammer det danske marked i august måned i år.

”Som research til vores næste bog, Drømmetyderens død, har vi blandt andet været i Schweiz for at besøge psykoanalytiker Carl Gustav Jungs hus ved Zürich-søen. Her fik vi en rundvisning i hans fantastiske hus med tårne, spir og masser af sale. Huset er efter sigende bygget op som en model over det menneskelige sind. Og det bruger vi naturligvis som scene i bogen”, forklarer Anders Rønnow Klarlund.

Men rundvisningen i Jungs hus var mere end bare en rundvisning. De to forfattere havde nemlig lavet en aftale med Jungs yngste barnebarn, som viste dem rundt og fortalte anekdoter fra Carl Gustav Jungs liv.

”Vi havde en spændende dag, hvor vi fik en lang snak om Jungs tilgang til drømmetydning og drømmeforståelse. Den viden er naturligvis vigtige brikker i bogen, og så er det bare for fedt at blive venner med Jungs barnebarn”, siger de to forfattere under et interview på deres kontor i Kazinski Entertainment på Amager.

Et kig ind i drømmenes verden
Anders og Jacob aflagde også besøg hos en psykiater på Jung Instituttet i Zürich, hvor de søgte viden om Jungs arbejde med det “personlige ubevidste” og det “kollektive ubevidste”, hvilket spiller en afgørende rolle i deres kommende bog.

”I Drømmetyderens død bliver en psykolog og drømmetyder myrdet. Og Bentzon skal opklare mordet. Han finder ud af, at den myrdede drømmetyder havde nedskrevet en drøm, som en klient havde fortalt hende kort før, hun blev myrdet. En drøm om noget farligt og undertrykt. Det sender Bentzon ud i et større puslespil, hvor han dels med sin rationelle politi-tilgang forsøger at finde spor i sagen, dels bliver hvirvlet ind i et, for ham, ukendt univers, hvor det viser sig, at drømme har en langt større betydning, end han troede. Samtidig er Bentzons hustru Hannah blevet uhelbredeligt syg af kræft, og hun er tjekket ind på en selvmordsklinik i Schweiz. Men inden hun lægger sig til at dø, bliver hun en vigtig brik i opklaringsarbejdet om mordet på drømmetyderen”, forklarer Jacob Weinreich.

Researchen har ikke blot givet masser af stof til den næste bog, men også åbnet de to forfatteres øjne for, at drømme måske kan have en betydning for menneskers liv.

”Det første, vi sagde til psykiateren på Jung Instituttet, var, at vi ikke tror på, at drømme har nogen som helst betydning”, siger Anders Rønnow Klarlund med et smil.

Psykiateren forklarede, hvordan drømme kan ses som meddelelser fra det ubevidste, og drømmetydning bruges som et redskab til at få indsigt heri. Og de to forfattere blev mere imødekommende over for ideen om, at drømme kan have en betydning i livet.

”I mødet med psykiateren fik vi en viden om, hvordan drømme altid er et udtryk for en følelse. Det kan for eksempel være en frygt, en længsel, eller noget vi forsøger at skjule. Vi gik i gang med at læse en masse om Jung, Freud og psykoanalyse, så på vej hjem i flyet fra Zürich besluttede vi at dele vores drømme med hinanden. Vi købte to røde stilehæfter, hvor vi skriver vores drømme i”, forklarer de.

Uhyggelig kulisse i Sarajevo
Turen gik også lige omkring en skihytte i de schweiziske alper og Sarajevo i Bosnien, inden de to herrer igen landede i Københavns Lufthavn. I Sarajevo besøgte de den olympiske by og bobslædebanen på det olympiske bjerg Mount Trebevic. Den blev delvist ødelagt under krigen i 1995-1998 og står i dag som en forfalden, uhyggelig og dermed perfekt kulisse til en scene i Drømmetyderens død

Kazinskis seneste roman, Den genfødte morder, handler om genfødsel. Den kommende bog handler altså om drømmetydning, og bogen derefter, som de allerede er ved at bygge skelettet til, kommer til at handle om mirakler.

Er der altid et overnaturligt tema i jeres bøger?
”De ukendte sider af psyken fascinerer os begge to. Jacob tror ikke en skid på det overnaturlige, men det fascinerer ham at udforske det. Jeg tror, der er mere mellem himmel og jord, og vi er enige om, at man som læser skal have meget mere ud af vores bøger end bare at finde ud af, hvem morderen er. Man skal blive udfordret. Man skal blive klogere. Bøgerne skal give stof til eftertanke til læserens eget liv”, forklarer Anders Rønnow Klarlund.

Jacob om Anders:
”Anders har en umiddelbarhed i sig, som jeg misunder. Efter et par måneder i Danmark får han udlængsel og skal ud at rejse. Han har store armbevægelser. Og han har lært mig, at alt kan lade sig gøre. Alle døre er til for at blive sparket ind. Og så kan Anders’ humør svinge fra det ene øjeblik til det andet. Han kan komme ind på kontoret om morgenen og sige, at han ikke har sovet en hel nat, fordi han har været rasende over et eller andet. Og minuttet efter kan han bryde ud i latter og glæde over noget andet”.

Anders om Jacob:
”Jacob er det mest dedikerede familiemenneske, jeg nogensinde har mødt. Jeg tror, han er den bedste far, der findes. Og så er Jacob et meget følsomt og sansende menneske. Men han er også meget distræt. For Jacob som forfatter er det meget det indre univers, der er det drivende. Han tænker meget, og er nok den af os to, der hiver tingene ned og gør dem realiserbare, når jeg kører ud af en tangent”.