Q&A Daniel Dencik

 

Kort fortalt: Hvad handler bogen om?

Nordisk vildt er en nutidig roman om broderskab og kærlighed i den næsten forsvundne, danske kystskov. Silas er en krigsveteran, som lever alene i skoven. Hans voldsomme fortid ligger i Afghanistan, Irak og de narkotiske ravefester i Thailand.

Elias er hans tvillingbror, som han aldrig ser. Da de var unge, var de to drenge uadskillelige. Silas blev forelsket i Sara, men da han var ude på sin første mission i Kosovo, "stjal" Elias hende under påskud af at være ham.

Mens Silas har udkæmpet sine krige, har Elias været viet livet til sin forskning, kvantefysik ved Niels Bohr Institutet og den jødiske arv, især kabbala. Samtidig har han opdraget en søn med Sara.

Romanen begynder ved, at Sara og Elias besøger Silas på det gamle familiegods i kystskoven. De medbringer deres teenagesøn, Sebastian, som ser op til Silas og enspænderlivet. Men på en bukkejagt sker der en ulykke, og Silas og Elias bliver bragt tilbage i hinandens verdener igen.
Nordisk vildt væver hele verdener ind i sig selv for at fortælle en menneskelig fortælling om tab og genfødsel.
 

Hvilke temaer er de vigtigste?

Dualitet, længsel, krig, mystik, kvantefysik, sjælevandring, at miste og at genforenes.
 

Kan du fortælle om arbejdet med bogen

Jeg interesserer mig for de ting, man ikke umiddelbart forstår. Hvis noget er svært eller ubegribeligt nok, graviterer min opmærksomhed imod det. Jeg skriver om de ting, jeg ønsker at vide noget om. Denne gang har det handlet om kvantefysik, kabbala og hvordan det er at være tvilling.

Arbejdet har bragt mig vidt omkring. Bogen er blevet skrevet på lange rejser gennem Myanmar, Malaysia, Singapore, Venedig, Spanien og Los Angeles. Jeg tilbragte en del dage i et forladt, malaysisk fængsel, hvor jeg troppede op hver dag for at kunne skrive ægte og sandt om ensomheden og udsatheden i fængslet.

Jeg har skrevet på bogen i fire år.
 

Er der noget særligt, du kan fortælle fra skriveprocessen

Jeg har prøvet at opføre mig som Silas. Jeg har fået politiet til at lave afhøringer af mig som Silas, så jeg kunne se, hvordan de griber ham an. Jeg er blevet mentalundersøgt af en retspsykiater, mens jeg spillede Silas. Det har nærmest været en slags method writing, hvor jeg har brugt skuespil for at blive klogere på karaktererne.

Jeg er betaget af talesprog. Jeg tror, jeg er god til at lytte. Og jeg kan godt lide at kombinere et hverdagligt sprog med de højloftede tanker, som både Silas og Elias udtrykker, når de er alene. Jeg har været fast gæst i veteranhjemmet på Roskildevej, hvor jeg har lyttet til de gamle soldaters fortællinger, aflyttet deres sprog og senere læst det hele op for dem. Det er afgørende for mig, at dem, der har givet mig deres livshistorier, bliver behandlet godt.

Jeg har faret vild mange gange i den lange skriveproces, men som forfatteren Somerset Maugham meget rigtigt sagde:

- There are three rules for writing a novel. Unfortunately, no one knows what they are.
 

Nordisk vildt – titlen: Hvad betyder den?

Den konkrete betydning hentyder til den fauna og flora, der er indfødt i et land som Danmark til forskel fra invasive arter. Det er for eksempel råvildt. Men i overført betydning refererer titlen også til en drøm om noget oprindeligt, som måske er gået tabt i det nutidige Danmark. Silas og Elias har dyrket den norske black metal-musik i deres ungdom. De har prøvet at blive høje af pigæbler, bulmeurt og andre tidlige hallucinogener.
 

Naturen spiller en stor rolle: Hvordan har du researchet den del?

Jeg har tilbragt meget tid på de steder, hvor romanen finder sted: kystskoven i Bjerre Herred, ikke langt fra Juelsminde og Horsens. Jeg har læst gamle opslagsværker om tidligere tiders flora. Og så har jeg lyttet til nulevende botanikers tanker.
 

Hvilken rolle spiller jagt-temaet?

Jeg vidste fra starten, at Silas skulle være bukkejæger. Det er endnu et af de emner, som har lokket mig med sin gådefuldhed. Jeg har ikke vidst noget om det, og derfor har jeg ønsket at vide det hele. Jagt er en rest af noget oprindeligt menneskeligt, der ikke længere eksisterer i dagens Danmark. Jeg er optaget af ting, der forsvinder. Jeg vil gerne se, på hvilken måde noget forsvinder ud af vores tankeverden. Jeg synes, ruinen er den mest interessante af alle konstruktioner.
 

Hvor meget af dig selv er der i romanen?

Jeg har levet et liv, der har været meget fjernt fra det liv, som Silas har levet. Og jeg har levet et liv, der har været meget beslægtet med Silas’. Jeg tror, det er den kombination, der har gjort det muligt for mig at skrive romanen.

Vi har enspændergenet til fælles. Vi har delt et ungdommeligt ønske om at ville være narkomaner, når vi blev voksne. Eventyrlysten, outsidertilværelsen og de kompromisløse livsvalg har Silas også hentet fra mig.
 

Hvad håber du, at læseren får ud af læseoplevelsen?

Jeg håber, man føler, at man får fortalt en god og unik historie. Jeg håber, man føler at Silas og Elias er brødre af kød og blod. I håbefulde stunder drømmer jeg også om, at bogen kan være med til at åbne øjnene for nogle af de verdener, som findes midt i vores. Paralleluniverser, hvor tingene ser helt anderledes ud. Det kan være den ortodokse jødedom, den kvantefysiske forskning, krigsveteranernes verden, de indsattes verden. Bogen prøver at pege på den rigdom, som omgiver os til alle sider, hvis blot vi åbner os en smule.

Foto: Robin Skjoldborg
TOP  ▲
Nordisk vildt
Tvillingebrødrene Silas og Elias lever vidt forskellige liv. Hvor Elias nyder den trygge kernefamilie, lever soldaten Silas derimod i ensomhed og narkomani. En ulykke under en jagt i den danske Læs mere