Dødevaskeren
Hør uddrag

Dødevaskeren

Sara Omar, Sara Omar

Politikens Forlag
Sara Omar har vundet Læsernes bogpris 2018 for Dødevaskeren og er blevet tildelt Ekstra Bladets hæderpris ’Årets Victor’, der siden 1980 er blevet givet til en journalist, forfatter, fotograf eller tegner, hvis virke i særlig grad lever op til den kritiske journalistik avisen står for.
 
Det nyfødte pigebarn Frmesk er ikke ønsket af sin far på grund af sit køn. Hun er tilmed mærket for livet med en lille kridhvid hårtot på sin barneskaldede isse. Er det et tegn fra Allah? Er hun velsignet eller forbandet?

Frmesks farmor insisterer på, at hun bliver omskåret med det samme, men Frmesks mor frygter, at hun er for lille og svag til at kunne overleve indgrebet. Endnu mere frygter hun sin mand og truslen om, at han vil skaffe den lille af vejen. Da hans voldelige adfærd intensiveres, er hendes eneste udvej at sætte barnet i pleje hos sine egne forældre.

Frmesks mormor er dødevasker. Hun tager sig af de kvinder, som ingen andre vil begrave - kvinder dræbt i vanære og skam. Frmesks morfar er pensioneret oberst, og til forskel fra sin kone læser han ikke kun i Koranen, men besidder et mangfoldigt bibliotek. Det er et kærligt hjem, som dog kun for en tid er i stand til at skærme Frmesk mod den fysiske og psykiske overlast, der ubønhørligt nærmer sig fra alle sider i et Kurdistan præget af krig, folkedrab og had.

Dødevaskeren er en voldsom roman om et ekstremt udsat pigeliv.

Læs mere
Vælg udgave:
 e-bog (epub)
 lydbog (download)
 p-bog (hardback)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 129.00
Sprog: Dansk
Sideantal: 368
ISBN: 9788740042467
Format: ePub
E-bog Udk. 01. December 2017
Beskyttelse: Digital vandmærkning
Forlag: Politikens Forlag
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
 
 
-  Berlingske, Anne Sophia Hermansen
Det her er litteratur, der kan ændre vores samfund. Tak for dit mod og vidnesbyrd, Sara Omar.
 
 
 
 
 
 
-  Sidsesbogreol, Sidse Cordes
’Dødevaskeren’ er en bog man aldrig glemmer, og som ikke forlader dig, selv når sidste side er læst, og bogen er lukket.
 
 
 
 
-  Kristeligt dagblad, Lotte Kirkeby Hansen
det er indiskutabelt, at den er modig og vigtig i sin kritik og i sin skildring af en kultur og en religion, hvor muslimske piger og kvinder i Allahs navn bliver undertrykt og udsat for overgreb og mord.
 
 
 
 
-  Ekstra Bladet, Frank Sebastian Hansen
En chokerende og modig debut-roman
 
 
 
 
 
 
-  Bookmeupscotty
Der er ingen tvivl, ‘Dødevaskeren’ er bevægende og grusom læsning, som vil røre selv den koldeste kyniker, og jeg kan kun anbefale, at enhver skynder sig ud og får fat i et eksemplar.
 
 
 
 
-  Jyllands-Posten, Katrine sommer Boysen
Omar skriver gribende i episoderne, der foregår i Kurdistan, og særligt i romanens begyndelse kommer hendes afdæmpede tone romanen til gode. I sine detaljerige, stemningsskabende beskrivelser af hverdagen i husholdningen og de konstante angreb på de såkaldt vantro minder Omar nærmest om italienske Elena Ferrante og hendes fænomenale Napoli-romaner. Større ros kan man næppe få. Læs mere
 
 
 
 
-  Fyens Stiftstidende , Henrik Tjalve
"Dødevaskeren" er en roman, der rammer sin læser som et knytnæveslag (…) et smerteligt og rystende vidnesbyrd om, hvordan kvinder undertrykkes.
 
 
 
 
 
-  Henriettesblog.dk
Dødevaskeren er en voldsom, barsk, hjerteskærende og spændende debutroman, skrevet af dansk-kurdiske Sara Omar.
BT
Tak, Sara.
God-bog.dk
Det er en fantastisk bog, så fremmedartet og uhyggelig, at man spørger sig selv: Kan dette være virkelighed i vore dage, og man tror på, at det er det. Jeg læste den ud i en køre og takker forfatteren for det indblik i den islamiske kultur, den har givet mig.
 
 
 
 
 
-  Voksenlivsstil.dk, Jeanette Hylleborg
Det er ond og grusom læsning, men ikke desto mindre nødvendig læsning
Weekendavisen, Søren K. Willemoes
Det kræver mod og styrke at turde skrive en sådan roman. Man kan kun respektere hende for det.
 
 
 
 
-  Nordjyske Stiftstidende, Lisbeth Helleskov
Information, Peter Nielsen
Hvor Yahya Hassans digtdebut var ren vred energi, så er Sara Omars debutroman et råb til himlen og det stærkeste vidnesbyrd, jeg har læst, om den kvindeforagt, der hersker i visse muslimske kulturer. Jeg vælger at tro på, at Sara Omars Dødevaskeren alligevel som en slags chokterapi kan åbne øjnene for helt utilstedelige forhold i vores kultur og derigennem hjælpe os videre i fællesskab. Lige nu har hun i hvert fald beriget dansk litteratur med en helt enestående fortælling. Læs mere
Føljeton.dk, Sille Kirketerp Berthelsen
Sara Omar har styrke som en såret superhelt, mens hun kræver kvinders ret til at blive behandlet som mennesker.
Politiken, Jes Stein
Den modigste bog i år.
Andreas Krog, Bogblogger.dk
Den lever da også fuldt ud op til forventningerne og de rosende ord og anmeldelser er helt på sin plads. Det kan egentlig siges ganske kort: Læs den.
Københavneravisen, Jannik Lunn
Det er en uforglemmelig historie
Downloads