12. april 2018

Bogpris til Sara Omar

Bogpris til Sara Omar

Berlingskes og Danmarks Biblioteksforenings litteraturpris, Læsernes Bogpris på 100.000 kroner, er i år blevet uddelt til Sara Omar for romanen Dødevaskeren. Siden februar har alle læsere kunne stemme på én ud af 10 nominerede romaner til prisen, og læserne valgte klart Sara Omars anmelderroste bestseller, der siden november 2017 har ligget i top på bestsellerlisterne og solgt mere end 50.000 eksemplarer.

”Det betyder utrolig meget for mig at vinde prisen, og det giver mig håb om at fortsætte som forfatter og som menneske, for den viser, at det, jeg gør, faktisk nytter noget. Prisen er en anerkendelse, som jeg får fra befolkningen, fra læserne, og det viser, at mit budskab er kommet ud. Læsernes Bogpris 2018 gives ikke kun til mig, men til alle de børn, piger og kvinder, jeg kæmper for. Prisen er med til at fortælle alle de undertrykte stemmer - at der er håb derude. Den er med til at fortælle, at de bliver hørt, og at det er så vigtigt at bryde tavsheden, så vi i fællesskab kan skabe forandringer,” siger Sara Omar.

’Dødevaskeren’ handler om det nyfødte pigebarn Frmesk, der er uønsket af sin far på grund af sit køn. Hun er tilmed mærket for livet med en lille kridhvid hårtot på sin barneskaldede isse. Er det et tegn fra Allah? Er hun velsignet eller forbandet?

Frmesks farmor insisterer på, at hun bliver omskåret med det samme, men Frmesks mor frygter, at hun er for lille og svag til atkunne overleve indgrebet. Endnu mere frygter hun sin mand og truslen om, at han vil skaffe den lille af vejen. Da hans voldelige adfærd intensiveres, er hendes eneste udvej at sætte barnet i pleje hos sine egne forældre. 

Frmesks mormor er dødevasker. Hun tager sig af de kvinder, som ingen andre vil begrave - kvinder dræbt i vanære og skam. Frmesks morfar er pensioneret oberst, og til forskel fra sin kone læser han ikke kun i Koranen, men besidder et mangfoldigt bibliotek. Det er et kærligt hjem, som dog kun for en tid er i stand til at skærme Frmesk mod den fysiske og psykiske overlast, der ubønhørligt nærmer sig fra alle sider i et Kurdistan præget af krig, folkedrab og had. 

Dødevaskeren er en voldsom roman om et ekstremt udsat pigeliv.

Gå til News