Spaniens krimidronning Dolores Redondo


Dolores Redondo er lige nu Spaniens bedst sælgende forfatter. Hun har ikke alene vundet læsernes hjerter, men også kritikernes – og Carlos Ruiz Zafón, forfatter til Vindens skygge, kalder hende for ’den velskrevne krimis dronning’.

Nu er hun aktuel med en ny, selvstændig spændingsroman. Redondos trofaste læsere kan som altid forvente fascinerende læsning og et skarpsindigt plot, og nye læsere kan med glæde hoppe med på fanbølgen her.

Her fortæller Dolores om bøgerne, om overtro og fordomme – og hvorfor hun synes, at det smukke nordspanske landskab skaber de perfekte omgivelser til mørke historier om mord, bedrag og dystre familiehemmeligheder.
 
Den 9. august 2018 udkommer din fjerde bog, Alt dette vil jeg give dig – men for dem, som ikke allerede kender dig, spoler vi lige tiden tilbage. Du slog igennem som forfatter i 2013 med Den usynlige vogter – første bind i Baztán-trilogien, der solgte mere end 1,5 millioner bøger i Spanien, blev en international bestseller og filmatiseret. Kan du fortælle, hvad trilogien handler om?

Trilogien er baseret på historien om en rituel forbrydelse, der skete for flere år siden, tæt på det sted, hvor handlingen i bøgerne foregår: den smukke Baztán-dal i Baskerlandet i det nordlige Spanien. Første bind tager sin begyndelse, da en ung pige findes myrdet. Liget er symbolsk arrangeret, tøjet flænset i stykker, kønsbehåringen barberet af og hænderne anbragt i en jomfruelig stilling.

Den unge politikommissær Amaia Salazar bliver udpeget til at lede efterforskningen, og den bringer hende tilbage til den landsby, hvor hun er født og opvokset. Et sted, hun havde håbet aldrig at skulle gense. Salazar kæmper ikke blot med opklaringen, men også med dystre hemmeligheder fra sin egen fortid – hemmeligheder, som bliver afsløret gennem trilogien, samtidig med at Salazar arbejder på at finde en morder, hvis motiver er langt mere komplekse, end hun nogensinde havde forestillet sig.
 

”Det er få romaner, hvor man oplever et så stærkt behov for at vide, hvad der står på næste side. Kraftfuld og stærk. Gå ikke glip af den.”
– El Periódico om Den usynlige vogter

 
Landskabet spiller en vigtig rolle i Baztán-trilogien – og dine indlevende beskrivelser af området har forøget turismen med 70%. Nu kan man også en købe en guidebog på spansk, der gør det muligt at rejse i Salazars fodspor. Hvorfor valgte du, at trilogien skulle foregå i Baztán-dalen, og hvad betyder stedet for dig?

Helt fra begyndelsen syntes jeg, at det var et virkelig interessant sted at lade trilogien udspille sig. Baztán-dalen ligger i Pyrenæerne, på grænsen mellem Spanien og Frankrig, og meget tæt på Baskerlandet, hvor jeg selv er vokset op.

Derudover er det et af de steder i Europa, hvor overtro og magiske traditioner har haft størst indflydelse gennem historien. Det var her, der blev ført flest sager mod hekseri under den spanske inkvisition, og flere mennesker blev brændt, fordi de blev anset for at være hekse. Legenderne og de gamle traditioner har stadig stærke rødder i dette område, og kulturen er virkelig interessant.
 

”Man har mere end svært ved at slippe den konstant fascinerende læsning. 
Eneste trøst efter sidste side er, at der heldigvis er to bind mere på vej fra dalen.
Jeg kan næsten ikke vente.”
– Politiken om Den usynlige vogter

 
Nu har du skrevet en ny, selvstændig spændingsroman. Alt dette vil jeg give dig fortæller historien om forfatteren Manuel, som forsøger at opklare sin mands mystiske dødsfald – og opdager, at hans elskede har levet et helt andet liv, end han kendte til. Vil du fortælle, hvad bogen handler om … uden at afsløre for meget.

