Der skal være alvor, før det batter

 

Fire kvikke børn, en mand i dametøj, og en mor, der ikke er der. Det er ingredienserne, når Renée Toft Simonsens igen har sat sig bag tasterne for at skrive en serie for børn om, hvordan det også kan være at være barn anno 2019. Men hvordan fanger man børn og andre læseres interesse? Det giver Renée selv sit bud på her.

 
Af Helle Skov Wacher
 
Renée Toft Simonsen er netop nu aktuel med en ny bog for børn. Hun kan nemlig noget ganske særligt, og ligesom hendes tidligere store succeser med bøger for børn rammer denne læseren med humor, varme og masser af kærlighed.
 
Børnene fra Sølvgade har været i mine tanker i flere år, inden jeg satte mig ned og skrev den. Da jeg endelig kom i gang, var det virkelig svært at finde tonen i den. Det tog månedsvis og mange kasserede sider, før jeg nåede til formen, men da jeg først havde tonen og fortælleren, skrev jeg den på et par måneder; det flød bare ud, og så blev det faktisk både sjovt og en fornøjelse,” fortæller Renée Toft Simonsen om arbejdet.
 
Hendes bøger har altid en meget alvorlig bund, og det er måske det, der gør, at både børn og voksne elsker dem. ’Børnene fra Sølvgade’ er ifølge forfatteren selv let og sjov og finurlig og hyggelig og elskelig - men den handler i bund og grund om fire børn, hvis mor har begået selvmord, fordi hun var psykisk syg.  ”Det bliver ikke nævnt et eneste sted, men det er sådan, det er”, siger Renée Toft Simonsen.
 
”Jeg tænder selv kun på noget, når det har en alvorlig bund. Hvis der ikke er mere i det end hygge, keder jeg mig hurtigt. Det skal handle om noget, og det skal være blodig alvor, som Tiberius Tudefjæs hvis mor er skredet til Argentina fordi hun forelskede sig i en mørkhåret fyr derovre og efterlod Tiberius og hans far alene tilbage til at samle stumperne op. Eller som hos Karla, hvor hendes far er alkoholiker og ikke kan holde de aftaler, de laver.”
 
Udgangspunktet er, at karaktererne hos Renée er virkelige mennesker med alt, hvad det indebærer af glæder, sorger og ikke mindst udfordringer. Det er børnene i den nye bog også.
 
”Det er virkelige børn, og det, der sker i bogen, kunne være sket i virkeligheden. Men jeg har selvfølgelig skrevet det ind i et barnligt univers, hvor der også er en lethed over det, så det bliver hyggeligt at læse op om aftenen, inden ungerne skal sove. Det tragiske er vi nødt til at se kærligt på, ellers bliver livet uudholdeligt. Ingen går igennem livet uden psykisk sygdom, død, misbrug, vold, tab og sorg,” fortæller hun.
 
”Som barn elskede jeg selv at læse om børn, der klarede det mest umulige, børn der havde det svært, men som kom igennem på trods, eller som var ressourcestærke. Jeg har også altid elsket det magiske som Pippi, der var meget stærk, eller Karlsson og Mary Poppins, der kunne flyve. Måske er det der, jeg har fundet inspirationen,” afslutter hun. ”Men det vigtigste i bogen er budskabet om, det er vigtigere at passe på hinanden, end det er at gøre det, som andre synes er det rigtige.”
 
 
 
Fakta om bogen:
Lige siden deres mor gik ud for at vinterbade sidste år, har Katinka boet alene sammen med sine tre søskende i lejligheden i Sølvgade: Tristan på 15 år, der er god til at lave lasagne og reparere cykler, Kirk på 9 år, der gerne vil være advokat og hele tiden læser i en tyk, gul bog, der hedder Karnov og Petra på 6 år, der har englevinger på og elsker sine planter og sin papegøje over alt på jorden.
 
Petra er ved at være stor nok til at skulle i skole – men for at blive skrevet ind, kræver det, at en voksen møder op på skolen. Børnene fra Sølvgade lægger derfor en plan: De må have fat i en hushjælp, der kan følge Petra i skole. De har kun råd til at ansætte en hushjælp i tre måneder – men da miss Nelly fra Vollsmose, den mandlige hushjælp med nederdel, højhælede støvler og strithår, først er kommet ind i deres liv, har de ikke lyst til nogensinde at give slip på ham igen.
 
Problemet er bare, at de ikke har råd til at beholde ham og desuden er de også bange for, at han skal finde ud af sandheden om deres mor og fortælle det til kommunetrolden. Hvis nogen finder ud af deres hemmelighed, risikerer de nemlig at blive sendt på forskellige børnehjem, og de fire søskende vil for alt i verden blive sammen.
 
TOP  ▲
Børnene fra Sølvgade
Nye serie fra Renée Toft Simonsen. Katinka og hendes tre søskende bor helt alene. De fortæller ingen, hvad der er sket med deres mor, for de vil blive sammen for en hver pris. Kan de få deres mandlige Læs mere