Farlige fødevarer


Vi vil alle vores hund det bedste, så skal vi have lækker mad, skal hunden da også. Men god mad for mennesket er ikke nødvendigvis god mad for hunden!”Der findes nogle helt almindelige fødevarer, man skal være forsigtig med”, fortæller dyrlæge Lotte Davies, der er forfatter til bogen Sund hund. ”Det giver sig selv, at vi ikke skal lade hunden spise noget, vi ikke selv ville spise som farlige svampe for eksempel, men det kan også være tilsyneladende ufarlig mad”.

For meget af det mad, du kan se i oversigten her, gælder, at det er endog meget små mængder, som kan være dødbringende.

”Alle, der bor med en hund, skal vide, hvad den må få og ikke få. Det nytter ikke noget, at man lader en plade chokolade ligge et sted, hvor hunden kan nå den, eller lillebror i bedste mening deler sine rosiner med hunden. Det ville være forfærdeligt for dem begge, hvis der skete noget,” afslutter Lotte Davies.
 

Hundeejere skal være forsigtige med disse fødevarer:Chokolade
Hunde kan blive forgiftet af ganske lidt mørk chokolade. Din hund kan ikke nedbryde theobromin, som findes i kakao. Det giver bl.a. bevægelsesforstyrrelser, kramper og kan være dødeligt. Der er ingen modgift mod chokolade.

Vindruer og rosiner
Nogle hunde kan blive forgiftet af bare nogle få vindruer eller rosiner, mens andre hunde ikke ser ud til at have problemer. Man ved ikke, hvilket giftstof her er tale om, men det kan give hunden opkast, diarré og akut nyresvigt.

Macadamianødder
Heller ikke her er giftstoffet lokaliseret, men selv en ganske lille mængde kan være farligt. Indenfor nogle få timer kan hunden virke sløv, svag, kaste op og bevæge sig usikkert.

Løg og hvidløg
Alle former for løg bør undgås i større eller daglige mængder. Løg kan få hæmoglobin i de røde blodlegemer til at klumpe sammen, hvilket gør blodlegemerne mere tilbøjelige til at briste og dermed giver hunden anæmi (blodmangel). Desuden kan hunden få kvalme, mavesmerter, opkast og diarré.

Rå gærdej
Hunde kan snuse sig frem til al mad, inkl. rå gærdej, som står og hæver – og de er ikke blege for at spise hele portionen. Ligesom hos mennesket vil det hæve op – både i maven og i tarmene. Pga. den store mængde gærdej får hunden desuden en smertefuld og farlig alkoholforgiftning i processen.

Grønne dele af tomater og kartofler
Kan være giftige da de indeholder solanin. Hunde skal spise en relativt stor mængde solanin for at udvise tegn på forgiftning. Kliniske tegn inkluderer opkast, diarré, sløvhed og omtumlethed.

Avocado
Avocado indeholder persin, som man ved, forgifter andre dyr, men endnu ikke har bevist skader hunde. Men hvorfor tage chancen. Desuden har avocadoens sten lige en størrelse til at sætte sig fast i hundens mave-tarmsystem.
 
Fælles for indtag af alle disse fødevarer er at skulle uheldet være ude, må du akut til dyrlægen, som måske kan få hunden til at kaste op, behandle hundens symptomer, give væskebehandling og muligvis redde dens liv.
 
Kilde: Sund hund af Lotte Davies. Udkommet forår 2017 på Politikens Forlag.