Alt dette vil jeg give dig er en bog med mange facetter. Den er først og fremmest en spændingsroman, og jeg betragter den som min personlige hyldest til Agatha Christie og Mario Puzos Godfather. Bogen skildrer historien om en giftig familie og den magt adlen samt den katolske kirke stadig har i det 21. århundredes Spanien.
 

”Bogen er min personlige hyldest til
Agatha Christie og Mario Puzos Godfather.”
- Dolores Redondo om Alt dette vil jeg give dig


Den handler også om hemmeligheder, og at vi ikke ved alt om andre mennesker, heller ikke dem, vi elsker og har levet sammen med gennem mange år. Derudover handler den om fordomme, både ens egne og andres. Min hovedperson Manuel oplever mange fordomme som homoseksuel og dømmes for at være en snobbet forfatter ude af trit med virkeligheden. Alligevel har han også selv fordomme om sin mands velhavende familie.

Sidst, men ikke mindst handler bogen om et uventet venskab mellem tre mænd – en homoseksuel forfatter, en præst og en pensioneret politimand. Det er så nemt at dømme andre mennesker, men ofte opdager vi, at vi faktisk har langt flere ting til fælles, end ting, der skiller os ad.


Hvornår fik du ideen til bogen?

Den historie, jeg fortæller i Alt dette vil jeg give dig, har rumsteret i mine tanker i lang tid – endda længe før jeg skrev Den usynlige vogter, første bind i Baztán-trilogien. Det sker nok for de fleste forfattere: At man konstant befinder sig mellem to lidenskaber – den bog, du er i gang med at skrive, og den næste, som utrætteligt banker på, indtil du åbner døren og byder den indenfor. Så så snart jeg var færdig med trilogien, rejste jeg til Ribeira Sacra, et vinområde i den nordspanske region Galicien, for fordybe mig i omgivelserne, jeg skriver om i bogen.
 
Det smukke nordspanske landskab i Galicien danner scenen for bogens handling. Hvad betyder området for dig, og hvorfor valgte du at lade historien foregå lige her?

Landskaber har altid fascineret mig og spillet en stor rolle i alle mine bøger. Jeg valgte at skrive om Ribeira Sacra i Galicien, fordi jeg var forelsket i området. Min søster har boet her, og da jeg besøgte hende, begyndte jeg at forestille mig historier, der kunne foregå i dette dramatiske landskab.
 

”Twin Peaks i Galicien.”
- La Razón om Alt dette vil jeg give dig

 
I mine romaner bliver landskaberne en karakter i sig selv, hvilket tilføjer et ekstra lag til hele historien, når personerne ydermed kan respondere på deres omgivelser. Her er Ribeira Sacra noget særligt af flere grunde. Det er et historisk sted med masser af kunst. Det er også et meget spirituelt sted, hvilket du kan mærke, så snart du ankommer. Derudover er der mange slotte, paladser og palæer, der ejes af den spanske adel. Befolkningen i Ribeira Sacra er helt unik – de har lavet vin på samme måde i over 2.000 år, og de behandler deres jord med stor respekt og stolthed.
 
I Baztán-trilogien havde du en kvindelig politikommissær som hovedperson. I din nye bog fortæller du historien om en mandlig forfatter. Hvad inspirerede dig til at skrive om Manuel? Og minder han som forfatter på nogle måder om dig selv?

Jeg føler mig tæt forbundet med Manuel, da jeg ved – og kan relatere til – hvordan det føles at være forfatter. Derudover er der mange karaktertræk ved Manuel, som også kunne være mine – og det, at vi personligt har så meget til fælles, var en stor hjælp for mig, da jeg udviklede og skabte hans karakter. 
 

