Den underjordiske jernbane
Læs uddrag

Den underjordiske jernbane

Colson Whitehead

Romanen der har rystet Amerika.

”En sjælden gang imellem dukker der en bog op, der går igennem marv og ben, flytter ind i en og bliver der for altid. Sådan en bog er Den underjordiske jernbane.”
OPRAH WINFREY
 
Sekstenårige Cora er slave på en bomuldsplantage i Georgia. Hun lever i daglig angst og fornedrelse, men også med myten om sin mor Mabel, der flygtede og klarede den. Cora begiver sig ud på den dødsensfarlige flugt nordpå, men den fanatiske slavejæger, Ridgeway, som Mabel slap fra dengang, sætter nu alt ind på at fange hendes datter og smadre det netværk af mennesker, som hjælper de bortløbne.

På sin rejse nordpå må Cora ikke bare overliste Ridgeway og hans blodhunde, men også undgå alle de andre slavejægere, stikkere og lynchgrupper, der huserer på ruten.

Den underjordiske jernbane er en hårrejsende spændende roman om en ung kvindes næsten dyriske vilje til at overleve, og samtidig er det en banebrydende litterær præstation i sin beskrivelse af en af de mest brutale perioder i amerikansk historie.


Vinder af
Pulitzer-prisen 2017
National Book Award 2016
The Andrew Carnegie Medal for Excellence 2016
Nomineret til The Kirkus Book Prize 2016
Arthur C. Clarke Award, 2017
Årets bog i Publisher’s Weekly 2016
En New York Times-bestseller
En Washington Post-, Barnes & Nobles-, Wall Street Journal- og USA Today-bestseller
Præsident Obama’s Summer Read 2016
Oprah’s Bookclub Pick, august 2106


”Mesterligt og dybt chokerende.”
THE NEW YORK TIMES

“En ny amerikansk klassiker er født.”
NEWSDAY

“En triumf for Colson Whitehead.”
WASHINGTON POST

“Historien om slaveriet skrevet, som Hendrix spillede nationalsangen.”
THE NATIONAL BOOK REVIEW

“En rasende, lysende og nyskabende roman.”
THE GUARDIAN

”Intet mindre end en genopfindelse af den historiske roman.”
THE NEW YORKER

“Smuk, fantasifuld og skærende præcis.”
THE WALL STREET JOURNAL

”Et mesterværk.”
MIAMI HERALD
Læs mere
Vælg udgave:
 e-bog (epub)
 lydbog (download)
 p-bog (paperback)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 129.00
Spilletid: 10T 18M
ISBN: 9788740041422
Format: Download MP3
Lydbog udk. 19. June 2017
Indlæst af: Karen Abrahamsen
Oversætter: Vibeke Houstrup Christensen
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
 
 
-  Femina, Julia Lahme
Romanen er brutal, ægte, vedkommende og det er ikke svært at drage paralleller til vores verden af i dag, den læses både med en fryd og en rislende uhygge. En af de bøger, man ikke uden videre slipper eller ryster af sig.
 
 
 
 
 
 
-  bognørden
”Den underjordiske jernbane er en sand litterær perle. Sproget er legende let, knusende i sit levende billedsprog og ikke mindst hjerteskærende skarpt i sit portræt af den meget sorte og grusomme periode i den amerikanske historie.”
 
 
 
 
 
 
-  ChriChri, Charlotte Weisenfeld
En stærk historie, der gør et stort indtryk
 
 
 
 
 
-  Litteraturlinjer
Fortællingen farer fremad med huj og hast og med nøgterne, meget ordknappe og diagnosticerende vendinger, hvor man som læser ikke sjældent mærker, at halsen strammes, og øjnene sitrer. Jeg må virkelig sige, at jeg synes, det er noget af en bedrift at være i stand til gennem et så køligt rapporterende sprog at involvere læseren på så besættende en måde. Det er en velovervejet og velvalgt stil, der passer til perspektivet. Jeg er til stadighed forundret over, at jeg, fra jeg åbnede bogen og vendte første side, ikke så mig tilbage og først stod af efter en tur på godt trehundrede hæsblæsende og perspektivrige sider. Træk en billet og læs med, skal opfordring være herfra. Læs mere
 
 
 
 
 
-  Jyllands-Posten, Lars Ole Sauerberg
… gribende og chokerende historie i effektiv, solid realistisk stil, der sørger for, at læseren er helt med, helt ind i mindste grusomme detalje.
 
