Den skjulte folkesygdom

 

Mere end 500.000 danskere ved ikke, at deres stofskifte er i ubalance

 
 
Er du træt og drænet for energi? Har du svært ved at overskue tingene, og bliver du let ked af det? Kan du ikke huske fra næse til mund, og vandrer dine tanker? Har du fået vægtproblemer, er din hud blevet slap og løs, eller håret tyndt og skørt? Er dine muskler trætte og ømme? Så kan det meget let være symptomer på, at dit stofskifte er i ubalance.
 
Af Helle Skov Wacher
 
Et stofskifte i ubalance har rigtig mange grimme ansigter i form af symptomer, som gør din dagligdag til alt fra mindre behagelig til decideret utålelig.  Ifølge en ny bog lider ca. 15 procent af den voksne befolkning af sygdomme i skjoldbruskkirtlen. Tager man regnemaskinen i brug, vil det i grove tal sige, at omkring 700.000 mennesker går rundt med et for højt eller lavt stofskifte. Af dem er kun en mindre del – skønsmæssigt 200.000 -  diagnosticeret, så resten ved det ikke endnu. Flere kvinder end mænd får stofskifteproblemer, men for begge køn gælder, at risikoen stiger med alderen.
 
Men nej, det er nok ikke den store trøst for dig, at du har mange lidelsesfæller, for det er din krop og din hverdag, der ikke fungerer. Det gode ved ikke at være alene er imidlertid, at der så er en chance for, at der kommer mere fokus på problemerne. Et af de første skridt i den retning er den nye bog ’Få styr på dit stofskifte’, der forsøger at gå bag om symptombehandling og finde årsagen til, at så mange får stofskifteproblemer.
 
Depression kan skyldes ubalance
”Det er årsagen til symptomerne, der skal findes og fjernes. Først da kan der komme styr på stofskiftet, så den enkelte kan få sin livskvalitet og arbejdsevne igen,” siger medforfatter Inger Forbes. ”En af udfordringerne for den konventionelle behandling er, at problemer med stofskiftet viser sig ved mange forskellige symptomer, heriblandt træthed, nedtrykthed, manglende evne til at tænke klart, hårtab, fordøjelsesproblemer, ømme muskler og led – og ofte kommer det hele på samme tid. Bliver du primært behandlet på symptomniveau, risikerer du, at kun en del af problemet behandles. Et dårligt stofskifte kan eksempelvis være årsagen til en depression, og så er det stofskiftet, der skal behandles – ikke depressionen, som blot er et symptom.”
 
Det er derfor blevet en hjertesag for hende at forklare, hvad der kan være den grundliggende årsag til både for højt og for lavt stofskifte . ”Når du har årsagen, har du nemlig nøglen til at kunne give dig selv den rigtige behandling og dermed stoppe symptomerne.”
 
Se kroppen som helhed og bliv (måske) medicinfri
Stofskifteproblemer er yderst komplekse og løses hverken af medicin eller kosttilskud alene – selvom det kan reducere dine symptomer.  ”Løsningen er en helhedsbehandling, som tager udgangspunkt i din kost og livsstil og adresserer selve årsagen til, at dit stofskifte er kommet ud af balance. Når du behandler årsagen, får du livskvaliteten tilbage, og frem for alt vil du genvinde kontrollen over dit eget helbred. Hjælpen fra professionelle behandlere er stadig vigtig, men kun du kan behandle den grundliggende årsag til, at dit stofskifte ikke længere fungerer, som det skal,” forklarer Inger Forbes. ”Du behandler årsagen til dit stofskifteproblem ved at adressere din stress, din kost, din fordøjelse, dine sovevaner, din motion, din eksponering for skadelige stoffer og dine begrænsende tankemønstre. Medicin er for mange en nødvendighed, og værktøjerne i denne bog kan fint kombineres med brug af medicin, både mod for lavt og for højt stofskifte. Men der er en stor chance for, at du kan reducere dit behov for medicin, eller måske helt undgå at bruge medicin, når du behandler årsagen til din stofskiftesygdom.”

Om stofskiftet
Kroppens stofskifte reguleres af stofskiftehormoner, der dannes i skjoldbruskkirtlen, der sidder foran på halsen, lige under adamsæblet. Hvis der produceres for meget hormon, stiger stofskiftet. Det betyder, at alle kroppens funktioner foregår hurtigere. Produceres der for lidt hormon, falder stofskiftet, og alle kroppens funktioner foregår langsommere. Stofskiftehormonerne er helt afgørende for din sundhed og dit velbefindende, da de påvirker så godt som hver en celle i din krop.

Om forfatterne
Inger Mann Forbes: PhD og naturopath med speciale i naturlig behandling af stofskifteproblemer. Har for lavt stofskifte.
 
Else Marie Juhl Thomsen: HD, BA filosofi. Har for højt stofskifte.