”Dolores Redondo har sat en milepæl
inden for den spanske spændigsromans historie”
- El Mundo om Baztán-trilogien

 
Alt dette vil jeg give dig portrætterer en kompliceret familiehistorie. Hvorfor finder du det interessant at skrive om familielivet – og ikke mindst de privilegerede familier?

Med bogen ønskede jeg at fortælle historien om en meget magtfuld familie, der er en del af den spanske adel. Jeg har ingen modvilje mod aristokraterne, men denne type af familie, der i høj grad stadig eksisterer i nutidens Spanien, repræsenterer en del af adlen, der ikke er særlig nobel.

I løbet af Francisco Francos 40-årige lange diktatur – og mens monarkiet var i eksil – blev nogle blandt adlen hans skødehunde. Samtidig virkede det, som om diktatoren havde en længsel efter at blive konge, eller i hvert fald aristokrat. Han arrangerede et bryllup mellem et af hans børnebørn og et medlem af den kongelige familie – udelukkende med det formål at opnå en adelig titel til hans familie. Han opholdt sig steder og opførte sig på måder, der efterlignede den konge, han aldrig var. Og alle i adlen, der hædrede ham, endte med at udvide deres land, virksomheder og ejendomme, og ikke altid retmæssigt.
 
Bogen berører også flere alvorlige emner – narkotikamisbrug, selvmord, pædofili blandt præster og seksuelle overgreb. Hvorfor var det vigtigt for dig at skrive om disse ting?

Jeg synes, det er vigtigt for en forfatter at være jordnær. Det er så nemt at forblive i sine egne fiktive verdener og være åndsfraværende i virkeligheden. For mig at se, er det vigtigt at være opmærksom på, hvad der foregår, på samfundets problemer, og behandle dem i fiktionen. 
 

”Ekstremt stramt komponeret og skarpsindigt opklaringsarbejde.
Der er ikke en eneste oplysning eller drejning på historien, der ikke skulle være der. ”
– La Vanguardia om Alt dette vil jeg give dig.

 
Researcher du meget, inden du går i gang med at skrive?

Jeg laver en hel del research, hovedsageligt i forhold til tekniske ting, historiske fakta og alt, der har med politiarbejde at gøre. Men mest af alt tror jeg på, at en roman bliver bedst, når den er baseret på instinktiv skrivning. Jeg bryder mig ikke om, når en historie bliver for teknisk. Jeg foretrækker personlige beskrivelser, der er filtreret gennem mit eget syn på verden.


Hvilke forfattere er du inspireret af?

Jeg er en kæmpestor fan P.D. James, Agatha Christie og Ruth Rendell, men også af Dickens, Juan Rulfo, Ernesto Sabato og Juan Benet.
 

”Forfatteren overgår sig selv … Hun bevæger sig med lysets hastighed.
Man kan nærmest se hendes tanker bevæge sig som en erfaren skakspillers:
Mens hun udvikler ét plot, er hun allerede i gang med at arbejde på et andet.”
– El Correo Gallego om Alt dette vil jeg give dig.Foto: Alfredo Tudela

TOP  ▲
Alt dette vil jeg give dig
Spaniens bedst sælgende forfatter er tilbage med en stærk spændingsroman om dystre familiehemmeligheder og destruktivt magtbegær.

Da ambulancen ankommer til en alvorlig trafikulykke i det nordlige Læs mere
Offergaven
Et tragisk dødsfald i Elizondo-dalen virker mistænkeligt: En lille pige, blot nogle måneder gammel, bliver fundet død i sin seng. I panden har hun et rødt mærke, en plet på størrelse med en knap, som Læs mere
De glemte børn
”Et selvmordsbrev,” foreslog Amaia. 
”Ikke helt nøjagtigt,” sagde Padua og rakte et par handsker og kuverten frem mod hende. ”Det er til dig.”  
”Til mig?” spurgte Amaia forundret Hun iførte sig Læs mere