Giv dit barn en smoothie af kram og katastrofer

 

”Det bedste du kan gøre for dine store børn, er at sørge for at de bliver lidt bange, lidt åndeløse og lidt klogere på verden.”
 
Alzheimers, alkoholisme og homoseksualitet er ikke de første emner, der popper op, når vi tænker børnebøger. Det har den tidligere instruktør, børneradiovært og nu forfatter Peter Molde-Amelung vendt op og ned på i Dallas København. En ny bog for store børn, der med humor åbner døren på klem til de farlige og sørgelige sider af livet.

 
Af Helle Skov Wacher
 
Peter Molde-Amelung har arbejdet med fortællinger for børn en stor del af sit voksne liv både i P3s Børneradio og senere på TV, hvor han bl.a. stod bag komedieserien ”Osman og Jeppe” på DR. Udover at se humor som udgangspunkt for sin formidling, mener han, at man kommer længst ved at tale til børn, som man ville til voksne.
 
”Jeg synes, det er vigtigt at introducere børn til alle dele af verden. Også de sider, som det kan være nemmere at skåne dem for,” fortæller Peter Molde-Amelung. ”Det har optaget mig i alt, hvad jeg har lavet for børn - TV, radio, film og nu en bog. Jeg plejer at sige, at jeg hjælper med at vaccinere børn til deres videre liv. Ved at konfrontere dem med de sider af livet, som er svære og tilbyde dem en måde at tale om emnerne på, nemlig ved at bruge humor, men aldrig lyve eller fortie.”
 
Forfatteren kan se tråde fra Dallas København til gamle dages eventyr. ”Grimms eventyr – De var også helt med på at vaccinere deres unge læsere til livet. De fortællinger vrimler med scener, der kunne bruges direkte i Game of Thrones. HC Andersen lægger heller ikke just fingrene imellem, når han lader Pigen med svovlstikkerne fryse og sulte ihjel med kun en glasrude mellem sig selv og en nystegt gås. Jeg synes, de historier burde være obligatorisk godnatlæsning – de er en fantastisk uddannelse i, hvad det vil sige IKKE at være en ordentlig voksen. Og dermed lære læseren, hvordan man skal opføre sig og leve anstændigt.”
 
Inspirationen er bla. fundet i hans egen rolle som far – Peter er gift og har to børn med tv-vært Signe Molde-Amelung – men også i sin egen barndom: ”Da jeg selv var barn, stødte jeg på to versioner af verden. Den hensynsfuldt censurerede version, hvor alkoholisme blev tysset ned med, ’han har det ikke så godt’, og Alzheimers var bare ’et forvirret menneske’”, fortæller han.
 
”Men så kom jeg hjem til min mormor. Og med munden fuld af kringle der dryssede ned i skødet på mig, lyttede jeg måbende til hendes version af verden. Her var en alkoholiker en fordrukken, stakkels fænakke af en mand, der brugte sine penge på bajere og tævede konen, der iøvrigt hed Lizzie og arbejdede med min mormor på fiskefabrikken. Jeg elskede de historier. Det var de historier der forberedte mig på verden, gjorde mig bevidst om hvor de skarpe kanter ventede og gav mig et sprog.”
 
Peter Molde-Amelungs debutbog er en morsom, eventyrlig fortælling om en ny stærk og handlekraftig kvindelig hovedkarakter: Den 12 årige pige, Dallas København. Helt sin egen, men med dna fra Pippi Langstrømpe og Indiana Jones.
 
FAKTA om bogen:
 
Dallas København er lige fyldt 12 år, og snart vil hun:
 
1.     begå et lillebitte mord
2.     flygte fra politiet
3.     blive skudt
4.     slås med et rovdyr
5.     lære alt for meget om kærlighed.
 
Dallas er stædig, en smule usikker på verden og så er hun trænet til at slå ihjel med sine bare næver.
Dallas’ mor har aldrig haft tid til sin datter, i stedet har hun brugt sit liv på at redde truede dyrearter. Dallas’ far er død, og det er ikke noget, man taler om. Derfor er Dallas vokset op hos sin oldefar.
Så da han, uden nogen forklaring, forsvinder, er Dallas pludselig pænt alene i verden. I
kampen for at finde ham får hun hjælp af den tatoverede dreng Jack, som er fåkkin vild med hende, og af oldefarens ven Okker, der for ti millioner øl siden var læge.
Deres jagt på Dallas’ oldefar udvikler sig til et eventyr, hvor Dallas må slås med
kvindehaderen Ace og med en et-øjet, blodtørstig bjørn fra Rusland.
 
288 sider, kr. 200
Udgivelse 10. april

10 ting du ikke vidste om Dallas København og forfatteren Peter Molde-Amelung:
 
* Hovedpersonen i bogen Dallas København er inspireret af Pippi Langstrømpe, Katniss Everdeen og Indiana Jones.
* Bogen Dallas København oprindeligt var skrevet som en tv-serie.
* Peter Molde-Amelung har skrevet bogen som en hyldest til sin mormor.
* Peter Molde-Amelungs mormor i konfirmationsgave fik trukket de sidste tænder ud og fik et gebis.
* Peter Molde-Amelung er hjemmegående husfyr, som ud over at skrive bøger også skriver på manuskripterne til karriere-konens quiz på DR2.
* Peter Molde-Amelung er gift med tv-værten Signe Molde-Amelung.
* Peter engang i tv-programmet ’Fjernsyn med Sara og Peter’ fik to hestepiger til at spise hestebøf. Og at programmet nær var blevet lukket af den grund.
* Forfatteren engang har mødt en ulv, mens han stod og tissede udenfor sit telt en tidlig morgen i New Mexico.
* At hans ældste datter en dag spurgte, hvorfor han var blevet klippet skaldet oppe på toppen, og det var sådan, han opdagede, at han var blevet en voksen mand med måne.
* Har spist den samme slags morgenmad hver morgen i 20 år. Og på mange måder er ret kedelig.

 
FAKTA om forfatteren:

Peter Molde-Amelung har brugt en stor del af sit voksne liv på at skræmme børn. Først som vært på P3's Børneradio i slutningen af 1990'erne. Dernæst på TV2's Fjernsyn med Sara & Peter - et børneprogram, der nær var blevet kvalt i fødslen, fordi første udsendelse bl.a. gik ud på at få hestepiger til at spise hestebøf. Senere som instruktør af blandt andet komedieserien "Osman og Jeppe" til Ramasjang.