DEN NYE SVENSKE KRIMIDARLING


På få år er Emelie Schepp gået fra at udgive sin første krimi på eget forlag til at have kontrakt med forlag i hele verden på sin successerie om anklageren Jana Berzelius.

Af Camilla Wahlgreen

”Skal jeg virkelig brænde mit manuskript på bålet?”  
Sådan tænkte den svenske forfatter Emelie Schepp, efter hun forgæves havde forsøgt at få sin første krimi, Mærket for livet antaget på et af de etablerede forlag i Sverige. Manuskriptet havde hun skrevet i de tidlige morgentimer, inden resten af familien stod op, og fuldtidsarbejdet som projektleder i reklamebranchen skulle passes. 

Emelie Schepp har altid elsket at lege med ord. Drømmen om at kunne gøre det til sit levebrød var så stor, at hun ikke ville lade sig stoppe af et nølende forlag. ”Da jeg endnu en gang havde ringet til forlagene og spurgt, om de mon nu havde fået læst mit manuskript, og de endnu en gang svarede, at det havde de ikke, så sagde jeg til dem: I kan smide det ud. Jeg udgiver min bog på eget forlag.” 

I stedet valgte hun sammen med sin mand, Henrik Schepp, at udgive bogen selv. ”Vi vidste intet om bogbranchen, men kørte bare på.”

Første oplag var på præcis 4.999 eksemplarer, der blev leveret på tre paller og fyldte temmelig godt op i ægteparrets garage. Bøgerne kom dog hurtigt ud at arbejde sammen med Emelie Schepp. I en tid, hvor alle mødes på de sociale medier, besluttede hun nemlig at gøre det modsatte: På et halvt år besøgte hun adskillige boghandlere og supermarkeder og mødte læserne ansigt til ansigt for at fortælle dem om Mærket for livet

Bogen blev en succes og solgte i vilde 40.000 eksemplarer, hvilket stadig er rekord for en svensk selvudgivelse. En litterær agent tog herefter bogen med til den internationale bogmesse i Frankfurt, hvor den blev en af årets mest hypede titler og solgt til udgivelse på forlag i hele verden.  


Hvad er en god krimi?


”Jeg har valgt at skrive krimier, fordi jeg altid har været fascineret af genren,” fortæller Emelie Schepp.  Hun indtager selv rå mængder af spændingsbøger, tv-serier og film, og når hun skriver, har hun et særligt formål for øje: ”Jeg forsøger at forstå, hvad det er, som driver et menneske til at begåforbrydelser.”

Ifølge Emelie Schepp er en rigtig god krimi handlingsdrevet, fortalt i korte spændende kapitler, spejler sig i samtiden og har en usædvanlig hovedperson. Præcis sådan bestræber hun sig på at skrive sine egne krimier. Tre styks er det foreløbig blevet til. Alle har de Jana Berzelius, en sofistikeret og elegant anklager med en gådefuld fortid, som hovedperson. Ideerne til sine historier får hun fra virkeligheden og tilsætter det hele et ordentlig skvæt fri fantasi. 

”Jeg tager altid udgangspunkt i de samfundsproblemer, vi står overfor, men bruger også Jana Berzelius’ uudgrundelige baggrund som motor, ” siger Emelie Schepp.


Had og kærlighed 


Foreløbig er der planlagt seks bøger i serien med Jana Berzelius, og forfatteren er slet ikke færdig med at blive klog på, hvem hendes hovedperson er. ”Jeg valgte at skabe en meget usædvanlig kvinde. Hun er impulsiv, stærk og uberegnelig. Hun har en fortid som lejemorder, og det skal hun lære at håndtere i sin nuværende rolle som anklager. Gennem hele serien plages hun af spørgsmålet: Hvem er jeg egentlig? Det er det spørgsmål, som også optager mig, når jeg skriver om hende,” siger Emelie Schepp og fortsætter: ”Jana er en kompleks kvinde med mange facetter. Man ved ikke rigtig, om man skal elske eller hade hende. Som anklager gør hun på den ene side alt for at opretholde lov og orden. På den anden side afholder hun sig ikke fra at overtræde love og regler for at holde sin dunkle baggrund hemmelig.” 


Årets svenske krimiforfatter 


”For tre år siden var der ikke andre end mig, der troede på serien om Jana Berzelius. Derfor betyder den her pris alt,” siger Emelie Schepp, der af de svenske læsere er blevet kåret til årets svenske krimiforfatter 2016 foran andre nominerede som Camilla Läckberg, Liza Marklund og Lars Kepler.

I dag lever Emelie Schepp af sit forfatterskab og står ikke længere selv for udgivelsen af sine bøger.  Hun er glad for, at hun turde satse på sig selv. Det er takket være de valg, hun traf, da hendes første krimi udkom, at hun i dag er blevet en etableret bestsellerforfatter. Nu er forlagene ikke længere nølende, men står for alt det praktiske omkring hendes bogudgivelser, mens hun kan koncentrere sig om sin passion for at skrive krimier.
TOP  ▲
Ondt blod
Ambulanceredderen Philip Engström gør alt, hvad han kan for at redde en brutalt mishandlet kvindes liv, men forgæves. Da der kort efter findes endnu et mishandlet offer, sættes Jana Berzelius på sagen Læs mere