Krig ændrer mennesker

 

Ingen danske journalister har tilbragt så meget tid i Ukraine for at dække revolutionen og den efterfølgende krig som DR’s Ruslandskorrespondent Matilde Kimer. Derfor har hun netop udgivet bogen Krigen indeni, som ikke bare er en samtidshistorie om Ukraine, men også om den forandring, der opstår i mennesker i krig.

Af Helle Skov Wacher

Matilde Kimers beretning om Ukraine er vokset frem af mere end 35 rejser til Ukraine fra en tid med gadeoptøjer og smånaive europadrømme til en krig, der er afgørende og ødelæggende. I Krigen indeni tegner hun på baggrund af de store politiske linjer et stærkt portræt af en række menneskelige skæbner i en konflikt, der ikke kun berører ukrainerne og russerne, men hele Europa.

Krigen indeni tager sit udspring i de fredelige protester mod den russisk-orienterede præsident Janukovitj, der i løbet af nogle måneder i 2013-2014 udviklede sig til blodige gadekampe i den ukrainske hovedstad Kiev. Bogen følger den ukrainske husmor Anna, der lever af at sælge billig parfume, men som i kølvandet af revolutionen finder en ny livsmission: at hjælpe de ukrainske soldater. Den fortæller også om den 19-årige nationalistiske jurastuderende Bogdan, der efter gadekampene i Kiev får så meget smag for blod, at han få måneder senere står i en af frontlinjens skyttegrave som del af en frivillig milits.

Og endelig følger bogen Matilde Kimers arbejde som krigsreporter på hendes personlige rejse ind i en krig, der får hendes familie og børn i Danmark til at sætte spørgsmålstegn ved, hvorfor hun er parat til at sætte sit eget liv på spil for at dække den. 

Alle betaler en pris i krig
”Jeg var ikke krigskorrespondent, da krigen brød ud, men det er jeg nu. Jeg var heller ikke forfatter, men det er jeg nu. Krig ændrer mennesker. Det trækker deres værste og bedste sider frem og har en mærkværdig, næsten magnetisk tiltrækning og frastødning på samme tid”, fortæller hun selv om den udvilking, hun har oplevet. ”Den mekanisme forsøger jeg at skildre i ’Krigen indeni’, hvor hovedpersonerne og jeg alle tre vælger vores forskellige veje ind i krigen, og hver især betaler prisen for vores valg.”

I krig er der nogle, som vælger at kæmpe, mens andre flygter eller bukker under. Og pludselig kan naboen blive til en dødsfjende. Hvad er det der sker?

”Der er en stærk krigsmekanisme i at definere dem eller os. Det gør det nemmere at hade, nemmere at slå ihjel. Men de fleste i krig kæmper en vanskelig kamp i og med sig selv,” uddyber Matilde Kimer. ”Jagten på at forstå krigens væsen var det, der satte mig i gang med at skrive. Selv om rammen om fortællingen er den krig, der i de seneste år har hærget i Østukraine, er grundessensen her den samme som i enhver anden krig: Der er krigere, fjender, hjælpere, tilskuere, ofre og millioner af ødelagte liv. Der er tabere og sejrsherrer – men ingen vindere. Der er også håb, kærlighed og heltegerninger. Men vigtigst af alt er der mennesker.”