Kvinden bag Afdeling Qs stemme

 

Mange danskere elsker at lytte sig igennem en god bog og får et tæt ”lytte-forhold” til stemmen, som indtaler yndlingsbogen. Når Jussi Adler-Olsens Selfies udkommer som lydbog 6. oktober, er det derfor endnu en gang kvinden bag de øvrige seks bøger i serien, Githa Lehrmann, som har stået for indtalingen. Hun fortæller her om, hvordan processen foregår.


Det er nu den 7. bog om afdeling Q, som Githa Lehrmann lægger stemme til. Det betyder, at hun kender atmosfæren og personerne godt: ”Det bedste er at sætte sig ved mikrofonen og komme ”hjem” til Afdeling Q. Jeg kender hovedfigurerne så godt nu, at det er som at tage en gammel velkendt frakke på.” fortæller hun.
”Jeg er meget glad for hele kælderholdet - Carl, Rose, Assad og Gordon - jeg synes, det er nogle vidunderlige karakterer på hver deres måde. Men hvis jeg SKAL vælge en yndlingsperson - og det føles næsten som forræderi - så er Assad nok min yndlingskarakter. Jeg er vild med denne sammensatte figur: hans accent, hans sproglige finurligheder, hans bytten rundt på ordstillinger, hans empati, temperament og engagement - og ikke mindst alle hans hemmeligheder. Jeg er meget spændt på, om vi kommer mere ind bag hans frakke på et tidspunkt.”
 
Det ensomme arbejde er en gave
Som oplæser er det altid en opgave at sætte sig ind i de nye figurer og det plot, der præsenteres i hver enkelt bog. Men det er en udfordring, som Githa Lehrmann også elsker. ”Det sværeste ved at indlæse bøger generelt er ofte den ensomhed, som altid følger med, når man sidder i et studie alene: bogen, mig og mikrofonen. Men det er også en gave.”

”At være helt alene med bogen og oplevelsen, at finde roen og forsvinde helt ind i bogens univers - det elsker jeg. Det er en stor kontrast til mit andet arbejdsliv som skuespiller på Odense Teater, hvor dagen er så fyldt med mennesker, larm og indtryk. Og det elsker jeg også - men at kunne fordybe sig med Afdeling Q i studiet er helt vidunderligt.”

Bliver opslugt at historien
Der er helt faste procedurer for Githa Lehrmann, når hun skal i gang med at læse: ”Når jeg går i gang med en ny bog, læser jeg først bogen grundigt igennem, markerer steder og undersøger ting, jeg måske er i tvivl om, hvad er. Så skriver jeg en liste over de forskellige figurer og deres karaktertræk; om de har accent, hvilken alder de har, om de har dybe eller høje stemmer, deres relationer etc., så jeg kan nuancere figurerne. Resten af forberedelsen foregår løbende, mens jeg indlæser bogen. Mange ting kan jeg finde på nettet, men jeg ringer også tit til folk for at få hjælp. Min lægeveninde er f.eks. altid klar på at udtale komplicerede latinske ord for mig eller forklare mig om operationer, sygdomme mv.”

Som oplæser er Githa Lehrmann altid meget koncentreret, og glemmer derfor ofte at holde pauser. ”At kunne fordybe sig med en god bog i et studie er helt vidunderligt. Når jeg pludselig opdager, at jeg har siddet og læst i fire timer og vælter ud af studiet, svimmel med lavt blodsukker -  og har været HELT væk - det er fedt! Men min grænse går nok ved at kunne læse op i 4-5 timer.”

Bananer sørger for stilhed
Githa Lehrmann flytter nærmest ind, hver gang hun tager i studiet. For det første skal hun have vand - masser af vand. ”Og kaffe, selvfølgelig. Vindruer, til hvis mit blodsukker falder alt for meget. Små pastiller til en tør hals. Bananer, hvis min mave skulle begynde at rumle. Min telefon. Min iPad. Før i tiden opslagsværker og ordbøger - nu forgår det meste på nettet. Skrivegrej til kommentarer osv. Et tørklæde, hvis jeg kommer til at fryse, man sidder meget stille og bliver derfor let. Håndcreme - jeg får af en eller anden grund altid tørre hænder. Briller, flere par - jeg skifter altid undervejs. Min taske er stor og tung!”

Vi glæder os til at lytte med, og Selfies udkommer som lydbog til download 6. oktober og kan købes fysisk fra 28. oktober.