David Lagercrantz Q&A
Q&A med David Lagercrantz om ’Obscuritas’:
”Jeg tror, jeg har gang i en god historie.”
4. januar udkommer ’Obscuritas’, som er den første del af en ny krimiserie med den umage duo, Rekke og Vargas - en intelligent og nervepirrende pageturner hvor intet er, som det ser ud. Vi har spurgt, og forfatter David Lagercrantz svarer her:
Hvordan fik du ideen til ’Obscuritas’?
Det begyndte med, at karaktererne kom til mig – jeg så dem pludselig foran mig, som om de var i live. Så læste jeg om, hvordan Taleban førte krig mod musikken, og det fascinerer mig. Hvad er det ved musik, der kan være så truende? Det ville jeg udforske.
Hovedpersonerne Rekke og Vargas: Hvem er de, og hvorfor har du valgt lige præcis de to karaktertyper?
De voksede ud af min første litterære kærlighed, Sherlock Holmes. Men jeg ville modernisere karakterne. Jeg erstattede Holmes' arrogance med en usikkerhed på sig selv. Min Holmes, Hans Rekke, leder konstant efter klarhed, Claritas – men det er mørket, Obcuritas, der hele tiden tiltrækker ham. Miceala Vargas er en hårdere, mere uafhængig Watson. I modsætning til Rekke har hun ingen svage punkter. Hun bider sammen. Hun er en fighter.
Rekke døjer med psykisk sygdom – hvorfor er det vigtigt for hans karakter?
Han er bipolar. Det giver ham kompleksitet. Men det skaber også en ekstra nerve ved selve detektivhistorien. Når Rekke er manisk, ser han på verden som i et spejl. Når han er deprimeret, dækker et mørkt slør hans verden. Læseren ved derfor aldrig rigtig, om han er genial – eller bare gal igen.
De to kommer fra helt forskellige sociale lag. Hvad betyder det for historien?
Jeg har altid interesseret mig for klasseforskelle og hvordan det sætter sig i kroppen og findes i vores syn på verden. Og her skaber det sin egen dynamik. Micaela er fra forstaden og kan ikke forstå, at Rekke, der så ud til at have alt, lader det falde så meget. Hun er tiltrukket af ham, men føler også skuffelse og vrede. Hvorfor trækker han ikke sig selv op - som hun altid har gjort?
Hvilke temaer vil du mene, er de væsentligste i bogen?
Musikken er der over det hele som en underliggende kraft, der påvirker os mere, end vi tror. Men året er 2003, Irak-krigen er lige begyndt, og jeg ville gerne beskrive, hvor meget der gik galt dengang. USA, retsstaten, er begyndt at torturere mennesker, og det var ødelæggende. Du kan ikke gøre en menneskelig krænkelse god igen ved selv at krænke menneskerettighederne.
Vi kommer verden rundt fra Stockholm til USA og Afghanistan. Hvordan har du researchet historien? Og har den været på vej længe?
Jeg researcher grundigt, når jeg skriver, det er en del af det sjove. Jeg læser og taler med eksperter. Men man skal aldrig undervurdere den research, der allerede er der, og som er udsprunget af egne erfaringer. Den har jeg brugt vældig meget her, især når det kommer til Rakkes mentale skrøbelighed, og Micaelas følelse af at være udenfor.
Du skriver om barske begivenheder med stor indlevelse og en høj detaljegrad. Men også med en vis portion humor f.eks. i dine beskrivelser af politifolkenes gøren og laden. Hvad er det, latteren kan i en uhyggelig krimi?
Humor kan være som en nål. Det punkterer det oppustede og det falske. Men der er selvfølgelig også noget afvæbnende ved latter. Det kan vise det latterlige i vores seriøsitet og gøre mørket lidt lettere at bære.
’Obscuritas’ har fået en virkelig flot modtagelse i de lande, den allerede er udkommet i og tillykke med det. Hvad håber du, at læseren tager med sig fra læsningen?
Jeg håber, læserne får en god oplevelse ud af bogen, men også at de lærer noget. Intet er bedre, end når vi efter at have læst en bog ser verden på en lidt anden måde.
Kan du sige lidt om tanken bag og ambitionen for serien som helhed, og kan du allerede nu løfte sløret for dine overvejelser om næste bog?
Micaela vil vokse sig større og blive en mere ligeværdig kollega med sit eget mørke drive. Og så vil hendes og Rekkes verdener blive forbundet på en lidt overraskende måde. Der er jo misbrug i begge familier, og de har også begge en ret slem søskenderivalisering. Jeg tror, jeg har gang i en god historie.
400 sider, kr. 300
Udgivelse 4. januar
