Den spanske syge
Hør uddrag

Den spanske syge

Da historiens mest dødbringende epidemi kom til Danmark

Tommy Heisz

Den spanske syge ramte hårdt og ubarmhjertigt og slog omkring 15.000 mennesker ihjel alene i Danmark, da den hærgede for kun 100 år siden. Frygten lurede i alle afkroge af samfundet, og sorgen lå tungt over landet.

I sommeren 1918 – netop som Første Verdenskrig var ved at være forbi – spredte historiens mest dødbringende epidemi sig over hele kloden. Den spanske syge var i bund og grund kun en influenza, men den var så aggressiv og smitsom, at folk var chanceløse, når de blev ramt. Epidemien tog samlet set over 50 millioner liv, og op mod 15.000 danskere bukkede under for den ondartede influenza.

For første gang fortælles nu historien om, hvad der skete, da epidemien ramte Danmark. I sporvogne og biografsale var frygten fast følgesvend. Ambulancerne kørte i pendulfart til byernes overfyldte hospitaler med nye patienter, blå i huden og rallende af hoste. Og i kapellerne måtte graverne stable kisterne for at få plads til alle de døde.

Gennem en lang række øjenvidneberetninger kommer vi helt tæt på den angst, sorg og uhygge, der lå tungt over Danmark under epidemien. Vi hører om tragiske dødsfald og hårdt ramte familier, men også om de frygtløse sygeplejersker, læger og frivillige hjælpere, der kom patienter til undsætning i hele landet.

Historien trækker tråde helt op til nutiden. Først for nylig fik man rekonstrueret det virus, der var årsag til epidemien. I dag er den spanske syge derfor med til at gøre forskerne og lægerne klogere på, hvad vi skal stille op, når den næste store epidemi rammer os.
Læs mere
Vælg udgave:
 lydbog (download)
 lydbog (download)
 e-bog (epub)
 p-bog (indbundet)
Belastning...
Link to Saxo
DKK 149.00
Sideantal: 384
ISBN: 9788740048407
Format: ePub
E-bog Udk. 23. March 2018
Beskyttelse: Digital vandmærkning
Anmeldelser og omtale
 
 
 
 
 
-  Jysk-Fynske Medier, Arne Mariager
’Den spanske syge’ er ikke alene en stor fortælling om en af de største dræbere i danmarkshistorien, men også en stribe rørende lokalhistorier fra hele landet. Tommy Heisz, manden bag ’Den spanske syge’ har leveret et imponerende researcharbejde … At skrive langt over 400 sider om en sygdom kan virke voldsomt. Men Heisz har også skrevet et stykke danmarkshistorie og lavet en række personportrætter, der gør bogen til spændende og på sin egen meget alvorlige måde også til underholdende læsning. Læs mere
 
 
 
 
-  Kristeligt Dagblad, Lotte Kirkeby Hansen
Det er elementært velkomponeret, velskrevet og vedkommende, og det er ligeledes glimrende researchet både på tekst- og billedside, hvor familieportrætter og kostelige billeder af telefondamer med mundbind samt spøjse avisklip og annoncer udgør et fint historisk spor.
 
 
 
 
-  Nordjyske Stiftstidende , Anders Abildgaard
Det er et dramatisk emne, Tommy Heisz har kastet sig over, og det er en på alle måder dramatisk beretning, han har fået ud af det. Efter endt læsning sidder man lettere rystet tilbage. Selve de historiske begivenheder er gruopvækkende nok i sig selv, men de tråde, Heisz trækker til nutiden, er bestemt også frygtindgydende. Hvem siger, det ikke kan ske igen? Det kan det! Heisz er en god fortæller, og hans bog er -det dystre emne til trods -en fornøjelse og direkte spændende at læse. Læs mere
 
 
 
 
-  Arbejderen
... en lang række hjerteskærende historier om familier og hele samfund, der blev ramt.
Historie-online.dk
Der er mange rørende historier om heltemod, elendighed og hjælpsomhed. Og alt sættes i perspektiv af Heisz’ beskrivelser af tiden og verdens tilstand. Det er som nævnt meget fængende og meget velskrevet. Tommy Heisz’ bog kan kun få de bedste anbefalinger herfra.
Ekstra Bladet, Hans Engell
Journalisten og forfatteren Tommy Heisz har i sin nye fremragende dokumentarbog om den spanske syge tegnet den forfærdelige beretning om epidemien, som på få måneder ramte hele Danmark ... Det er en spændende og rystende beretning med masser af vidneudsagn og dokumentation om årene, da den spanske syge slog 15.000 mennesker ihjel alene i Danmark. Læs mere
Litteratursiden.dk, Jette Landberg
"En interessant og medrivende dramadokumentarisk beretning." "Tommy Heisz har plukket i de mange kilder og dramatiseret indholdet, så man føler med den udslidte læge på Tåsinge, der ene mand måtte klare hundredevis af sygebesøg, og man lever sig ind i ulykken i de fattige kvarterer, når en forsørger dør." Læs mere
Litteratursiden.dk
En interessant og medrivende dramadokumentarisk beretning … Tommy Heisz har plukket i de mange kilder og dramatiseret indholdet, så man føler med den udslidte læge på Tåsinge, der ene mand måtte klare hundredevis af sygebesøg, og man lever sig ind i ulykken i de fattige kvarterer, når en forsørger dør. Læs mere
Den spanske syge
Da historiens mest dødbringende epidemi kom til Danmark. Den spanske syge ramte hårdt og ubarmhjertigt og slog næsten 15.000 mennesker ihjel alene i Danmark, da den hærgede for kun 100 år siden. Frygten lurede i alle afkroge af samfundet, og sorgen lå tungt over landet. 
Den spanske syge - ude som lydbog
Den spanske syge ramte hårdt og ubarmhjertigt og slog næsten 15.000 mennesker ihjel alene i Danmark, da den hærgede for kun 100 år siden. Frygten lurede i alle afkroge af samfundet, og sorgen lå tungt over landet.
Den spanske syge - Assistens
Da historiens mest dødbringende epidemi kom til Danmark. Den spanske syge ramte hårdt og ubarmhjertigt og slog næsten 15.000 mennesker ihjel alene i Danmark, da den hærgede for kun 100 år siden. Frygten lurede i alle afkroge af samfundet, og sorgen lå tungt over landet. 
Downloads