STYRK DIN HJERNE MED MOTION


Fem gode tips, der virker


Vil du øge din stresstærskel, forbedre din hukommelse og styrke din kreativitet og intelligens? Så er det vigtigste, du kan gøre for din hjerne, at bevæge dig. Det fortæller Anders Hansen, overlæge i psykiatri ved Karolinska Institutet i sin bog Hjernestærk – sådan styrker du din hjerne med motion og træning.

Hvis man ser på al den foreliggende forskning om, hvordan motion og træning påvirker hjernen, hvad er så den bedste ‘hjernedosis’? Hvordan skal man træne for at få maksimal effekt? Ifølge Anders Hansen, så kan man ikke give et 100% præcist svar på det spørgsmål, men man kan dog drage et par konklusioner:
 
  1. Det allervigtigste: Hjernen tæller hvert et skridt! Det er bedre, at du rører dig i 30 minutter end i 5 minutter, men 5 minutter tæller også. Gør noget, du synes, er sjovt! Hvis du vil have god effekt, bør du gå i mindst 30 minutter.

  2. Det allerbedste for hjernen er at løbe mindst tre gange om ugen i 45 minutter hver gang. At få pulsen godt op, er også vigtigt.

  3. Fokuser på konditionstræning. Også styrketræning påvirker hjernen positivt, men konditionstræning giver bedst effekt. Så hvis du kan lide at styrketræne, må du ikke glemme at kombinere det med konditionstræning.

  4. Intervaller er godt for konditionen, men ud fra et hjernesynspunkt bliver man så træt, at de umiddelbare effekter er mindre gode. Du bliver for eksempel ikke mere kreativ i timerne efter intervaltræning, hvilket du bliver af roligere træning (løb i normalt tempo). På lang sigt er intervaller og anden hårdere træning uden tvivl godt for hjernen. En vigtig grund er, at intensiv anstrengelse får niveauerne af BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) til at stige kraftigt.

  5. Fortsæt. Fortsæt. Fortsæt! De store strukturelle forandringer, som ændrer hjernens arkitektur, tager tid. En løbe- eller gåtur giver umiddelbart mere blod til hjernen, men det tager tid at danne nye hjerneceller, bygge nye blodkar og forstærke forbindelserne mellem hjernens forskellige dele. Det kan tage flere måneder eller endnu længere tid. Træner du regelmæssigt et par gange om ugen i et halvt års tid eller længere, vil du mærke den største forandring.
 
Kort om bogen: Hjernestærk - sådan styrker du din hjerne med motion og træning
Ny hjerneforskning viser, at motion og træning har helt ufattelig stor indflydelse på vores hjerne. Faktisk er hjernen det af vores organer, som påvirkes allermest af, at vi bevæger os. Og det gælder alle, uanset alder.

I Hjernestærk kortlægger overlæge Anders Hansen, hvorledes din hjerne påvirkes af motion, og hvordan du selv kan bruge den viden aktivt til at få det bedre. Han giver også konkrete tips til, hvordan og hvor meget du kan bevæge dig for at opnå de omfattende gevinster.

>> Læs mere om forfatteren Anders Hansen her.