ANNA GRUE PUNKT FOR PUNKT


Forfatter Anna Grue har siden 2007 skrevet syv bind i serien om privatdetektiven Dan Sommerdahl og novellesamlingen De andre. Nyligt har hun også kastet sig over kærlighedsromaner med bestselleren Italiensvej og til efteråret opfølgeren: De voksnes rækker.

Af Helle Skov Wacher


UdgangsPUNKT


Jeg skriver bøger, som jeg selv ville kunne lide at læse. Jeg elsker, når der er mange personer, masser a􀀀 sidehandlinger – og så må der gerne være humor. Jeg læser selv rigtig meget, og jeg læser bredt, både krimier, klassikere og moderne litteratur. 


OmdrejningsPUNKT


Omdrejningspunktet for mig er Odsherred. Jeg er født her, vi har haft sommerhus heroppe i tyve år – og nu er vi så vendt tilbage på fuld tid. Både min mand, som er kunstmaler, og jeg selv bruger stedet helt konkret i vores arbejde. I Dan Sommerdahl-serien spiller fjorden en gennemgående rolle, og mange af ideerne til bøgernes plots er simpelthen hentet direkte ud af livet heroppe: Plejehjemmet, cykelklubben, samtalerne i Brugsen og nyhederne i den lokale avis. 


LavPUNKT


Jeg havde en midtvejskrise, indtil jeg for ti år siden tog springet og blev fuldtidsforfatter. Samme lavpunkt lader jeg min hovedperson, Dan Sommerdahl, gennemleve. Han er i bind syv, I lige linje, i dyb krise: Han har hverken job eller kone, og børnene er flyttet hjemmefra. Men bare rolig: Der kan nå at ske meget, inden serien er slut ... 


VendePUNKT


Da jeg tog springet og blev fuldtidsforfatter vendte mit liv omkring. Inden da skrev jeg to bøger, mens jeg stadig havde chefjob i magasinbranchen, og det var for hårdt. Det var lidt skræmmende at forestille sig et liv uden kolleger, men det viste sig, at jeg i den grad trives med at være alene og kunne skrive i ro. Inderst inde er jeg åbenbart et hulemenneske.


HøjdePUNKT


Efter at have skrevet krimier i mange år skrev jeg forrige år romanen Italiensvej. Jeg fandt ud af, at research kan være fantastisk, og det at skrive uden for krimigenren var en meget anderledes og meget interessant proces. At bogen så også blev modtaget godt blandt læsere og anmeldere var en ekstra tilfredsstillelse. Netop nu skriver jeg på en selvstændig opfølger, som med lidt held er på gaden til efteråret.


PUNKTum


Det ligger mig fjernt at skulle sætte punktum, og jeg har ingen planer om at lade mig pensionere foreløbig. Min mand og jeg har aftalt, at vi overhovedet ikke vil tænke i de baner, før det er allerhøjst nødvendigt. Vi plejer at sige, at når vi bliver 80, må vi godt drosle lidt ned, og når vi bliver 85, er det okay at gå på aftægt. I vores fag er erfaring og livsviden kun et plus, og så længe fysikken kan følge med, knokler vi videre.