Gør ikke skade
Læs uddrag
Hør uddrag

Gør ikke skade

Henry Marsh

Don Max
Som nyuddannet læge opdager Henry Marsh sin store passion for hjernekirurgi og står i dag ved enden af sin karriere som en veteran på området.

Med usædvanlig oprigtighed, klarsyn og vilje til at tage stilling til vanskelige moralske, filosofiske og etiske spørgsmål fortæller han i sine erindringer om sit arbejde og sit liv. Om sit forhold til sine patienter, mennesker hvis liv bogstavelig talt hænger i en tynd tråd, og til sine egne succeser og fatale fejltrin. Om hvordan det er hver dag at stå med et så vidtrækkende ansvar og så hårfin en fejlmargen – og samtidig måtte kæmpe med systemets træghed og mangler. Erfaringer og indsigter, der sætter tilværelsen i perspektiv.

”Når en bog begynder sådan her: ”Jeg er tit nødt til at skære ind i hjernen, og det er noget jeg hader at gøre” – kan man ikke slippe den, så er man nødt til at læse videre, ikke? Hjernekirurgi, det er den mest fjerntliggende ting for mig, jeg aner ingenting om det, og som med alt, jeg ikke ved noget om, stoler jeg fuldstændig på dem, der besidder evnerne til at udføre det, og har en tilbøjelighed til at glemme det menneskelige element, der er fejltagelser, misforståelser, held og uheld, men også det ikke-professionelle hverdagsliv, de har.

Gør ikke skade afslører alt dette, midt i livstruende situationer, og det er én grund til at læse bogen: Sand oprigtighed et uventet sted. Men der en mange andre – for eksempel den mekaniske, materielle side af menneskelig væren, at vi også er kabler og forbindelser, der kan fikses, ikke ulig biler og vaskemaskiner, i virkeligheden … ”
– Karl Ove Knausgård (Knausgård valgte Gør ikke skade som sin ”Sommerens bog 2014” i Financial Times)

”Med smertelig ærlighed … utrolig lydhørhed tunet ind på den anspændte og kortvarige forbindelse mellem læge og patient, og herlig utålmodighed med hospitalsvæsnet fører Marsh os dybt med ind i lægevidenskabens vanskeligste område og inspirerer og opmuntrer os. Det er en suveræn bedrift.”
– Ian McEwan

Læs mere
Vælg udgave:
 p-bog (hæftet)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 299.95
Sprog: Dansk
Sideantal: 294
ISBN: 9788793166998
Format: 148x222
Udk. 15. March 2017
1. udgave, 3. oplag
Indbinding: Hæftet
Forlag: Don Max
Omslagsgrafiker: Jon Asgeir
Oversætter: Jakob Levinsen
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
 
 
-  Jyllands-Posten, Lone Nørgaard
En gudsbenådet formidler. ”Gør ikke skade” er en sjælden læseoplevelse.
 
 
 
 
 
-  Kristeligt Dagblad, Michael Bach Hansen
En stor læseoplevelse og samtidsdiagnose. (…) En dybt inspirerende bog.
Bogblogger.dk
Fascinerende læsning … Marsh fortæller vedkommende om sit arbejde med at bore gennem kraniet og åbne op til en hjerne, hvor der er millimeter at operere på, og hvor risikoen for at beskadige livsnødvendige hjerneceller for at fjerne en tumor er overhængende stor … Marsh behandler i bogen også emner som etik og moral, et sundhedsvæsen som nogle gange fungerer og nogle gange ikke, drømme som slukkes, men også håb der tændes. Læs mere
 
 
 
 
-  Borough of Books
En super spændende og interessant biografi, der giver masser af indsigt i både hjernekirurgi og sundhedsvæsenet generelt. Bogen bliver aldrig tør eller kedelig, og alt er forklaret i et forståeligt sprog - man skal med andre ord ikke være læge for at kunne nyde denne bog.
Financial Times, Karl Ove Knausgård
Sand oprigtighed på et uventet sted.
Weekendavisen, Kristian Ditlev Jensen
Marsh skriver fantastisk godt, og han er en fremragende formidler.
Information, Georg Metz
Fascinerende erindringer (…) Hvad der gør Henry Marshs bog så enestående, og det er den og meget læseværdig, er forfatterens oprigtighed
Focus
Dette er en ekstraordinær bog af en ekstraordinær mand.
Independent
En forbløffende erindringsbog (…) Et fremragende og uforglemmeligt værk
Sunday Times
Elegant, delikat, farlig og dybt meningsfuld.
Daily Mail
En usædvanligt oprigtig bog (…) Henry Marshs patienter er levende, individuelle personer – han får os til at føle, at vi kender dem.
Downloads