0
0
0

Børnene fra Sølvgade tager kampen op

Børnene fra Sølvgade er ’Kramer vs. Kramer’ for børn:
Renée Toft Simonsen: ”Der er noget fantastisk over at skulle klare sig selv”

Renée Toft Simonsen er aktuel med anden bog i serien om børnene fra Sølvgade. I ’Børnene fra Sølvgade tager kampen op’ tager Renée fat på store emner, som bl.a. inkluderer, at vi er forskellige, og at det kan være svært, når de voksne ikke kan blive enige om, hvem der skal tage ansvaret for dem. Men det bliver ikke tungt, og det er ifølge Renée godt for børn at blive mindet om, at de kan klare rigtigt meget selv.

”’Børnene fra Sølvgade’ tager kampen op er lidt en ’Kramer vs. Kramer’ for børn. Det er et meget stort emne at tage op, men på samme tid handler bogen om, hvilke ressourcer vi har, og hvordan vi kan gå ind i os selv, finde ressourcerne og styrken og klare os, på trods af den modgang, der måtte være,” fortæller Renée Toft Simonsen.

I bogen her skriver hun hverdagsdramatik for tweens, ligefremt og ligetil. Det er let at læse, med god fremdrift og underspillet humor. Børnene fra Sølvgade tager kampen op’ er underholdende og hyggelig læsning med en fin morale om, at vi er forskellige, at vi ikke alle lever på samme måde, men at vi skal passe på hinanden, uanset hvad andre mener.


Spændende at skulle klare sig selv
De fire børn i bogen klarer sig godt på trods af omstændighederne, og Renée ser bogen som dejlig opmuntrende: ”Jeg tror, at det kan være en rigtig dejlig ting for børn at læse om, at det nok skal gå, og at de nok skal klare den. Det er de hyggeligste og kærligste bøger, og jeg ELSKER den historie. Der er noget fantastisk over det med at klare sig selv, og her har vi fire børn, der bor alene i en lejlighed midt i København og klarer sig selv og selv må bestemme ALT. Det er der noget ret spændende over.”


Flyttede hjemmefra regelmæssigt
Renée har selv været glad for at være fri for de voksne som barn:
”Da jeg var lille, flyttede jeg regelmæssigt hjemmefra. Jeg lavede huler alle mulige mærkelige steder, hvor jeg indrettede mit sted og besluttede, at nu kom jeg ALDRIG hjem. Nu skulle jeg klare mig selv. Der var ingen voksne, som nogensinde skulle bestemme over mig mere!”


Det alvorlige på en kærlig og finurlig måde

I den nye bog er de fire børn flyttet hjem til miss Nelly [en mand i dametøj, red.] og hans mand Brian. De er lykkelige for deres liv i deres nye familie, der måske ikke ligner alle andres, men hvor der er mindst lige så meget kærlighed som inde hos naboen. Men en dag banker det på døren: børnenes bedsteforældre har opsnuset, hvor børnene er, og de vil have dem med sig hjem. Og så må man overveje, hvem der egentlig er ens rigtige familie. Dem, der har lavet en, eller dem, man elsker allerhøjest i hele verden?

”En af mine ambitioner har været at hylde forskellighed og være inkluderende i forhold til den lidt anderledes familie,” siger Renée Toft Simonsen. ”Jeg tror, det er godt at kunne snakke med sine børn om det. Om at vi er forskellige, og vi lever ikke alle på samme måde. Desuden tror jeg, at det at skulle klare sig selv og det at have en sorg i sit liv, er en del af det at være barn,” siger forfatteren, der også er uddannet psykolog. ”Bøgerne er gode som oplæsningsbøger på samme måde, som mine Karla-bøger var. De handler om noget, som er alvorligt, men gør det på en kærlig og finurlig måde.”


Fakta om forfatteren: Renée Toft Simonsen (f. 1965) er uddannet psykolog og forfatter til flere romaner og en stribe børnebøger, fx bestseller-serien om Karla, der begyndte med Karlas Kabale fra 2003. Første bind om børnene fra Sølvgade udkom i 2019. ’Børnene fra Sølvgade tager kampen op’ er netop udkommet på Politikens Forlag.


Holder til i Aarhus
Renée Toft Simonsen blev født i Randers, men er opvokset i Aarhus, hvor hun stadig holder til. Sammen med sangeren Thomas Helmig har hun boet mange år i Smilets by.

 

Fakta om bogen
’Børnene fra Sølvgade’ er en historie om fire børn, der bliver forældreløse, deres mor går ud for at vinterbade, og så kommer hun aldrig hjem igen. De fire børn må klare sig selv, og det gør de på en snedig måde. De får fat i en hushjælp, som er helt fantastisk. Han hedder Niels, men han bliver kaldt Miss Nelly, fordi han går i nederdele og højhælede støvler. Miss Nelly bliver bedste venner med de fire børn. I bog nummer to tager børnenes mormor fat i kommunetrolden, fordi hun godt vil have forældremyndigheden over børnene, men det vil Miss Nelly også. Bogen handler om, hvem der får forældremyndigheden, og hvor børnene skal bo.