 
 
 
 
-  Nordjyske Stiftstidende
Det er en barsk, men også en helt igennem nødvendig fortælling om en grotesk virkelighed.
 
 
 
 
 
-  Bogrummet
en bevægende læseoplevelse
 
 
 
 
 
-  Mette Eline Pedersen
Den Underjordiske Jernbane er sådan en bog der kravler ind under huden på en og bider sig fast.
 
 
 
 
 
-  Drustrups Bogblog
Læs den og gys over nogle menneskers ondskab, anerkend andres vilje til at hjælpe folk i nød, bliv forundret over menneskets vilje og evne til at overleve, bliv klogere undervejs på din tur med jernbanen, og vær sikker på, at det ikke er en bog, du sådan lige kan glemme!
 
 
 
 
 
-  Fyens.dk
Amerikansk prisvindende roman om en slavepiges kamp for frihed er rystende, uafrystelig og original kontrafiktiv historiefortælling, der trækker tråde helt frem til Black Lives Matter-bevægelsen.
 
 
 
 
 
-  Ekstra Bladet, Frank Sebastian Hansen
blander spændingsmættet action med magisk realisme. En cocktail, der stik imod alle odds lykkes formidabelt godt.
 
 
 
 
 
-  Berlingske , Per Krogh Hansen
”Colson Whitehead skriver blændende godt og balancerer sin pen på en knivsæg mellem på den ene side tør sarkasme og lakonisk gengivelse af den håb-og udsigtsløshed, der kendetegner slavelivet, og på den anden side en dokumentaristisk-realistisk gengivelse af slavelivets dagligdag.”
 
 
 
 
 
-  Litteraturlinjer.dk
”Denne fortælling buldrer, skrumpler og slingrer derudad, og det er bragende betagende…. Træk en billet og læs med, skal opfordringen lyde herfra.”
 
 
 
 
 
-  Kristeligt Dagblad, Kristine Kabel
Colson Whiteheads Pulitzerpris-vindende roman " Den underjordiske jernbane" kom til Danmark i denne bogsæson og fortjener al den ros, den har fået i hjemlandet.
 
 
 
 
-  Familie Journalen
en stærk, gribende og undervejs også nærmest uudholdelig voldsom historie
 
 
 
 
-  Litteratursiden.dk
’Et skarpt, grusomt men upartisk portræt af slavehandlen i USA. Whitehead har forvandlet menneskehedens værste sider til et mesterværk, en litterær magtdemonstration.’
 
 
 
 
-  Børsen , Line Rasmussen
En eventyrlig slavehistorie
Book me up, Scotty!
Colson Whitehead har skabt et værk med afsæt i en historie, der er så gennemtærsket og velkendt, at man kunne frygte at blive præsenteret for den samme gamle sang. Sangen er måske nok velkendt, men den har både fået ny krølle på melodien og et tekstmæssigt indhold, som stråler af poesi og lægger op til refleksion. Læs mere
Information, Martin Bastkjær
en vigtig fortælling om en dyster periode i amerikansk historie, hvis efterskælv desværre stadig kan mærkes - tænk blot på Black Lives Matter-bevægelsen og urolighederne i Ferguson i 2014.
Crossing Journeys
I Den underjordiske jernbane fører whitehead med sikker mål og præcision den historiske og fiktive genre i et sammenvævet spind mellem fiktion og virkelighed sammen på fineste vis.
Københavneravisen, Jannik Lunn
”Det er en helt igennem gribende beretning om en af de mest sorte (undskyld udtrykket) perioder i Amerikas historie. Det er en uforglemmelig roman, der har fortjent alle de mange litterære priser, den har fået.”
Downloads
TOP  ▲
Andre bøger af Colson Whitehead
Slyngelmanifestet
Den dobbelte Pulitzerprisvinder fortsætter sin Harlem-saga med en Læs mere
Harlem Shuffle
Harlem Shuffle er en familiehistorie maskeret som spændingsroman, en Læs mere
Drengene fra Nickel
Drengene fra Nickel er en hjerteskærende roman af en af vor tids Læs mere