Dragespringvandet
Hør uddrag

Dragespringvandet

Historien om vandkunsten på Rådhuspladsen

Bonnie Mürsch, Jens Peter Munk

Politikens Forlag
I slutningen af 1880’erne var springvand højeste mode, og da Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse blev stiftet, var dens første opgave i 1885 at skabe et springvand til Højbro Plads. Foreningens medlemmer var bl.a. i Tyskland for at se på springvand, og de endte med at indbyde nogle af Danmarks fineste kunstnere til at tegne skitser til den nye vandkunst. To af kunstnerne var Thorvald Bindesbøll og Joakim Skovgaard, der sammen tegnede et dragespringvand i bronze og granit – og tabte til billedhuggeren Vilhelm Bissen og maleren Edvard Petersens Storkespringvand, som blev opført på Amagertorv, hvor det stadig står.

Heldigvis var der mange andre pladser i byen, der ikke havde fået deres eget springvand, og i 1905, efter Københavns Rådhus var færdigopført, blev Dragespringvandet til virkelighed på den nye rådhusplads. Dog kunne der ikke blive råd til den helt store model, så det endte med en kumme uden midterfigur, som i folkemunde kom til at hedde ”spytbakken”. Først i 1923 kom den store midterfigur af tyren og dragen til, og springvandet stod derefter i al sin pragt i nogle år, indtil det skulle rykkes og fik fjernet sit yderbassin, fordi H.C. Andersens Boulevard skulle udvides.

Bogen fortæller hele springvandets historie rigt illustreret med alt fra Bindesbølls og Skovgaards originaltegninger til fotos af springvandet omgivet af københavnere gennem de mere end 100 år, det har ligget på Rådhuspladsen.
Læs mere
Vælg udgave:
 e-bog (epub)
 p-bog (indbundet)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 170.00
Sprog: Dansk
Sideantal: 136
ISBN: 9788740078862
Format: 190x250
Udk. 14. June 2023
1. udgave, 1. oplag
Indbinding: Indbundet
Indholdsgrafiker: Tramperiet
Forlag: Politikens Forlag
Downloads