Alaa al-Aswany

Mini-interview med Alaa al-Aswany

Alaa al-Aswany er en verdensberømt egyptisk forfatter. Han har bl.a. skrevet den internationale bestseller ’Yacoubians hus’ og senest ’Jeg løb mod Nilen’, der udkom på dansk den 10. oktober 2019.

Her får du 10 facts om Alaa al-Aswany, som du (måske?) ikke vidste:

 

 

1. Alaa er uddannet tandlæge og har sin egen klinik i Cairo

 

”Efter 30 år som tandlæge og forfatter, så ved jeg, at det er langt nemmere at være tandlæge. Men som forfatter er det et privilegium at være tandlæge, for her møder jeg mennesker, der er inspirerer mig til at skrive mine bøger.”

 

2. Alaa er søn af en berømt egyptisk forfatter

 

”Selvom jeg er enebarn, plejer jeg at sige, at vi var fire i min familie: Min far, Abbas al-Aswany, min mor, mig og litteraturen. Vores lejlighed i Cairo var fyldt med bøger, og siden jeg var helt ung, har jeg elsket at læse. Især de store klassikere – Tjekhov, Dostojevskij, Hemingway, Tolstoj, Orwell … ”

 

3. Mest læste romanforfatter i Mellemøsten

 

Alaa er ikke uden grund det største litterære navn i Egypten. Derudover er hans romaner – næst efter Koranen – de mest læste bøger i Mellemøsten. I 2017 kom han på The Times’ liste over de 50 bedste forfattere oversat til engelsk de seneste 50 år.

 

4. Alaa bor i eksil i New York

 

Alaa har længe været kendt for at være en modig og systemkritisk forfatter. Nu er han blevet sagsøgt af militærdomstolen for at have fornærmet det egyptiske styre:

 

”Jeg skriver, hvad jeg ønsker. Jeg skriver ikke for at behage præsidenter eller generaler – det er derfor jeg ikke længere kan leve i Egypten. Før levede jeg i frygt. Jeg skriver bedre, nu hvor jeg er på afstand af hele det mareridt.”

 

5. ’Jeg løb mod Nilen’ er bandlyst i Egypten og en lang række mellemøstlige lande

 

”På et tidspunkt kunne du stadig købe bogen online, men det var næsten garanti med en tur i fængsel. Bogen blev ikke overbragt af postmanden, men af politiet. I dag bliver du arresteret, hvis du læser min bog i Egypten.”

 

6. Alaa var en vigtig stemme i Det Arabiske Forår

 

’Jeg løb mod Nilen’ er en menneskelig skildring af Det Arabiske Forår, og handlingen er sat omkring oprøret på Tahrir-pladsen i 2011, hvor tusindvis af mennesker demonstrerede.

 

”Jeg var selv på Tahrir-pladsen under revolutionen. Jeg så, hvordan mine landsmænd ofrede sig for at få demokrati og frihed. Og jeg så nogle af dem af dø. Det er et syn, jeg aldrig vil glemme.”

 

7. Litteraturens rolle

 

Med ’Jeg løb mod Nilen’ portrætterer Alaa begivenhederne op til den egyptiske revolution, men ønsker at adskille politik og litteratur:

 

”Jeg er forfatter, ikke aktivist. Litteratur er ikke et politisk redskab til forandring. Men litteratur ændrer noget langt vigtigere. Den ændrer os. Litteratur lærer os at forstå hinanden og overvinde forskelle mellem kulturer, religioner og klasseskel. Den nedbryder barrierer.”

 

8. Alaa er optimist

 

Mange siger, at Det Arabiske Forår er blevet til vinter. At revolutionen mislykkedes. Men Alaa er ikke enig.

 

”Jeg er optimistisk. Med revolutionen skete der en vigtig forandring. Folket er forandret. Revolutionen vil sejre, for den tilhører fremtiden. Det gamle styre tilhører fortiden, og man kan ikke standse fremtiden.”

 

9. Alaa skriver på arabisk

 

”Jeg gik på den franske skole i Cairo, og taler udover arabisk og fransk også flere andre sprog, bl.a. spansk. Men mine bøger skriver jeg altid på arabisk.”

 

10. Ny roman på vej

 

Alaa er inspireret af det Egypten, hvor han selv er vokset op:

 

”Selvom jeg måtte forlade Egypten for to år siden, bliver jeg ved med at skrive om landet og befolkningen. For efter knap 60 år i Egypten har jeg materiale til mindst 20 bøger mere. For mig er det at skrive romaner det samme som at blive forelsket. Processen involverer de samme følelser som i en kærlighedshistorie. Jeg elsker at skrive.”